Hur få barnet att bajsa på toaletten?

Sv: Hur få barnet att bajsa på toaletten?

jo, det får nog bli så vi gör. Får be mannen kolla med mamman vad hon tycker också så det blir samma :)

Problemet är att förskolan börjar igen och där är de riktigt dåliga på att hjälpa till med potträning så med stor sannolikhet kommer de att sätta på blöja när han kommer dit...

Men behöver de andra barnen få veta att han har blöja? Byxblöjor brukar ju inte direkt synas och nog måste det väl gå att få till privata toalettbesök så att inte barnen behöver få veta att de fixar med blöja? Förutsatt att personalen då förstår hur känsligt det här är för honom.
 
Sv: Hur få barnet att bajsa på toaletten?

Jag anser att det mesta med barn löser sig när de är redo för det.
Vår son fick bajsa i blöja tills han själv valde toaletten. Vi kunde fråga ibland men absolut inte tjata.

Tycker att ni ska testa det, gör inte så stor grej av det. Tids nog är han redo för att skippa blöja helt.
Var inget problem på vårt dagis, sonen sa till och de satte på blöja.
 
Sv: Hur få barnet att bajsa på toaletten?

Men erbjud pojken att få bajsa i blöjan! Då slipper ni obehagliga bajshögar att ta rätt på och han slipper ha ångest över att göra er arga och besvikna.
Angående ont i magen så kanske han menar att det känns obehagligt att ta i vilket han måste göra på toa. Just bajsning är barn idag senare med än för bara 50 år sedan. Att bara slappna av och låta det komma i blöjan utan att ens tänka är betydligt "enklare".

sen att han var sen och är sen kan också vara en konsekvens av att han bara är fyra (!) och har separerade föräldrar- och en bonusmamma (kanske också pappa?) vilket ju innebär att han varit med om en (antar jag) inte helt lugn situation mellan bio mor&far-separation och nu växelbor han (som jag fattar det). Det är nog helt naturligt utifrån rådande situstion.
Att ni inte verkar så där jätteöverens om v arandras uppfostran och föräldraskap gör ju knappast saken bättre.
Med andra ord: ni kanske ska sänka kraven och låta honom vara i lugn och ro? be honom säga till om en blöja.

Att förskolan inte pott tränar tycker jag är kanon. Som Skruttan skriver så släpper det för barn när de själva är redo. Att förskolepersonalen ska gå in och styra (för det blir ju det som det handlar om) känns inte ok tycker jag.... skulle barnet gå till fröken (!) och säga att han är bajsnödig och vill gå på toa så nog tar de honom på toa ...
 
Sv: Hur få barnet att bajsa på toaletten?

Kan det vara att bajsandet är en stor grej för honom och att han blir spänd när han sitter på toa? I så fall kanske man skulle kunna få honom att sitta längre tex med någon sak/bok man bara får ha på toaletten och att han får sitta själv under den stunden?

I övrigt är jag lite inne på samma sak som Stormcast, det kan varea jobbigt att bara vara 4 år, bo växelvis, ha föräldrar som inte har samma regler och som dessutom kanske inte kommer överens och dessutom minst en ny partner som också vill säga sitt. I övrigt tror jag också det kan släppa när han är redo för det (det gjorde det för min son, vi la ner allt vad potträning hette, till sist berättade han själv att "nu är det dags att sluta med blöja och höll det".

Kan också tänka mig att det kan ha med kontroll att göra, han har 3 olika ställen att förhålla sig till och vuxna som inte är riktigt överens, bajsandet kan vara det enda han känner att "åtminstone det kan jag kontrollera", vad skulle hända om ni inte alls gjorde en grej av det utan "låtsades som att det regnade"?

Även om ni kanske inte menar det så blir det också en jobbig situation när han vet att det kan bli konflikter runt det hela, för 4 åringar är ofta bajs/bajsade en ganska stor grej som är både pinsam och facinerande jämfört med oss vuxna.
 
Sv: Hur få barnet att bajsa på toaletten?

*kl*

TS:
får han vara med er på toa när ni bajsar?
Mitt äldsta barn flyger in på toa när jag säger att jag ska bajsa. Det är tydligen väldigt spännande hela processen inkl att kolla på bajser i toaletten efteråt.

Inte för att förhäva mig själv som något lyckat exempel men det sägs att barn inte gör som vi säger, utan som vi gör.

En tanke/tips.
 
Sv: Hur få barnet att bajsa på toaletten?

Har han någon pall att ha fötterna på när han sitter på toaletten? Det normala för en människa är att sitta på huk och bajsa och för vissa människor innebär det faktiskt smärta att sitta rakt upp och ner och bajsa så som man gör på en toalett. Det är också svårare att få ut det rent anatomiskt eftersom tarmen har en krök som bajset ska över om man sitter rakt upp och ner medans den rätar ut sig om man sitter på huk (enkelt förklarat). Om ni inte redan har gjort det så testa att ställa dit en lagom hög pall så att han hamnar som om han satt på huk istället för att sitta och dingla med benen. Kanske går det bättre då. Du får väl dra till med att ni ska låtsas att han bajsar ute i skogen eller vad som helst. Bara du får honom att testa.

Sedan tror jag som flera har varit inne på att bajsa är en av väldigt få saker som han kan kontrollera gentemot andra människor. Kanske har hans utbrott inte alls med att göra att han är bortskämd utan snarare ett rop på hjälp för att han är så frustrerad över att allt bestäms ovanför hans huvud? Kanske har det blivit så att hans mammas strategi för att hantera utbrotten är precis tvärtemot vad ni anser att han ska göra? Är hennes sätt verkligen fel? Eller har det bara gått prestige i det hela? Kanske kan ni lära honom att argumentera för sin sak? Mina barn var i den åldern när jag började lära dem det så smått och det gjorde dem verkligen mindre frustrerade.
Jag tycker att ni ska sätta er ner i lugn och ro du och din partner och faktiskt diskutera hur ni beter er mot barnen och hur ni skulle vilja bete er mot dem. Jag vet hur svårt det är med bonusbarn ibland för som bonusförälder så har man egentligen absolut inget att säga till om och man kan inte bestämma något alls men ändå ska man på något sätt få vardagen att fungera ändå. Det är verkligen inte enkelt och har man då olika sätt att se på uppfostran så blir det ännu svårare. Jag vet ju bara när jag och min sambo träffades och hans barn tjatade tills de fick som de ville... De fick en smärre chock när det inte fungerade med mig. Jag frågade min sambo hur han stod ut men han tittade bara frågande på mig och undrade hur han annars skulle bära sig åt. Det var så både han och hans barns mamma var uppfostrade och han visste inget annat och hade aldrig ens tänkt på något annat. Hans avslappning var total när jag efter mycket förklarande äntligen fick honom att inse att han kunde säga nej och stå fast vid det. Att han kunde säga ja och stå fast vid det. Att han skulle stå för sitt svar och inte ändra sig för tjat men att däremot öppna för en diskussion i de fallen det var lämpligt. Att han faktiskt var den vuxne och att det var hans skyldighet att lotsa sina barn genom livet istället för tvärtom. Han blev en helt annan förälder efter det och kunde bli en bättre pappa tack vare det. Men tyvärr kunde vi inte påverka barnens mamma utan där fanns fortfarande den totala osäkerheten genom att de kunde tjata sig till saker och ting och de kunde aldrig lita på att ett ja var ett ja eller att ett nej var ett nej.

Det bästa är ju om man kan komma överens om ett förhållningssätt gentemot barnen så att de kan hitta en trygghet i det istället för att det är totalt olika regler i deras olika hem. Går inte det så får man försöka skapa så mycket trygghet i sitt eget hem som det bara går och sedan får man bara hålla tummarna för att det räcker. Jag tror att om ni kan få den här lille killen att börja få vara med och styra sitt liv så kommer han bli gladare och ni kommer få en enklare och roligare vardag för ett barn som ständigt får utbrott tar enormt på krafterna. Ska ni nu också få en bebis (grattis förresten :)) så är det ju ännu viktigare att vardagen flyter i övrigt när en så stor förändring kommer in i era liv. Jag tror att han helt enkelt har behov av att räknas och få bestämma han också. Det kan vara en så enkel sak som att han får bestämma vad det blir för mat på onsdagar. Att han får bestämma vilka kläder han ska ha på sig på dagis eller andra små saker som egentligen inte spelar oss vuxna någon större roll men att vi med vårt kontrollbehov styr saker som egentligen inte är viktiga. Min dotter har kommit till dagis i sommarklänning mitt i vintern och hon har haft rosa byxor och röd tröja med. Det spelar ju ingen roll egentligen men det spelar väldigt stor roll för barnet att hen får känna att hen är med och bestämmer och att hens åsikter är viktiga. Då kanske en sådan petitess som att bajsa löser sig av sig självt för då har han inte längre behov av att ha kontroll över det utan då blir bajsandet det där enkla och naturliga som det ska vara.
 
Senast ändrad:
Sv: Hur få barnet att bajsa på toaletten?

Men det här med bajsandet tror jag har mindre att göra med uppfostran och mer att göra med att han faktiskt har svårt att känna när det är på gång. I kombination med att han inte ser det som ett problem att bajsa på sig finns det liksom ingen vilja från hans sida att säga till innan olyckan händer.

Inte läst hela tråden. Brukar inte diverse föräldrasiter rekommendera lite såhär. Har han svårt att känna när han är nödig så kanske han är hård i magen? Om han inte alls kan göra det på toa är det kanske för att han är rädd att bajset försvinner? Då kanske man kan prata om vilket fint sällskap bajset får i reningsverket och hälla det i toaletten tillsammans från vart det nu hamnade. Kanske kan man erbjuda honom en blöja just när han ska bajsa? Om han sedan använde pottan (vilket han iofs inte gör) brukar de skriva att man kan lägga blöjan i pottan. osv.

Ok inte råd från mig då utan stulet från diverse spalter. För oss passade det inte heller med belöningar, tror inte alla barn är så belöningsorienterade (glass, godis, klistermärken osv är inte världens grej helt enkelt, de är inte så materiella eller vad man ska säga). Vi pratade om vart allt hamnade och spolade tillsammans och såg Evas funkarprogram om toaletter och blev överdrivet glada om det hamnade i toaletten, han är nog för gammal för det sista.
 
Sv: Hur få barnet att bajsa på toaletten?

Tack för ett jätteklokt svar! :)

Pall har han på toaletten när han sitter. Kissar står han och gör.

Bortskämd är kanske fel ord att använd, jag skulle beskriva honom precis som din sambos barn. Han är van att ignorera ett nej och fortsätta tjata tills det blir som han vill. Det gäller även de större barnen men de har mer lärt sig att det inte fungerar här även om det alltid är ett ständigt argumenterande.

Min man och barnens mamma separerade när minsta barnet var 3 månader, separationen berodde på att vi hade träffats. Det blev såklart en jättejobbig separation där min man bitvis betedde sig riktigt illa mot både mamman och mig. Hur sepratationen gick till påverkar såklart massor hur mamman förhåller sig till mig (jag är den onda kvinnan som förstörde hennes familj). Nu har det blivit så pass avspänt att vi kan sitta en stund och fika alla tre vid överlämning av barn och det är klart att det är viktigt för barnen att se att vi kan umgås och inte har några konflikter. Däremot går det inte att prata med henne om barnens uppfostran, hon ser helt enkelt inte att hon inte står fast vid sina nej utan har en bild av att hon sagt nej medan vi ser att barnen bara fortsätter tjata och till slut fått som de vill iaf.

Umgänget med barnet fungerade sådär i början men har sedan sakta utökats och sedan början av hösten bor de lika mycket hos båda sina föräldrar.

Jag tycker att barnen får vara med och bestämma mycket, de väljer sina egna kläder och är med och bestämmer mat osv. Det jag reflekterat över senaste tiden är att det ofta blir så att det minsta barnet inte blir lyssnat på av de vuxna på samma sätt som de andra barnen. ofta när vi har ett samtal och han säger något så tar det ju lite tid att formulera och säga vilket gör att syskonen hoppar in och avbryter och tar över samtalet. Det har vi uppmärksammat nu och arbetar aktivt på att faktiskt lyssna färdigt på det som han har att säga :)

ÄVen det minsta får vara med och bestämma och ta fram vilken sked han ska ha osv. Men vi har också haft enorma utbrott när det av olika anledningar inte går att ge dem vad de vill ha, tex när tröjan som han vill ha är hos mamma och inte här. Klart att jag förstår vilken besvikelse och frustration det innebär när man är 3 år men han låser sig totalt och det är svårt att hitta strategier för att komma ur det. Ofta får han vara arg en stund innan vi försöker trösta/hitta alternativ men när klockan är mycket och vi är sena är det svårt att hinna vara med att vara pedagogisk... Ofta är det nämligen så att det han väljer på kvällen innan inte längre duger på morgonen. Egentligen handlar det ju inte om att strumporna är fel för letar man rätt på de strumpor han vill ha är det något annat som inte duger. Oftast handlar det om att han inte vill till dagis och just i det fallet finns det liksom inget alternativ...

Sedan är det svårt det här med principer! Jag försöker (efter att ha lärt mig massor av er kloka människor på buke) att verkligen välja mina strider medan min man är mycket mer fylld av principer. Tex som igår när mellanbarnet inte vill äta frukost. I min värld är det inte hela världen, hon låter bli en gång och lär hon sig vad som händer, nämligen att man blir hungrig. Mannen blir däremot principfast och menar att man SKA äta frukost.

Min man och jag pratar mycket om våra förhållningssätt till barn och uppfostran och jag jobbar massor med mig själv för att kunna sänka mina förväntningar på hur barn bör vara. Det är inte enkelt när vi kommer från så totalt olika bakgrunder där jag är van vid barn som är delaktiga och med i vardagen men samtidigt respekterar det vuxna säger och kan föra sig. I hans bakgrund är det mer fri uppfostran som gäller där barnens vilja är det viktigaste. Tex kunde han i början av vårt förhållande avbryta våra samtal mitt i för att barnen ville säga något medan jag mer är av åsikten att de får vänta tills vi pratat klart, precis som andra människor får göra.
 
Sv: Hur få barnet att bajsa på toaletten?

Sätt på en blöja när det är bajsdags.
Vissa barn klarar inte att bajsa om de måste sitta stilla utan de behöver rörelsefrihet.
 
Sv: Hur få barnet att bajsa på toaletten?

.

Vi har inte sagt att han får bajsa i blöjan. Vi har pratat om det men vet inte riktigt vad som är bäst? Att han får göra det eller att bara kämpa på utan blöja och hoppas att det ger sig?

...
Han är ganska sen i utvecklingen över lag, både gick och pratade sent.

Situationen låter ju ohållbar då han vägrar både toa och potta. Varje gång han bajsar på sig blir dessutom ett nederlag för honom. Hade återgått till blöjan tills dess att han känner sig redo och dessutom har kontroll på signalerna för bajsnödighet.

Du skriver att han är sen. Då behöver han mer tid. Eller så kan det vara ett neuropsykiatriskt funktionshinder i botten, då bör man prata med BUP för att kolla lite kring det.
 
Sv: Hur få barnet att bajsa på toaletten?

Sätt på en blöja när det är bajsdags.
Vissa barn klarar inte att bajsa om de måste sitta stilla utan de behöver rörelsefrihet.

Vi får prova det. Hittills är ju problemet att han inte säger till alls innan han bajsar, men det kanske blir bättre om han får alternativet att göra det i en blöja :)

Att vi försöker sluta med blöja är inte något vi vuxna kommit på utan det var han själv som en dag sa att nu vill jag inte ha blöja längre. I början hände det mycket olyckor med kissandet också men det sköter han helt perfekt nu! Här inte hänt en endaste olycka på flera veckor :) Det var samma sak som med bajsandet, han sa inte till innan han kissade utan det kom i byxorna och då sa han till. Det är det som gör att jag tror att samma sak kommer kunna hända med bajsandet också att rätt som det är trillar poletten ner :)
 
Sv: Hur få barnet att bajsa på toaletten?

Har inte lusläst alla inlägg men ser att du skriver att han har haft humör sedan var liten med utbrott och när jag läser om de andra problemen han uppvisar så kan jag direkt säga att han inte gör det för djävlas med er. Barn gör inte det, han kan helt enkelt inte göra bättre och jag lovar att han tycker det är minst lika genant och jobbigt som ni tycker. Skyll inte detta på mamman... Det är ingen som har skuld i det här, hon brottas med samma problem.

Beställ boken "explosiva barn" av Ross W Greene, även om er pojke kanske inte uppvisar exakt samma symptom som den handlar om så är det en mycket läsvärd och bra bok som ger många tankeställare även för barn med lite mindre problem.

Sedan ber ni dagis läsa boken och kanske er pojke kan vara hjälpt av en extra resurs som kan vara med på dagis och bl.a. se till att han får sitta på toaletten minst en gång under dagen, även om det så tar en timme att genomföra det.

Det kommer bli bättre med tiden han är bara inte tillräckligt mogen än, fastare hand och striktare regler kan ge motsatt effekt, då låser han sig när han inte kan klara situationen... (läs boken)

Lycka till!
 
Sv: Hur få barnet att bajsa på toaletten?

Tack för ett jätteklokt svar! :)

Pall har han på toaletten när han sitter. Kissar står han och gör.
Vad bra! Försök få honom att sitta som om han satt på huk, dvs. lite framåtlutad också. Kanske kan en bok eller så som ligger på pallen fungera?

Bortskämd är kanske fel ord att använd, jag skulle beskriva honom precis som din sambos barn. Han är van att ignorera ett nej och fortsätta tjata tills det blir som han vill. Det gäller även de större barnen men de har mer lärt sig att det inte fungerar här även om det alltid är ett ständigt argumenterande.
Det är här ni behöver lära barnen när det är okej att diskutera en sak och när något bara är så. Det är något man faktiskt behöver lära dem genom att lära dem argumentera för sin sak. Kan man inte argumentera eller det är något som bara är så så blir det bara tjafs och tjat och det kommer man ju ingen vart med.

Min man och barnens mamma separerade när minsta barnet var 3 månader, separationen berodde på att vi hade träffats. Det blev såklart en jättejobbig separation där min man bitvis betedde sig riktigt illa mot både mamman och mig. Hur sepratationen gick till påverkar såklart massor hur mamman förhåller sig till mig (jag är den onda kvinnan som förstörde hennes familj). Nu har det blivit så pass avspänt att vi kan sitta en stund och fika alla tre vid överlämning av barn och det är klart att det är viktigt för barnen att se att vi kan umgås och inte har några konflikter. Däremot går det inte att prata med henne om barnens uppfostran, hon ser helt enkelt inte att hon inte står fast vid sina nej utan har en bild av att hon sagt nej medan vi ser att barnen bara fortsätter tjata och till slut fått som de vill iaf.
Då förstår jag att det är extra känsligt när deras förhållande tog slut p.g.a dig.
Det är svårt det där med hur man förhåller sig till sina barn. Det är ju egentligen först när barnen är vuxna som man får veta hur man egentligen betedde sig. Visst kan man få hjälp av omgivningen men det är ju ändå barnet/barnen som vet hur man faktiskt gör även när det är skarpt läge.


Umgänget med barnet fungerade sådär i början men har sedan sakta utökats och sedan början av hösten bor de lika mycket hos båda sina föräldrar.
Hur tycker du att det fungerar nu då? Känns det okej att de bor varannan vecka? Känns även minsta barnet moget för det eller har han fått hänga med för att storasyskonen åker?

Jag tycker att barnen får vara med och bestämma mycket, de väljer sina egna kläder och är med och bestämmer mat osv. Det jag reflekterat över senaste tiden är att det ofta blir så att det minsta barnet inte blir lyssnat på av de vuxna på samma sätt som de andra barnen. ofta när vi har ett samtal och han säger något så tar det ju lite tid att formulera och säga vilket gör att syskonen hoppar in och avbryter och tar över samtalet. Det har vi uppmärksammat nu och arbetar aktivt på att faktiskt lyssna färdigt på det som han har att säga :)
Jättebra att de får välja kläder och mat och så. Det är verkligen jätteviktigt att barn känner att även deras åsikt och känslor räknas. Jättebra också att du har uppmärksammat att ni faktiskt inte lyssnar som ni borde till den minste. Det är verkligen inte alla som ens skulle erkänna det för sig själva.

ÄVen det minsta får vara med och bestämma och ta fram vilken sked han ska ha osv. Men vi har också haft enorma utbrott när det av olika anledningar inte går att ge dem vad de vill ha, tex när tröjan som han vill ha är hos mamma och inte här. Klart att jag förstår vilken besvikelse och frustration det innebär när man är 3 år men han låser sig totalt och det är svårt att hitta strategier för att komma ur det. Ofta får han vara arg en stund innan vi försöker trösta/hitta alternativ men när klockan är mycket och vi är sena är det svårt att hinna vara med att vara pedagogisk... Ofta är det nämligen så att det han väljer på kvällen innan inte längre duger på morgonen. Egentligen handlar det ju inte om att strumporna är fel för letar man rätt på de strumpor han vill ha är det något annat som inte duger. Oftast handlar det om att han inte vill till dagis och just i det fallet finns det liksom inget alternativ...
Jag tror att detta är ett symptom på att han inte känner sig tillräckligt sedd. Vi har ju alla olika behov och det som är tillräckligt för ett barn räcker inte alls för ett annat barn. Kanske ska ni göra klädvalet till en liten ceremoni och sedan vara benhårda på att det han har valt är det som gäller? Jag är egentligen emot det men ibland kan man behöva förklara att det inte fungerar att hålla på och ändra hit och dit och särskilt när ni märker att det egentligen inte är det som är det viktiga. Då kan det istället bli en trygghet att man lägger fram kläder dagen innan som man får välja själv men att det sedan inte går att ändra.

Sedan är det svårt det här med principer! Jag försöker (efter att ha lärt mig massor av er kloka människor på buke) att verkligen välja mina strider medan min man är mycket mer fylld av principer. Tex som igår när mellanbarnet inte vill äta frukost. I min värld är det inte hela världen, hon låter bli en gång och lär hon sig vad som händer, nämligen att man blir hungrig. Mannen blir däremot principfast och menar att man SKA äta frukost.
Det är svårt med principer! Jättesvårt! Och precis som du skriver så gäller det verkligen att välja sina strider, låta barnen testa vissa saker själva och det utan att säga "vad var det jag sa" när barnets val inte visade sig fungera för man måste ju få testa vissa saker själv för att veta om det fungerar eller inte.

Min man och jag pratar mycket om våra förhållningssätt till barn och uppfostran och jag jobbar massor med mig själv för att kunna sänka mina förväntningar på hur barn bör vara. Det är inte enkelt när vi kommer från så totalt olika bakgrunder där jag är van vid barn som är delaktiga och med i vardagen men samtidigt respekterar det vuxna säger och kan föra sig. I hans bakgrund är det mer fri uppfostran som gäller där barnens vilja är det viktigaste. Tex kunde han i början av vårt förhållande avbryta våra samtal mitt i för att barnen ville säga något medan jag mer är av åsikten att de får vänta tills vi pratat klart, precis som andra människor får göra.

Det där är också svårt. Jag kunde avbryta ett samtal när mina barn var små och de ville något eftersom jag visste att de inte skulle kunna komma ihåg vad det var de ville säga så lång stund som mitt samtal skulle ta men på samma gång så visste de att man står inte och tjatar om jag träffade någon på stan som jag byter några ord med eller om jag pratade i telefon. Däremot om någon var hemma och hälsade på några timmar och vi satt och pratade så kunde jag avbryta samtalet med den personen för att lyssna på barnet i några minuter för barnet är ju också viktigt.
För mig är det också självklart att lära barnet att föra sig. Det är ju hemskt för barnet att inte veta hur man ska bete sig och det är ju då dumma situationer uppstår när barn beter sig dumt för att de helt enkelt inte har fått lära sig hur man ska uppföra sig. Det tycker jag verkligen är en förälders ansvar.

Det är verkligen inte enkelt att uppfostra barn men har man deras bästa i fokus och älskar dem vanvettigt mycket så brukar det bli ganska bra iallafall :)
 
Sv: Hur få barnet att bajsa på toaletten?

Många stora och duktiga pedagoger som jobbar med barn med NPF-svårigheter brukar tjata följande ord:

Alla barn vill göra rätt

Otroligt viktigt att ha med sig när man tex arbetar med barn med
svårigheter- eller som i TS fall ett barn som varit med om ett jättetrauma och säkert också varit och är stressad.
 
Sv: Hur få barnet att bajsa på toaletten?

Det jag hade gjort är att försöka avläsa situationen, och lära mig förutse när jag ska fråga om ett toalettbesök är på sin plats. På mitt barn vet jag när det börjar bli toalettbesök, barnet kan inte sitta still, kan säga att det gör ont i magen, rastlös osv.
Vårt barns ena vän har svårt att komma ihåg toalettbesök när det är mycket kul runt om, där styr vi upp toalettbesöken lite på föräldrarnas önskemål vilket funkar bra. Kommer ihåg att fråga, vet ungefär när barnet brukar behöva, kommer inget går vi dit lite senare igen.
 
Sv: Hur få barnet att bajsa på toaletten?

Vad bra! Försök få honom att sitta som om han satt på huk, dvs. lite framåtlutad också. Kanske kan en bok eller så som ligger på pallen fungera?

Absolut, det ska vi prova!

Det är här ni behöver lära barnen när det är okej att diskutera en sak och när något bara är så. Det är något man faktiskt behöver lära dem genom att lära dem argumentera för sin sak. Kan man inte argumentera eller det är något som bara är så så blir det bara tjafs och tjat och det kommer man ju ingen vart med.

Nej, precis! Jag har inget emot barn som kan argumentera men det finns liksom inget alternativ utan allt ska förhandlas om. Det största barnet kan vi ju prata med på ett annat sätt och där går det att prata om att ibland måste man inte argumentera om allt men det är svårt med en treåring som inte är särskilt kommunikativ i grunden.

Hur tycker du att det fungerar nu då? Känns det okej att de bor varannan vecka? Känns även minsta barnet moget för det eller har han fått hänga med för att storasyskonen åker?
Jag tycker att det fungerar bra, det har blivit mycket bättre när de är här längre perioder. De hinner landa och komma in i våra rutiner.

Sedan är det inte optimalt att bo varannan vecka av andra orsaker, under hästen hade vi dem många veckor i streck då deras mamma var sjuk och så harmoniska som de var då har de aldrig varit. SÅ det är klart att det märks att det är svårt för dem att åka mellan.

Det minsta barnet har utökat sin tid här mycket långsammare än de större, syskonen har varit ganska mycket separerade för att det ska bli bra även för honom.


Jättebra att de får välja kläder och mat och så. Det är verkligen jätteviktigt att barn känner att även deras åsikt och känslor räknas. Jättebra också att du har uppmärksammat att ni faktiskt inte lyssnar som ni borde till den minste. Det är verkligen inte alla som ens skulle erkänna det för sig själva.

det är inte lätt att rannsaka sig själv och jag är den första att erkänna att jag ofta brister i hur jag bemöter barnen. Framförallt just nu med graviditet och foglossningar som gör att jag mer eller mindre är sängliggande är det inte alltid lätt att ha tålamod så som jag önskar att jag hade.

Jag tror att detta är ett symptom på att han inte känner sig tillräckligt sedd. Vi har ju alla olika behov och det som är tillräckligt för ett barn räcker inte alls för ett annat barn. Kanske ska ni göra klädvalet till en liten ceremoni och sedan vara benhårda på att det han har valt är det som gäller? Jag är egentligen emot det men ibland kan man behöva förklara att det inte fungerar att hålla på och ändra hit och dit och särskilt när ni märker att det egentligen inte är det som är det viktiga. Då kan det istället bli en trygghet att man lägger fram kläder dagen innan som man får välja själv men att det sedan inte går att ändra.
Bra förslag, vi ska prova det! Under slutet av hösten började vi väcka honom precis innan det är dags att åka och klä på honom innan han är riktigt uppe och vaken. Då hinner han inte mysa ner sig i soffan och känna att han avbryter något för att åka till förskolan.


Det är svårt med principer! Jättesvårt! Och precis som du skriver så gäller det verkligen att välja sina strider, låta barnen testa vissa saker själva och det utan att säga "vad var det jag sa" när barnets val inte visade sig fungera för man måste ju få testa vissa saker själv för att veta om det fungerar eller inte.Det där är också svårt. Jag kunde avbryta ett samtal när mina barn var små och de ville något eftersom jag visste att de inte skulle kunna komma ihåg vad det var de ville säga så lång stund som mitt samtal skulle ta men på samma gång så visste de att man står inte och tjatar om jag träffade någon på stan som jag byter några ord med eller om jag pratade i telefon. Däremot om någon var hemma och hälsade på några timmar och vi satt och pratade så kunde jag avbryta samtalet med den personen för att lyssna på barnet i några minuter för barnet är ju också viktigt.
Absolut, och det är ju stora skillnader mellan olika situationer. Om jag pratar i telefon vill jag inte bli avbruten för att svara på frågor om vem jag pratar med eller vad jag gör. Då får de faktiskt vänta. Men behöver de hjälp så gör jag självklart det, beroende på vilket typ av samtal det är.

Det handlar om att visa att de är viktiga i det lilla tänker jag. Ett exempel är dagens lunch när det minsta barnet sitter och säger "pappa, pappa" typ 100 gånger utan att min man reagerar. I det läget förstår jag att han inte känner sig sedd samtidigt som de också måste lära sig att respektera att någon annan faktiskt pratar och att vänta på sin tur inte betyder att vi struntar i dem.

Jag försöker göra så att om jag och någon pratar, tex ett av barnen berättar något, så ber jag nästa barn vänta. När barn ett pratat klart vänder jag mig till barn två och frågar vad de vill berätta, så att de ser att jag inte bara ber dem vänta och sedan struntar i dem utan det de har att säga är viktigt och jag vill höra det! Naturligtvis försöker jag bemöta min man på samma sätt


För mig är det också självklart att lära barnet att föra sig. Det är ju hemskt för barnet att inte veta hur man ska bete sig och det är ju då dumma situationer uppstår när barn beter sig dumt för att de helt enkelt inte har fått lära sig hur man ska uppföra sig. Det tycker jag verkligen är en förälders ansvar.
Här håller jag med till 1000 %! Det är verkligen en av de saker jag som vuxen är mest glad att jag fått med mig från min uppväxt, att kunna föra mig i alla situationer. Det är något jag vill ge mina barn också och där är det stor skillnad mellan mig och min man såväl som barnens mamma. Det handlar om allt från bordsskick till bemötande. Ett exempel är mellantjejen som just nu har lärt sig att himla med ögonen. Hennes mamma tycker det är sött medan jag mer ser det viktiga i att hon lär sig vad det egentligen betyder när man gör det och varför det inte är ok att himla med ögonen så fort vi säger något.


Det är verkligen inte enkelt att uppfostra barn men har man deras bästa i fokus och älskar dem vanvettigt mycket så brukar det bli ganska bra iallafall :)

Tack för ett superbra svar (som vanligt!), det är så skönt att kunna ventilera det här med föräldraskap med utomstående. Det är ju skitsvårt att vara bonusförälder och en stor del av barnens liv och samtidigt inte ha några "rättigheter" alls. Att dessutom få ihop det med ett nytt barn kommer inte bli lätt och jag vill verkligen hitta lösningar som gör att vi alla mår bra och känner att livet hamnar på en lagom nivå. Jag skulle inte klara att leva med barn på det sätt som deras mamma gör och jag inser att det inte är rimligt att kräva att de ska vara på det sätt jag tycker vore optimalt.

Vi jobbar på det hela tiden och som tur är kan iaf jag och min man ha bra samtal om hur vi ser på barnen, oss och vår familj. Inser att alla inte har den förmånen och det gör att jag är förhoppningsfull att vi ska hitta en lösning :)
 
Sv: Hur få barnet att bajsa på toaletten?

Jag tror inte heller att han djävlas med flit utan han är som barn är mest, testar gränser och försöker hitta ett samspel med omvärlden. Kombinerat med ett väldigt humör och en osäkerhet i sig självt blir det ofta svårt!

Jag och min man förhåller oss väldigt olika till honom och jag tycker mig märka att det också leder till olika mycket konflikter.

Jag är mycket mer med när saker ska göras, ska vi borsta tänder tar jag honom i handen och leder honom till badrummet där han får välja tandkräm och så borstar vi tänderna.

Min man däremot ber honom gå till badrummet och ta fram tandborsten varpå inget händer eftersom leken är så mycket mer spännande. Efter 5 minuter säger min man till igen och börjar då bli arg eftersom inget händer. Det slutar med att både barn och vuxen är arga och ledsna.

Det handlar i min värld om att ge honom möjligheter att göra rätt och känna att det blev bra. Att vi tappade tålamodet i samband med bajsolyckan nyligen märks verkligen för nu är han mycket mer osäker vad gäller att ta av blöjan på morgonen.

Tänk om det kunde vara lite lättare det här med barn!
 
Sv: Hur få barnet att bajsa på toaletten?

Många stora och duktiga pedagoger som jobbar med barn med NPF-svårigheter brukar tjata följande ord:

Alla barn vill göra rätt

Otroligt viktigt att ha med sig när man tex arbetar med barn med
svårigheter- eller som i TS fall ett barn som varit med om ett jättetrauma och säkert också varit och är stressad.

Ja men det är väl självklart! Har jag skrivit annorlunda någonstans?
 
Sv: Hur få barnet att bajsa på toaletten?

Absolut, det ska vi prova!
Ja testa för kanske är det det lilla som behövs för att det ska fungera.


Nej, precis! Jag har inget emot barn som kan argumentera men det finns liksom inget alternativ utan allt ska förhandlas om. Det största barnet kan vi ju prata med på ett annat sätt och där går det att prata om att ibland måste man inte argumentera om allt men det är svårt med en treåring som inte är särskilt kommunikativ i grunden.
Nej det är inte enkelt alltid och ibland tryter de egna argumenten också men det är superviktigt att lära barnen att argumentera för det har de så mycket nytta av hela livet.

Jag tycker att det fungerar bra, det har blivit mycket bättre när de är här längre perioder. De hinner landa och komma in i våra rutiner.

Sedan är det inte optimalt att bo varannan vecka av andra orsaker, under hästen hade vi dem många veckor i streck då deras mamma var sjuk och så harmoniska som de var då har de aldrig varit. SÅ det är klart att det märks att det är svårt för dem att åka mellan.

Det minsta barnet har utökat sin tid här mycket långsammare än de större, syskonen har varit ganska mycket separerade för att det ska bli bra även för honom.
Vad bra att du tycker att det fungerar för det är ju inte bara för barnen det ska fungera utan det ska ju fungera för alla. Självklart är inte varannan veckas boende optimalt men vad gör man?
Vad glad jag blir att läsa att minstingens tider har utökats efter hans behov istället för efter andras. Det är så vanligt att den minste bara får hänga med.


det är inte lätt att rannsaka sig själv och jag är den första att erkänna att jag ofta brister i hur jag bemöter barnen. Framförallt just nu med graviditet och foglossningar som gör att jag mer eller mindre är sängliggande är det inte alltid lätt att ha tålamod så som jag önskar att jag hade.
Nej det är verkligen inte enkelt men man kan ju bara göra det bästa man kan. Man är ju bara människa och man är inte alltid på topp heller. Det viktiga är ju att man inte bara struntar i barnen och låter dem hänga med i livet lite vind för våg utan att man faktiskt försöker.

Bra förslag, vi ska prova det! Under slutet av hösten började vi väcka honom precis innan det är dags att åka och klä på honom innan han är riktigt uppe och vaken. Då hinner han inte mysa ner sig i soffan och känna att han avbryter något för att åka till förskolan.
Det där är faktiskt ofta ett jättebra sätt att slippa konflikter att klä på ett halvsovande barn. Barn har svårare än oss att förflytta sig i tanken och får lättare separationsångest och då kan en så enkel lösning ordna det så bra.


Det handlar om att visa att de är viktiga i det lilla tänker jag. Ett exempel är dagens lunch när det minsta barnet sitter och säger "pappa, pappa" typ 100 gånger utan att min man reagerar. I det läget förstår jag att han inte känner sig sedd samtidigt som de också måste lära sig att respektera att någon annan faktiskt pratar och att vänta på sin tur inte betyder att vi struntar i dem.

Jag försöker göra så att om jag och någon pratar, tex ett av barnen berättar något, så ber jag nästa barn vänta. När barn ett pratat klart vänder jag mig till barn två och frågar vad de vill berätta, så att de ser att jag inte bara ber dem vänta och sedan struntar i dem utan det de har att säga är viktigt och jag vill höra det! Naturligtvis försöker jag bemöta min man på samma sätt
Ja precis! Även om man inte kan/vill avbryta samtalet man är i så kan man säga till barnet, -du får vänta lite, nu pratar jag med xx. Sedan ska jag lyssna på dig.


Här håller jag med till 1000 %! Det är verkligen en av de saker jag som vuxen är mest glad att jag fått med mig från min uppväxt, att kunna föra mig i alla situationer. Det är något jag vill ge mina barn också och där är det stor skillnad mellan mig och min man såväl som barnens mamma. Det handlar om allt från bordsskick till bemötande. Ett exempel är mellantjejen som just nu har lärt sig att himla med ögonen. Hennes mamma tycker det är sött medan jag mer ser det viktiga i att hon lär sig vad det egentligen betyder när man gör det och varför det inte är ok att himla med ögonen så fort vi säger något.
Ja att himla med ögonen är väl något de flesta tjejer gör i någon ålder men som du skriver så är det ju jätteviktigt att de förstår vad det innebär och i vilket sammanhang det kan vara okej att göra så på skoj och när det absolut inte är okej att göra så. Det är ju som att prutta, peta sig i näsan, skratta så att man skriker eller säga precis det man tänker. Det är helt okej i vissa sammanhang men inte i andra. Det är verkligen superviktigt att lära sig hur man ska bete sig för livet blir så onödigt komplicerat annars och man riskerar att såra andra människor dessutom om man inte vet hur man ska bete sig.

Tack för ett superbra svar (som vanligt!), det är så skönt att kunna ventilera det här med föräldraskap med utomstående. Det är ju skitsvårt att vara bonusförälder och en stor del av barnens liv och samtidigt inte ha några "rättigheter" alls. Att dessutom få ihop det med ett nytt barn kommer inte bli lätt och jag vill verkligen hitta lösningar som gör att vi alla mår bra och känner att livet hamnar på en lagom nivå. Jag skulle inte klara att leva med barn på det sätt som deras mamma gör och jag inser att det inte är rimligt att kräva att de ska vara på det sätt jag tycker vore optimalt.

Vi jobbar på det hela tiden och som tur är kan iaf jag och min man ha bra samtal om hur vi ser på barnen, oss och vår familj. Inser att alla inte har den förmånen och det gör att jag är förhoppningsfull att vi ska hitta en lösning :)

Ja det är skönt att ventilera med andra. Jag saknade det när jag och min sambo träffades. Jag hittade ingenstans där jag kände att mina frågor hörde hemma. Jag läste lite på "styvmorsviolen" tror jag det hette men där var det så negativt hela tiden så det kändes mer som en klagomur än ett ställe att hitta bra förhållningssätt.
Jag tror absolut att ni kommer hitta en lösning för kan man prata med varandra så har man redan vunnit så oerhört mycket. Om man kan ge och ta dessutom så kan man bara vinna men visst är det så mycket enklare med ens biobarn. Det går inte att komma ifrån.
 
Sv: Hur få barnet att bajsa på toaletten?

Det är as-svårt med föräldraskap. Svårt bara som det är även om man är två "föräldrar".
Nån sa nån gång att föräldraskap handlar om att göra fel... man får sträva mot att göra så lite fel som man bara kan...

Ang. att du/ni tappade humöret: pratade ni med honom efteråt?
Jag fick ett bryt på min 2,6 åring idag, helt onödigt. Hon blev väl mest sur men jag bad om ursäkt efteråt och sa att det var dumt att skrika så/
Det kanske är urpuckat att göra så men allt annat känns fel..
 

Liknande trådar

Relationer Träffade en kille på tinder för lite mer än ett år sedan. Han bodde 5 h ifrån mig men han jobbade mycket i samma stad som mig. Vi...
12 13 14
Svar
265
· Visningar
22 436
Senast: Whoever
·
Katthälsa Hej Jag provar att fråga här. Snälla inga påhopp, jag är här för att be om tips o råd. Jag gör det bästa jag kan för mina katter efter...
Svar
18
· Visningar
4 531
Övr. Barn Vi upptäckte i veckan att sonen som strax fyller 18 månader har full kontroll på sin blåsa och säger till när han är kissnödig när han...
Svar
18
· Visningar
1 348
Senast: Luktpion
·
Övr. Barn Min sjuåring kissar på sig nästan dagligen. Vi har efter rätt lång väntetid fått en tid till barn-ungdomsmottagning, men att det nog...
Svar
18
· Visningar
3 054
Senast: Badger
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp