Sv: Hö VS Hösilage = en prisfråga?
scarlettlady skrev:
Var bor ni!!? Producerar ni själva eller? Så dyrt är det inte här, men vi rullar ju eget, har ingen aning om vad folk skulle ta för sitt hösilage häromkring. Och att ni betalar för vattnet är faktiskt inte sant, för det man betalar för när man rullar är plast-nät-och manskinerna + timpeng. Vattnet har ingenting med produktionspriset att göra. Sen om bonnen tar betalt för att slippa köra med höbalspress är ju inget jag vet nåt om, men jag betalar för att slippa. Sen använder inte vi hösilage, utan ensilage för då slipper man möglet lättare. Tänk på att kolla så att dom har behandlat hösilaget innan ni köper det.
Tar inte eget, det blir för dyrt i och med att man då måste skaffa en maskinpark. (Marken finns, men valt att låna ut den istället). Bor i Norduppland.
Ang vattnet så självklart blir det dyrare iom nät och plast etc (mina är inte nätade, så plasten 'bara'), men det jag menade var att köper man 1 kg hösilage så betalar man får 0,X kilo vatten också. Dvs 'på köpet' får du vatten. Samma sak om du köper en kattmatsburk, i grunden är den en högre produktionskostnad iom att det konserveras, men du får bära hem mer av den dyra burkmaten sett i kilo dessutom, eftersom du köper en massa vatten. Säg det som att hö är konserverat och hösilage utspätt då så fattar du hur jag mnar. Jag skrev ju själv att det ÄR dyrare att producera hösilage. Men ta som jag, jag betalar mina 2 kr/kg (svart) varje år, oavsett om TS är 60% eller 50%, alltså betalar jag för just vatten när det är 50% (och nej, jag klagar inte så, men håller med om att pris/kilo TS är vettigare egentligen).
Ensilage är sämre för hästmagar än hösilage, och ensilage ger större botulismrisk. Så det är ju både för och nackdelar, samtidigt är ensilage mer lagringsstabilt än hösilage. Därför jag håller mig med en hösilageleverantör som producerar för just hästar och bemödar sig om att TS-halten ska hamna rätt liksom kvoterna. Det finns ju ganska bra med forskning som visar vilken TS-halt som både lämpar sig bäst för hästar, är lagringsstabilt (för torrt blir ju en mardröm) OCH minskar risken för botulism.
Rent egoistiskt om man struntar i kostnaden föredrar jag småbalshösilage. Lätt att lagra, behöver inte bekymra mig om att det ska mögla på lagring en fuktig, äcklig vinter t ex, det är lätt att fodra med (även större kilomängder blir lätthanterliga och tar liten plats) och så tycker jag om att de får just extra vatten ffa vintertid. Men min plånbok föredrar hö
Tilläggas ska kanske att det här är LANDSBYGD, så höet är BILLIGT och köps direkt av producent. För exakt samma hö säljer exakt samma producent hö till foderuppköparna från Stockholm, men nu kostar det 2.60 kr/kg, och vad det kostar hos slutkund i Stockholm kan man ju bara gissa..