Först och främst vill jag klargöra att jag anser att märkning och registrering av katter är utmärkt, och något som borde införts samtidigt som det blev obligatoriskt för hundar.
Det uppstår ibland olika former av bl.a. "kattsamlande" med vanvård, som ofta är knutet till en enskild mänsklig individ, vars kattägande går överstyr. Det är ofta ensamma människor där det finns psykisk ohälsa och åldersrelaterade problem av olika slag inkluderande demens med i bilden. Jag har själv varit med och rett ut två sådana fall, där en katt efter några år blev ett dussin. Om vi ska kalla sådant för "hemlösa katter" eller för vad det är (ur djurperspektivet) vanvård är en annan fråga. Det här är alltså personer som inte klarar av att ha fertila husdjur, oftast inte att ha husdjur överhuvudtaget.
Jag tror inte Sverige har ett stort problem med hemlösa/herrelösa katter. Jag tror att det kan finnas stora problem lokalt och vid vissa tillfällen, men att de flesta klagomål som förekommer runt "herrelösa katter", t.ex. i bostadsområden om katter som förorenar i sandlådor, handlar om katter som faktiskt har ett hem, om än inte världens bästa hem.
Hur tror du att ägda katters märkning och registrering, ska kunna göra det enkelt att veta hur många hemlösa katter det finns? Det enda sättet att ta reda på hur många oregistrerade katter (eller människor utan personnummer) det finns är faktiskt att ge sig ut och räkna dem.
Vilka är de "lösdrivande katterna" du har problem med?
Sedan så undrar jag om du läst hela utredningen?
Det här är en typisk variant av "modern enmansutredning".
Alltså en statlig utredning med en "enmansutredare" som ska ska skapa en argumentation för varför man man ska införa "någonting", som man egentligen redan bestämt sig för att införa. I just det här fallet är jag trots utredningens stora brister positiv till den lag som den gett upphov till.
Men det här är samma metod för utredning, som den nuvarande regeringen kommer att använda för att bevisa att med Visitationszoner eller anonyma vittnen är nödvändigt, vilket givetvis kommer att lyckas.
Hela argumentationen bygger på exakt det scenario som katthemsorganisationerna (de som ibland kallar sig djurskyddorganisationer) önskar sig.
Utredningen har faktiskt inte "utrett" något. Utredaren har sammanställt en blandning av fakta och och tyckanden från främst katthemsorganisationerna, och så ett uns faktainsamling från två Länsstyrelser och från en enhet inom Polisen, och så har man frågat Jordbruksverket om hur de anser att den nuvarande djurskyddslagen ska tolkas vad avser katter.
Inga "egna" undersökningar har initierats eller genomförts av något alls, utan man har gjort det enkelt och billigt genom att låta "utredaren" gå på möten med på förhand utvalda intressenter, där utredaren inte verkar har ifrågasatt eller undrat över hur och varför diverse uppgifter och påståenden framförs. Utredningen är huvudsakligen en upprepning av vad "Djurskyddsorganisationerna" brukar framföra.
T.ex. framförs det där med 100.000 hemlösa katterna som en faktabaserad sanning. Någon vidare beskrivning av vad som konstituerar 100.000 hemlösa katter görs inte, däremot förs det en viss diskussion om vad begreppet "hemlöshet" skulle innebära.
Det saknas helt och hållet bilagor, eller infogade faktarutor med statistikuppgifter av olika slag.
Alltså sådant som skulle vara relevant för frågeställningen. Viss fakta och vissa antalsuppgifter finns inlemmade lite här och där i brödtexten.
Fakta i forma av tabeller och diagram som skulle vara relevant i det här sammanhanget skulle kunna vara:
- "Antal omhändertagna katter" via respektive LST (Polisen) och Katthemsorganisationer per år
- Hur många av de omhändertagna katterna som var djurskyddsärenden av olika kategori (t.ex. vanvårdsfall)
- Hur många omhändertagna var "hittekatter"
- Hur många kom från "kattkolonier"
- Hur många kända/identifierade kattkolonier finns (fanns) det vid undersökningstillfället
- Hur många av katter som omhändertagits/hittekatter var märkta, hade en registrerad ägare och kunde återbördas till ägaren
- Hur många omhändertagna katter säljs eller omplaceras
- Hur många av de omhändertagna katterna var kastrerade
- Hur många av de omhändertagna katterna var sjuka/skadade - vilka sjukdomar och skador
- Hur många av de omhändertagna katterna avlivades och anledning till avlivning (asocial, sjukdom, skada)
- Geografi runt omhändertagna katter med antalsuppgifter, t.ex. per Län, kommun och eller landsdel
- Var omhändertas katter, landsbygd, mindre tätorter, större eller mindre samhällen, större städer
- Och så också något om kostnader för bl.a. LST hantering av omhändertagna katter
Hur mycket lättare vore det inte att se omfattningen av eventuella kattproblem om det funnits med lite statistik!