Sv: Hjälp, kan man ge kraftblandingar innan hö?
Till att börja med så ska man inte utgå ifrån vad andra ger sina pållar utan vad är
din hästs behov?
Hippocampus har en foderstatsberäkning där man kan få fram ett ungefärligt behov för din häst. När du vet hur mycket energi och protein din häst behöver kan du göra en foderstat.
Du ska alltid utgå från att hästen ska ha grovfoder. Har du fullgott grovfoder behöver man oftast inte ge mer än möjligtvis mineraler. Det förutsätter att det finns analys på grovfodret annars famlar man i blindo. Om man behöver buffra upp proteinet i grovfodret ska man i första hand använda proteinrikt växtfoder som bl.a. lusern vilket är hälsosammare för hästen enligt skäl som redan nämnts.
Betfor bör man blanda samma dag det ska användas eftersom det som någon redan nämnt, jäser i värmen. Har du kall förvaring ex vintertid kan du blanda kvällen innan. Tiden för att blötläggas kan gå ner till c:a 15-20 min om du har varmt vatten.
Hästens salivavsöndring triggas av tuggandet som triggar hjärnan att dra igång rätt körtel vilket innebär att det tar lite tid innan saliven kommer igång. Om hästen stått 3 timmar eller mer har den avstannat mer och risken för foderstrupsförstoppning ökar markant. Det är därför viktigt att hästen har att tugga nästan hela tiden.
SLUs jordbruksfakta som det hänvisades till har ju några år på nacken och det har framkommit lite nyare rön som diskuteras. Att ts halten skulle ligga på 45-60 % är för att ensilageprocessen ska komma igång ordentligt.
Men det finns belägg för att det fungerar med högre ts halt, ända upp till plastat hö. Har själv väldigt god erfarenhet av ts halter på mellan 70-80%, höet har hållt sig fräscht ända upp till 11 dagar med bibehållen hygien. Det är då, vid hög ts halt, lika liten chans att få boutulism som med hö.
Det är en oerhörd hysteri runt krafftfoder som egentligen väldigt få hästar behöver om de får rätt mängd grovfoder. Var på heldagsseminarie förrförra helgen där bl.a. prof. I.Fredricsson och Staffan Hammarskiöld föreläste. De påtalade bl.a. att det är bara en bråkdel av alla hästar som får krafftfoder som behöver det. De sa även att hästar har klarat sig i 60 miljoner år utan täcke och gör det även idag om vi ger dem chansen. Vidare så ska hästar vara ute så mycket som möjligt och framför allt växa upp de första åren ute i kuperade hagar i flock för att bli psykiskt och fysiskt starka hästar. Se I Fredricssons projekt som finns redovisat på
Horseconnexion Det sas väldigt mycket annat som uppfattades kontroversiellt bland de som har traditionell hästhållning, och det var en markant tystnad bland de 60 deltagarna mellanåt
Är man osäker på vad som är bäst för hästen är det allt bra att fråga sig "vad är naturligt för hästen" då har man störst chans till att komma rätt.
Det finns mycket nyttigt att läsa på SLUs hemsidor också.
Rolle
Islandshästar på Lösdrift