R
Raderad medlem 94602
Röntgande vet får i princip inte uttala sig om resultatet.
Det gör de inte heller innan. Men de kan svara på vad de tror en avläst plåt grundar sig på. De ser ju skillnad på artros och en grund skål.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Röntgande vet får i princip inte uttala sig om resultatet.
Beror på ras. DdB hittar du knappast någon med HD bättre än E. På framtunga hundar är ED 0 betydligt viktigare än t ex HD C.Hur ser ni på avel och HD C och HD C+?
Tycker att det är ganska vanligt att avelsdjur har det?
Oj!Beror på ras. DdB hittar du knappast någon med HD bättre än E. På framtunga hundar är ED 0 betydligt viktigare än t ex HD C.
Hur ser ni på avel och HD C och HD C+?
Tycker att det är ganska vanligt att avelsdjur har det?
Det känns ju som aveln går en smula åt fel håll om man inte avlar på sunda individer.Som skrivet så beror det på vilken ras det är om man ens får avla på det. På min ras australian shepherd måste hunden vara friröntgad med A eller B för att få avlas på, inom andra raser finns ju inget krav på röntgen alls så man avlar utan att veta (ex de flesta småraser/sällskapsraser) och vissa raser har fått Index så man ska kunna använda ex C i avel om släktens sammanlagda HD status väger upp en C-höft på individen (kort förklarat)
Beror på ras. DdB hittar du knappast någon med HD bättre än E. På framtunga hundar är ED 0 betydligt viktigare än t ex HD C.
Det känns ju som aveln går en smula åt fel håll om man inte avlar på sunda individer.
Som att man avlar på ett sto med spatt?
Jag förstår problemet. Genbasen är liten på vissa raser.Vissa raser, bland annat min egen, har inte råd att utesluta hundar pga HD-resultat. Min egen hane har en halvbror med E-höfter utan några kliniska symptom.
Jag förstår problemet. Genbasen är liten på vissa raser.
Men tycker det blir knepigt.
Har sett hundar med tydliga problem med C och hundar utan problem med E (förrän på äldre dagar). Precis som du säger.
Men målet måste väl ändå vara att föda upp friska indivder?
Som köpare vill jag ha en frisk hund, som jag inte riskerar att ta bort i förtid pga ärftliga defekter.
Eller lägga massor av pengar i veterinär och medicinkostnader på, för att ha en smärtfri hund.
Men som sagt, jag förstår problematiken med genbasen.
Som skrivet så beror det på vilken ras det är om man ens får avla på det. På min ras australian shepherd måste hunden vara friröntgad med A eller B för att få avlas på, inom andra raser finns ju inget krav på röntgen alls så man avlar utan att veta (ex de flesta småraser/sällskapsraser) och vissa raser har fått Index så man ska kunna använda ex C i avel om släktens sammanlagda HD status väger upp en C-höft på individen (kort förklarat)
Ja, jag vet flera som har fått förtydligande när det gäller HD C, typ om det är grunda skålar eller om leden är slapp, dvs omusklad hund.
Man kan röntga om efter 6 månader om man vill. Senaste resultatet är det officiella, men båda syns på Hunddata.
Det beror ju på vad man lägger i orden "sund" och "frisk". Om hunden inte har några symptom av sina E-höfter är den uppenbarligen frisk. Och även om majoriteten inom rasen (min) får C/D så är givetvis målet för alla seriösa uppfödare att få fram friska individer. Men friska individer kommer man inte att få fram genom att börja fokusera på HD-graderingar, tvärtom.
Hos dobermann hoppas jag att vi får igenom att avla på C höfter, de flesta får det pga något grunda skålar som de aldrig får problem med i livet.Hur ser ni på avel och HD C och HD C+?
Tycker att det är ganska vanligt att avelsdjur har det?
Det gäller väl alla brukshundar?Fick ett PM så jag får pudla och rätta mig själv efter ett snabbt extrakoll i RAS; Aussies kräver KÄND HD status för att få avlas på, det är för valphänvisning på rasklubben som det krävs A eller B.
Dock har jag personligen aldrig sett en aussie med fastslaget konstaterad C-höft som gått i avel (däremot några som röntgats om och gått från C till B som använts)
Nej, vi får inte avla på C höft, de valparna får avelsspärr tror jag.Det gäller väl alla brukshundar?
Lite OT men jag tycker det är intressant med höftleder hos corgi (både Pembroke och Cardigan). I samband med en corgi-patient diskuterade jag detta lite med en ortopedspecialist på universitetet, visade henne även den studie som finns gjord på Pembrokes som kom fram till att grunda skålar är mycket vanligt hos rasen (i USA då eller om det var England) medan förekomsten av osteoartrit är låg. Ortopeden kom med teorin att corgin sällan får problem av sin subluxation eftersom de har korta ben och därmed måste använda muskulaturen i bakdelen på ett mer korrekt sätt, det blir mycket svårare för dem att använda ett avlastande rörelsemönster än det blir för icke-chondrodystrofa raser. Eftersom de tvingas använda muskulaturen korrekt får de då inte heller problem med sina lösa höfter på samma sätt. Tyckte det var en intressant tanke
Jag avsåg HD A + HD B. Ledsen om jag var otydlig. Det kanske har ändrats i o med att man numera kan räkna ut HD index.Nej, vi får inte avla på C höft, de valparna får avelsspärr tror jag.