Höftartros - hur gör ni för att kunna rida?

Sv: Höftartros - hur gör ni för att kunna rida?

Jag hittade en sida en gång där det stod vilka sjukhus som utför det, men jag hittar den inte igen. Jag blev något ivrig när Norrköping fanns med iaf. Men så ringde jag ortopeden här och fick veta att "den sista höftoperationen utförs nästa vecka" :crazy: Men förmodligen så ska de göra den i Motala istället, vilket inte är alltför långt bort för mig.

Vad jag minns så var det också Skövde, Huddinge (tror jag), ett ställe i Skåne och igår när jag Googlade så hittade jag en artikel om att de börjat med det i Strängnäs.

Det är som sagt väldigt svårt att hitta info på svenska, men på engelska finns det mängder. Om du söker på 'hip resurfacing' så finns det några hundratusen träffar. På svenska så hittar du lite om du söker på 'ytersättningsprotes'

Göran Persson har en ytersättningsprotes, men i en artikel om hans operation så nämns det bara med några ord :smirk:

Jag förstår inte varför man inte vill gå ut och informera mera om denna fantastiska metod. Jag skulle vilja göra allt för att alla med höftproblem kan få reda på det här, så när du skrev att du fått en tid (har följt hela tråden) så blev jag såå ivrig att få berätta för dig åtminstone. Jag önskar som sagt att någon berättat det för mig för 5 år sen iaf, då jag blev tvungen att börja använda rullator.

Den här nya metoden har använts i ca 8,5 år, men redan 1970 utfördes den första ytersättningen, men då hade de inte fått fram det rätta materialet. Men så finns de som har fått det gjort för 12 år sedan, och de har inga problem!

BHR har utförts på över 60 000 patienter i 26 länder, och nej man vet ju inte ännu hur länge protesen kommer att hålla. Men en hel protes måste ju ändå bytas ut efter ca 10 år, beroende på hur aktiv man är och man kan tydligen inte göra om det hur många gånger som helst. Det är delvis därför jag vägrat att göra den operationen. Jag ville inte bli garanterad att hamna i rullstol när jag blir äldre. Men även om denna ytprotes måste bytas ut så har man iaf sitt eget lårben kvar, så vilken metod de än väljer då, så behöver det ju inte bli en så svår operation. Det är tydligen svårare att byta ut en hel protes efterson den är inkörd i det avsågade lårbenet. Det hela verkar ganska logiskt, tycker jag.

Jag föddes med höftluxation, opererade vänster höft, höger rättades till när jag var gipsad. Jag hade inga problem förrän jag var 31 år. Nu, 17 år senare, med konstant värk, och kan inte ta många steg utan rullatorn, så är det kanske inte så konstigt att jag blir exalterad när jag just har upptäckt att jag kan bli frisk igen! För mig kommer det säkert att ta lång tid att komma tillbaka till 'normalt', jag har ju gått 'fel' i 17 år så muskler och annat runt höftleden är ju inte som det borde vara. Men bara tanken att kunna gå utan värk och stöd, efter kanske en månad, ja, känslan går inte att beskriva! INGEN, som inte har varit i denna situation kan föreställa sig hur det känns.

Jag hoppas nu bara att jag får träffa en ortoped som är lite öppen för utveckling, och att jag inte blir motarbetad av denne. Det finns tyvärr inte många ortopeder som känner till, eller kan utföra den här operationen, och de försöker oftast övertala en att göra det totala höftutbytet, så det gäller att hitta någon som kan. I värsta fall får jag försöka skrapa ihop ca 120 000 kr och få det utfört i Belgien. Jag har varit i kontakt med en 25-årig, svensk, kille som gjort det där, fick prisuppgiften av honom. Man får förmodligen tillbaka pengarna från Landstinget, men man måste ju ligga ute med det ett tag.

Jag hoppas nu innerligt att min tur äntligen har vänt och att jag kanske kan gå till hösten :banana: :bump: :banana:

Och jag önskar dig, Camilla, lycka till, se till att du får det som är bäst för DIG!!!

Måste också påminna dig om den här gruppen, som har 4 620 medlemmar som alla har eller ska få den här operationen utförd. Så där kan du få veta ALLT, från säkra, självupplevda, källor:

http://health.groups.yahoo.com/group/surfacehippy/
 
Sv: Höftartros - hur gör ni för att kunna rida?

Ytersättningsmetiden ser ut att vara ytterligare en variant på de första försöken till höftplastiker. Erfarenheten från de operationerna är inte så lång, enligt de sidor jag läste sattes de första in för sju år sedan. Långtidsresultaten vet man inget om.
Den första utfördes 1970. Då hade de inte lyckats få fram rätt material till protesen. Den här 'nya' metoden började användas 1997. Det har gjorts undersökningar 2 och 5 år efter op, och den nya protesen har betydligt bättre resultat än den gamla. Om du är bra på engelska kan du läsa väldigt mycket om det här om söker på 'hip resurfacing'
Lilovibe: jobbar du på firman som säljer den här metoden?
Jag har tyvärr inte kunnat jobba på 10 år, de sista 2 åren hade jag ett litet deltidsjobb, 2 dgr i veckan. Nu tar jag mig knappt utanför lägenheten. Jag nämnde min situation i slutet av mitt inlägg, men du kanske missade det, annars skulle du lättare kunna förstå att jag är överlycklig över min upptäckt!
Jag har mycket svårt att tro att man är tillbaka i normalt liv efter en månad.
Det är naturligtvis individuellt, beroende på HUR dåliga höftlederna är före op. För mig kommer det säkert att ta lång tid eftersom jag har gått 'fel' i 17 år. Muskler och annat kan ta lång tid att återhäma sig efter det. Så det kan ta 1 mån, eller tom upp till ett halvår, om man var riktigt dålig före op.
Rörelserestriktionerna efter en THR minskar med tiden, och även efter en sån operation går man på kryckor efter några dagar och går utan att halta efter några veckor. Att man skulle kunna stödja på benet efter fyra timmar kan inte stämma, eftersom (rygg)bedövningen knappt lär ha släppt då.
Risken för att leden ska hoppa ur är ca 5%, efter THR, risken minskar lite efter ett år. Man HAR restriktioner resten av livet, enligt läkare och patienter. Jag har träffat på flera som gått väldigt dåligt, bara några år EFTER operation.
Efter BHR är risken minimal att leden hoppar ur, mindre än 0,05% och man har INGA som helst rörelserestriktioner mer än den första månaden.
Det där med fyra timmar har jag läst på flera ställen, bla från patienter själva i Yahoo gruppen. Tyvärr hittar jag inte de andra sidorna nu, jag har läst så otroligt mycket, men jag återkommer när jag hittar dem.

Här kan du läsa om patienters egna erfarenheter:

http://health.groups.yahoo.com/group/surfacehippy/
Nya metoder beskrivs alltid som fantastiska, jag väntar tills jag sett resultat på längre sikt.
Det är klart att det är fantastiskt! Jag kan bli frisk, kanske tom bli hyfsat 'norma'l igen, och UTAN att mina ben ska behöva sågas av. Jag har aldrig varit så lycklig i hela mitt liv! Och sedan om det håller i 5, 10, 20 eller 30 år, det återstår ju att se. Men den här operationen är ju inte så drastisk så jag gör gärna om den om jag blir tvungen. Och när jag blir äldre och kanske måste ha en THR, så har de säkert kommit på någon ännu bättre metod. Och då har jag kanske ändå inte så stort behov att vara aktiv heller.

Men en sak är säker - att mig kommer ingen ortoped i närheten av med en såg! Inte förrän det är den absolut sista utvägen.
 
Sv: Höftartros - hur gör ni för att kunna rida?

Lilovibe skrev:
Vad jag minns så var det också Skövde, Huddinge (tror jag), ett ställe i Skåne ]

Det finns två ställen i Skåne där man opererar ledproteser. Eftersom jag jobbar i Hässleholm/Kristianstad måste det alltså vara Trelleborg som avses. Märkligt att jag inte hört ett ljud om det.


Lilovibe skrev:
Jag förstår inte varför man inte vill gå ut och informera mera om denna fantastiska metod.
Det beror på att erfarenheterna är begränsade. Om detta vore en helt överlägsen metod skulle den utföras på samtliga ortopedkliniker.

Lilovibe skrev:
Den här nya metoden har använts i ca 8,5 år, men redan 1970 utfördes den första ytersättningen, men då hade de inte fått fram det rätta materialet. Men så finns de som har fått det gjort för 12 år sedan, och de har inga problem!

Man behöver lång tids erfarenhet av proteser med samma material för att kunna uttala sig om just den metodens förträfflighet.

Lilovibe skrev:
Men en hel protes måste ju ändå bytas ut efter ca 10 år, beroende på hur aktiv man är och man kan tydligen inte göra om det hur många gånger som helst. Det är delvis därför jag vägrat att göra den operationen. Jag ville inte bli garanterad att hamna i rullstol när jag blir äldre.

Fullständigt felaktigt.
De flesta moderna höftproteser sitter livet ut.
Reoperationer kan göras ganska många gånger, hur många är individuellt.
Om protesen måste opereras om beror det oftast på infektion, inte på operationsmetoden. Infektioner lär drabba även ytersättningsproteser.

Lilovibe skrev:
Men även om denna ytprotes måste bytas ut så har man iaf sitt eget lårben kvar, så vilken metod de än väljer då, så behöver det ju inte bli en så svår operation. Det är tydligen svårare att byta ut en hel protes efterson den är inkörd i det avsågade lårbenet. Det hela verkar ganska logiskt, tycker jag.

Lårbenet tas inte bort eller sågas av. Man tar bort ledhuvudet, sågar alltså av lårbenshalsen.

Lilovibe skrev:
Jag hoppas nu bara att jag får träffa en ortoped som är lite öppen för utveckling, och att jag inte blir motarbetad av denne. Det finns tyvärr inte många ortopeder som känner till, eller kan utföra den här operationen, och de försöker oftast övertala en att göra det totala höftutbytet, så det gäller att hitta någon som kan.

Ortopeder är inga onda bakåtsträvare, men vi vill att en ny metod ska vara ordentligt kollad och dokumenterad innan vi gör den.


Cilla
specialist i ortopedi
 
Sv: Höftartros - hur gör ni för att kunna rida?

Lilovibe skrev:
Den första utfördes 1970. Då hade de inte lyckats få fram rätt material till protesen. Den här 'nya' metoden började användas 1997. Det har gjorts undersökningar 2 och 5 år efter op, och den nya protesen har betydligt bättre resultat än den gamla. Om du är bra på engelska kan du läsa väldigt mycket om det här om söker på 'hip resurfacing'

Som jag redan skrivit så krävs material och erfarenhet från proteser med samma material. 1997 ger max nio års erfarenhet i ett begränsat patientmaterial.
Jag tror jag håller mig till mina facktidskrifter i första hand :)

Lilovibe skrev:
Risken för att leden ska hoppa ur är ca 5%, efter THR, risken minskar lite efter ett år. Man HAR restriktioner resten av livet, enligt läkare och patienter. Jag har träffat på flera som gått väldigt dåligt, bara några år EFTER operation.
Efter BHR är risken minimal att leden hoppar ur, mindre än 0,05% och man har INGA som helst rörelserestriktioner mer än den första månaden.

Jag håller med om att risken för luxationer minskar efter ett år, men att 5% skulle luxera är kraftigt överdrivet om patienten följer föreskrifterna.
Att det skulle vara 100 gånger minskad risk för luxation med annan metod köper jag inte. För att få dit den protesen behöver man precis som vid en traditionell operation komma åt leden och därmed öppna kapseln och skära av ligament.


Lilovibe skrev:
Det där med fyra timmar har jag läst på flera ställen, bla från patienter själva i Yahoo gruppen. Tyvärr hittar jag inte de andra sidorna nu, jag har läst så otroligt mycket, men jag återkommer när jag hittar dem.

Fyra timmar är fantasier och önsketänkande.
Operationer i höftleden kräver sövning eller ryggbedövning, och den har helt enkelt inte släppt tillräckligt mycket på fyra timmar.
Inte heller om patienten har varit sövd är man tillräckligt pigg för att vara uppe och traska efter fyra timmar.

Det är jättetrevligt att du är optimistisk och jag märker att du är glad över att ha hittat en operation som du tror passar dig, men det finns all anledning att vara kritisk, speciellt som det verkar framställas som någon revolutionerande hallelujametod, och jag som är ortoped inte har hört några fantastiska resultat som presenterats vid någon konferens jag varit på.

Lilovibe skrev:
UTAN att mina ben ska behöva sågas av. Jag har aldrig varit så lycklig i hela mitt liv! Och sedan om det håller i 5, 10, 20 eller 30 år, det återstår ju att se. Men den här operationen är ju inte så drastisk så jag gör gärna om den om jag blir tvungen.

Vi sågar inte av ditt ben, som jag skrev ovan.
Möjligheterna att operera om borde vara samma som för THR, kanske mindre eftersom anläggningsytan är mindre och sannolikheten för instabilitet och lossning borde vara högre.

Lilovibe skrev:
Men en sak är säker - att mig kommer ingen ortoped i närheten av med en såg! Inte förrän det är den absolut sista utvägen.

Såg lär förekomma även med ytersättningsmetoden, för man måste ju forma om huvudet på något sätt.

Cilla
specialist i ortopedi
 
Sv: Höftartros - hur gör ni för att kunna rida?

Lilovibe skrev:
Jag hittade en sida en gång där det stod vilka sjukhus som utför det, men jag hittar den inte igen. Jag blev något ivrig när Norrköping fanns med iaf. Men så ringde jag ortopeden här och fick veta att "den sista höftoperationen utförs nästa vecka" :crazy: Men förmodligen så ska de göra den i Motala istället, vilket inte är alltför långt bort för mig.

Vad jag minns så var det också Skövde, Huddinge (tror jag), ett ställe i Skåne och igår när jag Googlade så hittade jag en artikel om att de börjat med det i Strängnäs.

Det är som sagt väldigt svårt att hitta info på svenska, men på engelska finns det mängder. Om du söker på 'hip resurfacing' så finns det några hundratusen träffar. På svenska så hittar du lite om du söker på 'ytersättningsprotes'

Göran Persson har en ytersättningsprotes, men i en artikel om hans operation så nämns det bara med några ord :smirk:

Jag förstår inte varför man inte vill gå ut och informera mera om denna fantastiska metod. Jag skulle vilja göra allt för att alla med höftproblem kan få reda på det här, så när du skrev att du fått en tid (har följt hela tråden) så blev jag såå ivrig att få berätta för dig åtminstone. Jag önskar som sagt att någon berättat det för mig för 5 år sen iaf, då jag blev tvungen att börja använda rullator.

Den här nya metoden har använts i ca 8,5 år, men redan 1970 utfördes den första ytersättningen, men då hade de inte fått fram det rätta materialet. Men så finns de som har fått det gjort för 12 år sedan, och de har inga problem!

BHR har utförts på över 60 000 patienter i 26 länder, och nej man vet ju inte ännu hur länge protesen kommer att hålla. Men en hel protes måste ju ändå bytas ut efter ca 10 år, beroende på hur aktiv man är och man kan tydligen inte göra om det hur många gånger som helst. Det är delvis därför jag vägrat att göra den operationen. Jag ville inte bli garanterad att hamna i rullstol när jag blir äldre. Men även om denna ytprotes måste bytas ut så har man iaf sitt eget lårben kvar, så vilken metod de än väljer då, så behöver det ju inte bli en så svår operation. Det är tydligen svårare att byta ut en hel protes efterson den är inkörd i det avsågade lårbenet. Det hela verkar ganska logiskt, tycker jag.

Jag föddes med höftluxation, opererade vänster höft, höger rättades till när jag var gipsad. Jag hade inga problem förrän jag var 31 år. Nu, 17 år senare, med konstant värk, och kan inte ta många steg utan rullatorn, så är det kanske inte så konstigt att jag blir exalterad när jag just har upptäckt att jag kan bli frisk igen! För mig kommer det säkert att ta lång tid att komma tillbaka till 'normalt', jag har ju gått 'fel' i 17 år så muskler och annat runt höftleden är ju inte som det borde vara. Men bara tanken att kunna gå utan värk och stöd, efter kanske en månad, ja, känslan går inte att beskriva! INGEN, som inte har varit i denna situation kan föreställa sig hur det känns.

Jag hoppas nu bara att jag får träffa en ortoped som är lite öppen för utveckling, och att jag inte blir motarbetad av denne. Det finns tyvärr inte många ortopeder som känner till, eller kan utföra den här operationen, och de försöker oftast övertala en att göra det totala höftutbytet, så det gäller att hitta någon som kan. I värsta fall får jag försöka skrapa ihop ca 120 000 kr och få det utfört i Belgien. Jag har varit i kontakt med en 25-årig, svensk, kille som gjort det där, fick prisuppgiften av honom. Man får förmodligen tillbaka pengarna från Landstinget, men man måste ju ligga ute med det ett tag.

Jag hoppas nu innerligt att min tur äntligen har vänt och att jag kanske kan gå till hösten :banana: :bump: :banana:

Och jag önskar dig, Camilla, lycka till, se till att du får det som är bäst för DIG!!!

Måste också påminna dig om den här gruppen, som har 4 620 medlemmar som alla har eller ska få den här operationen utförd. Så där kan du få veta ALLT, från säkra, självupplevda, källor:

http://health.groups.yahoo.com/group/surfacehippy/

Vi har som sagt avtalspatienter från östergötland, alltså Norrköping, Motala, Linköping mm.

Det håller nog mer än 10 år protesen, har träffat en hel del pat som nämar sig 20 år eller mer med protes.

Hur snabbt man kommer upp beror på dig själv, hur mycket du kan göra själv. Vi får tillbaka patienter efter 2 dagar efter en höft op och då går de flesta med antingen kryckor eller gåstol.

MVH Ann
 
Sv: Höftartros - hur gör ni för att kunna rida?

Lilovibe skrev:
Men utför de ytersättningsmetoden??? Nåt annat vill man nog inte ha om inte är över 65 - 70 år och kanske ändå inte har ett särskilt aktivt liv. Är man i 30 - 40 årsåldern har man ju lång tid kvar och kanske vill leva utan rörelserestriktioner.

Med ytersättningsmetoden vet jag de som lever ett i stort sett normalt liv efter en månad, tom rider. Inom ett halvår så är det många som sportar,tom klättrar i berg. Det skulle man nog inte göra efter en THR, Total Hip Replacement, där man sågar av lårbenet. Då har man rörelserestriktioner hela livet, man får inte böja sig framåt, korsa benen etc. Med ytersättningsmetoden får man stödja på benet ca 4 timmar efter operation. Efter några dagar går man omkring med kryckor, efter 2 veckor går många utan att halta och kan även köra bil.

Jag är så glad att jag inte gått med på en sådan operation, THR, nu när jag vet att det finns alternativ, BHR. Det har gjort allt lidande värt det. Men jag önskar att jag hört talas om det några år tidigare. Då hade jag åkt till England eller Belgien och fått det gjort där, av de läkare som är bäst i världen på denna metod. Den uppfanns ju i England, metoden kallas även 'Birmingham Hip Resurfacing' BHR.

De patienter som opereras här är sådana som är aktiva eller vill vara mer aktiva. allt från ca 40 år och uppåt är de som kommer hit, vi har endast bokade patienter ej akuta.

MVH Ann
 
Sv: Höftartros - hur gör ni för att kunna rida?

F-n! F-n! F-n!:cry: :cry:

De ringde från mitt kära landsting och sa att jag inte alls får åka på undersökning till Stockholm om jag inte vill bekosta hela paktet på 70 000 kr själv... :(

Nu måste jag börja om - den ortoped jag haft hittills har visserligen startat upp egen klinik men han har semester till den 9 augusti. Antingen måste han eller en läkare på HC skicka en remiss till ortopeden på länssjukhuset och sen ska de göra bedömningen om jag ska opereras eller inte.

SEN kan jag få göra operationen var jag vill.

Piss, säger jag bara! Det är ju inte operationen som är det viktigaste här utan själva BEDÖMNINGEN då jag vet att länssjukhusets ortopeder garanterat är mindre benägna att operera mig pga åldern än vad den ortoped jag sökte mig till är.

Dessutom lär det ta mycket, mycket längre tid innan jag hamnar i läget att det talas om operation öht. :cry: Ortopedmottagningen säger att det inte alls behöver ta längre tid utan väntetiden för en bedömning är 3 månader. När jag frågade om de kunde garantera det så fick jag till svar: "det förstår du väl att vi inte kan..." Nä, det förstår jag - jag har varit i kontakt med dem förut och det gav ingen mersmak direkt...

Nu kommer jag att få börja om helt, med undersökning, bedömning, sjukgymnastik, tabletter och hela köret... :mad:

/Camilla - som snart skriver sig i Stockholm
 
Sv: Höftartros - hur gör ni för att kunna rida?

Hej! Hur har det gått? Har det blivit nån operation?
Jag är höftledsopererad för två år sen och tycker att det känns som att ha fått livet tillbaka. Visst känns det lite kasst att bara vara 43 och redan börjat stoppa in reservdelar.... Kan inte hoppa och springa, får ont när jag sitter för långa stunder i sträck, springer på stan förlänge m.m. Men jag rider nästan helt obehindrat!! Red Tinker förut, men bytte mer mig en storlek till islandshäst. De har ju dessutom lite mindre stötiga rörelser. Fick en ocementerad höftprotes, som skulle växa fast istället, de skulle vara lättare att byta och det blir ju troligen aktuellt eftersom jag inte är så gammal. Sjukgympade mycket och byggde upp musklerna runtom innan jag började rida igen. Cortison in i höftleden hjälpte mig en kortare period, då var jag helt besvärsfri, men det varade inte så länge. Men de tyckte länge att jag också var för ung (41) innan det blev operation. Men vad gör man? Det är ju jättejobbigt att bara gå och ha ont! PM.a gärna om du vill prata mer....
Alligatorn
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Höftartros - hur gör ni för att kunna rida?

Hej!

Jag väntar just nu på att mina 90 dagar på vårdgarantin ska rinna ut och det ser de ut att göra! 1,5 månad efter skickad remiss och jag har fortfarande inte fått en bokad tid och i radio och tidningar rapporteras om vårt landstings långa väntetider just hos ortopeden.

När de 90 dagarna har gått kommer jag att kräva att få åka någon annanstans i landet och just nu försöker jag att hitta vilka ortopedkliniker som genomför ytersättningsmetoden eftersom jag träffat flertalet som fått denna operation och de är lyriska. Bland annat en kvinna från Skottland som var en av de första i klimakterieålder att få denna operation då hon var bekant med han som uppfann den. Hon är nu, flera år senare, fortfarande helt besvärsfri och helt otroligt rörlig!

Jag har skov nu med mer eller mindre smärta, men det mest problematiska just nu är faktiskt det andra benets knä, som är svullet och ont pga överbelastningen av att avlasta höften. Jag rider lite då och då men det tar emot mer och mer så jag har börjat att köra in min häst i stället. Första stunden i sadeln är ibland obarmhärtig och jag vill helst kliva av och åka hem...

/Camilla
 
Sv: Höftartros - hur gör ni för att kunna rida?

För en knapp månad sedan fick jag precis de symtomen som du beskriver. Vissa dagar är det bättre, andra betydligt sämre.

För mig är det värst att resa sig upp från toastolen! :o Det gör grymt ont eftersom jag är tvugnen att vrida mig samtidigt (liten toalett). De dagar det är värst är jag ute och promenerar med hästen i stället. Jag tycker det blir bättre när höften får komma i gång och bli varm. Jag vågar inte hoppa upp de dagar det är som värst eftersom jag inte vet hur jag skulle komma ner då. :cool:

Jag har ingen som helst diagnos, men har en läkartid... Det är tydligen inte ett brådskande ärende (eftersom jag fått vänta i 2 veckor nu) om man har ont i höften, är 19 år och överaktiv. :smirk:
 
Sv: Höftartros - hur gör ni för att kunna rida?

Om man ska få höftartros vid 19 års ålder måste man ha skadat höften ordentligt eller ha en bakomliggande sjukdom som Perthes, kongenital höftluxation, fyseolys eller ha haft en infektion i höftleden.

Det är extremt ovanligt med artros utan bakomliggande orsak vid så låg ålder.
 
Sv: Höftartros - hur gör ni för att kunna rida?

Tycker det låter väldigt konstigt med beskedet du fått.
Jag fick min diagnos vid 19års ålder. Reumatoid artrit.

Det började i höften på mig(ledvätska som fick tömmas).
 
Senast ändrad:
Sv: Höftartros - hur gör ni för att kunna rida?

Ortopedin i Västra Götaland (där Camilla bor, om jag har rätt för mig) lider av svåra omorganisationsproblem. Min klinik (i Skåne) får en hel del patienter därifrån, eftersom de inte klarar av sina egna köer.

Cilla
som opererat en hel del göteborgare
 
Sv: Höftartros - hur gör ni för att kunna rida?

Ja tyvärr så är det ju långa väntetider inom vården överhuvudtaget.:(

Men jag tycker det är konstigt att de ger besked om ex att man är för ung eller att om op inte görs?

Att det inte är lämpligt eller bra med för många om operationer förstår jag men alla har väl rätt till livskvalite?
 
Sv: Höftartros - hur gör ni för att kunna rida?

Orsaken till de långa köerna i Västergötland är en omorganisation som har havererat, där är det lite speciella omständigheter.

På min klinik har vi inga långa väntetider.

Vad någon annan har fått för besked och varför kan jag förstås inte uttala mig om. Jag kan inte veta vad jag skulle säga i samma situation, eftersom jag inte har alla fakta.

Livskvalitet uppnås inte alltid genom operation.
 
Sv: Höftartros - hur gör ni för att kunna rida?

Nej men vi diskuterade operation av höftled och jag anser att innan min operation så hade jag ingen livskvalitet då hela mitt liv snurrade runt värk,oförmågan att röra sig. Hela mitt leverne for illa av att inte kunna röra sig normalt. Så för mig är det livskvalitet med en höftledsoperation.
 
Sv: Höftartros - hur gör ni för att kunna rida?

*KL*
Hade en medryttare för 12 år sen som då var 41 o hade den diagnosen på ena höften.
Hon skulle få leva med smärta o den snedhet som det ledde till.

Hon satt snett på min häst vilket jag inte var så förtjust i.
Hon gick på sjukgymnastik o vattengympa.

Pratade med min arbetskollega som är både SSK o homiatriker o skickade henne med röntgenplåtarna till honom.
Han kunde inte se ngt utan behandlade hennes sneda bäcken.
Hon blev bra o smärtfri o började att bugga.

Sjukgymnasten sa efter det - jag kan oxå sätta akupunktur.
Det hade hon inte gjort o sen räckte det inte bara med det, utan måste justeras oxå.
Är fortfarande bra o går kvar hos honom för att underhålla korrektheten.
Menar nu inte att det är så i just Camillas fall, men att man bör söka second opinion annanstans.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Para ihop katter ibland?
  • Hemlösa hundar ökar
  • Tråden för spår

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp