Sv: Hösilage
Du behöver en micro, en bunke, en digital våg och lite tid.
Ta och väg upp exakt 100 gram silage i bunken (obs det ska vara 100 gram silage, inte 100 gram silage + bunke, utan ändera har du tarerfunktion, eller så får du väga bunken separat och sen lägga på 100 gram silage).
Ställ den i mikron och kör mikron. OBS det tar väldigt lätt eld, så kör korta stunder i mikron, öppna och låta ånga ur och svalna lite. Jag brukar köra 10 - 15 sekunder åt gången. Lämna det inte för att gå på toa/svara i telefon/titta vad barnen vill/göra ngt annat.
Väg silaget igen liten nu och då, när det slutar öka i vikt och är knastertorrt, då har du TS-halten.
T ex om du väger upp 100 gr silage, och när det slutar minska i vikt fast du kört det flera svängar till i mikron väger det 62 gram, då är TS-halten 62%. Den vikt som gått förlorad är vatten.
Dock det ersätter inte vanlig analys då man på det där sättet enbart vet TS. Men bra för att veta hur mkt TS man ger tills analysen kommer, och om man känner att balarna är blötare/torrare än analysen säger.