En häst föds med anlag för mannen på vänster eller höger sida. Mitt lilla islandsföl som är 9 dagar gammal, har knappast hunnit utveckla olika starka sidor, men det syns att hon kommer att få manen på vänster sida. En häst brukar vara svårare att böja åt det håll den har manen och gärna ta stöd i just den sidan. Det är mer markant på en häst med mycket man, såsom många islandshästar har. Det har knappast med starkare muskulatur att göra utan smidighet i musklerna.
Om ni tittar på hästar som springer så tittar de sällan rakt fram utan vill ha lite koll bakåt och vrider då huvudet åt ena sidan för att se bättre. Om den vrider huvudet åt det hållet den har manen ser den sämre för manen fladdrar i vägen. Men om den vrider åt andra hållet behöver den inte vrida lika mycket för att se. Naturligtvis gör den det som är lättare. Det gör att hästen blir stelare i böjning i den sidan den har manen för att den föredrar att vrida huvudet åt det andra hållet. Stå i stallgången/boxen och prova böja hästens hals åt båda håll, så märker ni att den visar mer ovilja åt det håll den har manen (finns undantag, se längre ned). Det beror på att musklerna på motsatt sida där den inte har manen är stramare, eftersom de inte tänjs lika ofta. Böjer sig hästen oftast åt vänster så tänjer den höger sidas muskler mest och vice versa. Ni kan träna upp detta med att ge små godbitar på ryggen eller sidan av magen, beroende på hur rörliga era hästar är, på båda sidor av hästen och med att ta tag i huvudet och försiktigt böja det mot magen och stretcha.
De flesta hästar är svårare att böja i höger varv och de flesta hästar har också manen på höger sida. Jag har haft ett islandssto där manen låg både till vänster och till höger, dock inte fint delad på mitten, utan den låg helt på vänster en bit, helt på höger i mitten och helt på vänster längre ner. Hon var väldigt jämn i sina sidor.
Eftersom hästen känns stelare i den sida den har manen, kan man uppleva den som starkare. De lärde tvistar om vilket som är fallet. Egentligen är det så att musklerna är kortare och stramare i motsatta sidan och det tar emot att böja hästen åt mansidan.
Det finns hästar som är lättare att böja åt det hållet de har manen. Då blir jag vaksam. Oftast ligger en skada bakom som gjort att hästen frångått det naturliga valet. Det kan vara ett framben, bogen, en nackskada, något i munnen eller annat. Ibland är skadan utläkt men hästen har vat sig vid att göra tvärtom, men oftast är det en skada som inte är utläkt. Jag hade en 2-åring med just detta beteende. Han var förstfödd och hade vid förlossningen blivit klämde över nacken, inte ovanligt, särskilt inte på förstfödda föl. Efter att vi rättat till nacken har han blivit helt ok, men det tog några behandlingar då det är en kraftfull islandshäst med rejäl nacke och mycket muskler.
Anette