Hästtandvård

H

Humblan

Har tänkt på det en längre tid, läste också Ridsports artikel om detta nog så viktiga ämne som man lätt glömmer bort. Funderar på om man egentligen bör byta bett ibland för att det inte ska bli statiskt. Mitt eget halvblodssto har lätt för att få skavsår i ena mungipan beror det på bettet eller ridningen....Är det någon som kan rekommendera en bra hästtandläkare som även tittar på betsling och ser´ett samband.
 
Sv: Hästtandvård

Alla djursjukhus bör ha en tandtekniker, beställ tid hos en sådan (INTE en vanlig veterinär), h*n kan se hur bettet passar i hästens mun också svara på de frågor du har! :)
 
Sv: Hästtandvård

Skavsår i mungipan kan ju bero på både bettet och handen. Omöjligt att säga utan att ha sett utrustningen eller träningen.
 
Sv: Hästtandvård

Har många gånger funderat på detta med tandläkare. Behöver hästen det OM
hästen inte har problem med bettet vid ridning.
Har lätt att föda sig
Skiten ser ut som den ska dvs inga osmälta partier i det.
Inga synliga sår i munnen på hästen.

Förr så fanns det inga tandläkare och då levde de flesta hästar i harmoni ändå men idag så bara mååååååste man ha en tandläkare minst 1 ggr /år även om man inte misstänker något fel.
Senast så var det stallet som har min 1 åring på foder som skulle ha ut en tandläkare. Självklart så måste de titta min åring i munnen. VARFÖR????
Handen på hjärtat. Måste man ha en tandläkare på hästen utan probelm. Har ni tandläkare på era hästar utan problem????
 
Sv: Hästtandvård

Hade ingen tandläkare på min de första tre åren jag hade henne, veterinären brukade kolla henne i munnen vid vaccination för att se så allt stod rätt till.
Så efter ett par år började hon knäcka av i nacken och inte vilja ta stöd, började också lukta illa i munnen.
Ringde till Slöinge men det fanns ingen tid hos tandteknikern så jag fick en tid hos en vanlig veterinär. Veterinären hittade inget fel i munnen på henne, lite vassa kanter som han slipade ner, det var allt.
Åkte hem och hästen blev inte bättre, dock slutade hon lukta (eftersom han sköljt munnen på henne). Hade istället ute kiropraktor som inte heller hittade nångonting. Efter ytterligare en månad var det ingen tvekan om att det var fel i munnen på henne.
Fick då tid hos tandteknikern.
Hon hade underbett som han rättade till, stora glipor mellan tänderna där det samlades rutten mat, mycket vassa kanter, vargtänder och inflamerade sår i munnen.
Detta efter att ha kollats regelbundet av veterinär. Har nu fått veta att veterinärer har en förmiddag under utbildningen om hästens mun, resten får dom förhoppningsvis lära sig under praktiken, men uppenbarligen gör väldigt få det.
Efter det kollas hon av tandtekiker en gång om året, men det på grund utav hon väldigt lätt får vassa kanter.

Så jag rekomenderar att åka till en tandtekniker, är allt bra så kanske du inte behöver åka dit igen på ett par år!
 
Senast ändrad:
Sv: Hästtandvård

De flesta hästar har ju lite problem att rätta till, även om de inte direkt är livshotande. Lite hakar eller snedslitna tänder kan vara bra att fixa till så att allt är ultimat för hästen. Den används ju mer och i större utsträckning idag så varför inte se till att den får det bästa? Det kan vara fel fastän det inte märks.

Att de kollar en unghäst är väl inte så konstigt eftersom de byter tänder och har sig vilket kan vara bra att ha koll på så att tänderna inte växer dubbelt eller så att man kan se om hästen har inflammationer.

Jag har TL ute till min häst 1ggr/år bara för att vara säker på att allt är som det ska. Han kanske har tuggat på en sten och råkat spräcka en tand tex, då är det bra att få reda på det.

/Linda
 
Senast ändrad:
Sv: Hästtandvård

Vi är flera stycken som brukar "flocka ihop" oss och ta ut tandläkaren varje halvår. Jag är en av två som är med varje halvår pga hakar som måste slipas ner. Det märks direkt när de börjar bli besvär för hästen, då han blir lite orolig i munnen.
Den andra hästen har ett tandfel och tuggar bara "åt ett håll" vilket ger tänder som inte slits ner som de ska. (ja nåt liknande så var det iaf) den hästen behöver också en koll varje halvår, nån gång har tandläkaren tyckt att det räckt med ett år till nästa koll.
De flesta andra är med en gång om året, då de vill ha en som kan, som kollar till tänderna, och ev raspar eller slipar OM det behövs. Vår tandläkare har ett bra pris så även om ingget behöver göras så tycker ingen att det är pengar som slängts i sjön sas.

En annan av oss har en häst som bara varit med en gång, då tänderna var superfina. Tandläkaren själv sa att så länge hästen inte visade några besvär eller blev knepig i munnen så behövde den inte undersökas.

Så har man inga problem så kan man ju strunta i "årsundersökningen". Men jag skulle inte strunta i det utan att först ha låtit undersöka den.

Tycker tandundersökning (av utbildade personer) är MINST lika viktigt som hovvård! Det är liksom inget man "sparar in på"!

Likväl man säger "Utan hovar ingen häst" så stämmer "Utan tänder ingen häst" i princip lika bra..
 
Senast ändrad:
Sv: Hästtandvård

Jag tycker man låta ska kolla munnen på sin häst även om man inte har problem. Dels för att även fortsättningsvis slippa problem dvs ev. fel rättas till innnan det blir problem, och även för att inte alla kanske märker att det är ett problem trots att hästen kanske har väldiga besvär! :eek:
 
Sv: Hästtandvård

Man kan ju fråga sig hur någon kan påstå sig ha rättat till ett underbett på en vuxen häst??? Tig han bort gliporna med?
PL extrautbildad på tänder
 
Senast ändrad:
Sv: Hästtandvård

Rumpnissen skrev:
(INTE en vanlig veterinär),

Varför inte då??
Jag har en jätteduktig veterinär som är specialutbildad på tänder, och han kommer dessutom ut till stallet. Varför skulle jag inte anlita honom menar du??
 
Sv: Hästtandvård

För att h*n, vad jag HÖRT, inte är så noggrann och tydligen har missat en hel del hakar och annat smått och gott. :angel:
 
Sv: Hästtandvård

Puttar upp.
Fortvarande inte fått svar på frågan om hur ngn kan påstå sig ha rättat till ett underbett på en vuxen häst, har hört det flera gånger o varit lika undrande varje gång.
PL
 
Sv: Hästtandvård

Ock jag vet en häst som fick gå till slakt efter att en "hästtandläkare" tatt så ordentligt att hästen inte kunde äta.
Bättre då att ta lite lagom o ev lite mer senare om det visar sig nödvändigt.
PL
 
Sv: Hästtandvård

Tycker du att man kan ringa en vanlig veterinär för att kolla tänderna på hästen? Hästen har vad jag vet inga problem utan det rör sig om en vanlig undersökning/raspning.
 
Sv: Hästtandvård

Ja det tycker jag om man har någon man liter på. Det finns de som inte intresserar sig alls för tänder o en sån skulle jag inte heller lita på.
För att göra ett vettigt jobb måste man ha en munstege vettig belysning o mer än en rasp. Själv har jag 8 olika varav jag använder 6 regelbundet.
PL
 
Sv: Hästtandvård

Min hästs tänder har han iaf skött exemplariskt, han undersöker mkt noggrant :) . Dessutom har han åtgärdat saker som andra veterinärer missat. Ridskolan där jag jobbar extra (40hästar)anlitar också honom, och dom är jättenöjda.
Jag litar helt och fullt på denna vet., han har hjälpt min häst i många avseenden.
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Hästtandvård

Sen måste man ju förstås tycka att det här med tänder är viktigt o inte bara ett skitjobb som vem som helst kan göra.
PL
 
Sv: Hästtandvård

Att de kollar en unghäst är väl inte så konstigt eftersom de byter tänder och har sig vilket kan vara bra att ha koll på så att tänderna inte växer dubbelt eller så att man kan se om hästen har inflammationer.

I detta fall rörde det sig om en mkt fet 1 åring som inte har problem hitills med sina tänder och kommer troligen inte att tappa dem förrän en bra tid efter det att tandläkaren varit på plats.

När det gäller mina andra ston så anser jag itne att jag vill ge dem lugnande i onödan då de är dräktiga och med ett bra hull och bra andedräkt som inte antyder att de ska ha några problem med sina tänder.
 
Sv: Hästtandvård

Jag var till Torbjörn L tidigare i vår med högst älskade och fick bara ros för hennes fina tänder. Jag passade även på att då fråga när det kunde vara lämpligt att kolla min unghäst första gången och han svarade då att när man börjar vänja dem vid bett som ungäst är en bra början. Har de inga problem då så kan man vänta tills de närmar sig 5-årsåldern innan man kollar igen, under förutsättning att det inte dyker upp några problem under tiden.
 

Liknande trådar

Kropp & Själ Min story: Jag kraschade på mitt sommarjobb efter mitt sista år på gymnasiet. Betygspressen hade haft mig på högvarv i tre år och pga av...
2
Svar
20
· Visningar
4 557
Senast: Ramona
·
Utrustning Hej! Jag rider en häst som är väldigt känslig och lyhörd för hjälperna. Han är en mycket trevlig häst när han kommer till ro, ryttaren...
Svar
6
· Visningar
2 135
Senast: viltmilla
·
Hästvård hej hej! mitt varmblod har under några månaders tid blivit mer och mer jobbig att rida, han slänger med huvudet eller drar det åt...
Svar
2
· Visningar
1 355
Senast: Shenzi
·
  • Låst
Ridning Vad är Klassisk Ridkonst? Klassisk Dressyr Klassisk Dressyr är ingen alternativ ridstil - utan den Klassiska dressyren står bara...
Svar
4
· Visningar
9 983
Senast: Immer
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Hemlösa hundar ökar
  • Senast tagna bilden XV
  • Muddypaws 24/25

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp