Sv: Hoof aid,någon som testat?
Nu har jag sökt efter lite hoof aid trådar men inte hittat någon av vikt. Nu undrar jag som sagt om någon har testat detta och om det gett något resultat. Har börjat med min nordis för drygt en vecka sedan och det vore roligt att veta hur det gått för andra som provat.
Ett fodertillskott har effekt endast om det innehåller näringsämnen som saknas i foderstaten. Om Hoof Aid fungerar på en häst med en viss foderstat så betyder inte detta att det kommer att fungera på en annan häst med en annan foderstat.
Om man tittar på innehållet i HoofAid (HA) så innehåller den rekommederade dosen för en vuxen häst:
Biotin = 17,5 mg
Metionin = 1102 mg
Zn = 100 mg
Cu = 7,5 mg
Kalciumpantotenat = 50 mg
Om man tittar på underhållsbehovet av mineraler för en häst som väger 500 kg enligt NRC så är detta:
Zn = 400 mg
Cu = 100 mg
HA täcker således endast ¼-del (25%) av minimibehovet av zink och endast 7,5% av minimibehovet av koppar. Ofta behöver man ge upp mot 2 gånger minimibehovet av dessa mineraler för att kompensera för höga halter av järn och mangan i grovfodret.
Hovkapseln består till ca. 90% av ett protein som kallas för keratin. Keratin (liksom alla protein) består av en kedja av aminosyror där alanin, glycin och cystein bl.a. ingår. Alla dessa är icke essentiella aminosyror vilket betyder att hästen kan tillverka dessa själv. Cystein kan tillverkas från metionin. Det är därför man tillsätter metionin som är en essentiell aminosyra. Det finns inga rekommendationer för metionin i NRC men stomjölk och hästens muskler innehåller ca. 1/3-del så mycket metionin som lysin. Underhållsbehovet av lysin är i NRC satt till 27,1 g för en 500 kg häst så metioninbehovet skulle kunna vara ca. 27,1/3 = 9 g. HA ger endast 1,1 g, dvs. ca. 12% av behovet .
Biotin är en vitamin som produceras av mikroorganismerna i hästens grovtarm och finns även i hästens naturliga foder. Biotin finns bl.a. i gröna växter så när hästen går på bete finns förmodligen ingen risk för biotinbrist. Består foderstaten av mycket grovfoder så gynnar detta mikroorganismernas produktion av biotin. Har hästen hovproblem kan det ändå vara befogat med biotintillskott. Man brukar rekommendera 20 ml/dag för en normalstor häst så i detta fall innehåller HA en rimlig mängd.
Kalciumpantotenat är i princip vitamin B5 och kalcium. Vitamin B5 kan visserligen inte tillverkas av mikroorganismerna i hästens grovtarm men vitaminet finns i de flesta fodermedel och behöver sällan tillföras. Det finns heller inget direkt samband mellan vitamin B5 och hovkvaliteten som jag känner till.
Betyder detta att det är meningslöst att ge HA? Nej, inte nödvändigtvis. HA innehåller ämnen som hoven behöver om än i vissa fall i alltför små mängder. Alla svenska grovfoder har underskott på zink och koppar så alla fodertillskott som innehåller dessa mineraler har en positiv effekt på hästen. Saknas t.ex. protein i foderstaten och/eller tillverkar mikroorganismerna i hästens grovtarm för lite biotin (t.ex. foderstat med lite grovfoder och mycket kraftfoder) så kan HA hjälpa men det är ett dyrt och inte särskilt effektivt sätt att lösa hovproblem. Det bästa sättet är att ge hästen en näringsriktig och balanserad foderstat. Då behövs inga dyra hovtillskott!