Sv: Hästen luktar illa i munnen!
Hej på er allihop! Jag har glädjen att meddela att ÄNTLIGEN finns en liten skara människor som borde titulera sig Hästtandläkare. På riktigt.
SLU har under de senaste åren arrangerat en mycket omfattande kurs i hästtandvård. Förutsättningarna för att delta är att du är veterinär eller likvärdig. Kursen är i stre steg och tar ungefär tre år att gå igenom (efter veterinärutbildnigen). Efter genomgången kurs kan man välja att försöka ta examen, och den går inte av för hackor och släpper garanterat inte igenom någon sm inte vet precis vad han/hon håller på med.
Kursen baserar sig på Torbjörn Lundströms samlade erfarenhet, veterinär forskning från hela världen och även humantandvård. Torbjörn är själv en av de kursansvariga. Ska man sammanfatta Torbjörns lära ("den Lundströmska metoden") handlar det om att på ett sunt, erfarenhetsbaserat, naturligt sätt att identifiera orsaken till hästens problem och åtgärda det, med ett minimum av invasivitet. Undersökningen sker alltid på sederad häst med riktig munstege och riktigt bra ljus, och självklart spegel och undersökningssond. Det handlar om förståelse för hästens hela anatomi, fysiologi, användning, individvariationer, sjukliga processer, försvarssystem i både hjärna och kropp. Tack vare hans arbete 25 år tillbaka har han tagit fram metoder så man idag till och med kan laga och rotfylla tänder, sstället för att dra ut dem som man gjort i alla tider. Genom avancerad ortodonti kan tänder som hamnat fel förflyttas tillbaks till sina platser. Listan kan göras lång. Att jämföra Torbjörn och hans examinerade elever med de som jämförelsevis "köpt" sig sin utbildning i usa är som att jämföra en erfaren flygplanstekniker med en hemmafixare med silvertejp. Förlåt uttrycket men jag har sett tillräckligt av båda världar. Flygplansteknikern hittar och åtgärdar ursprungsproblemet och ser till att laga det på ett hållbart sätt, och informerar piloten hur han kan undvika problemet i framtiden. Hemmafixaren tejpar fast propellern och lagar rutan med några lager tejp, och klipper av de där kablarna som hängde och slängde. Det ser bättre ut än innan och löser kanske vissa problem för en stund, men inte sjutton skulle jag gå ombord....
Kursen är vad man vet den mest avancerade i världen, det säger inte lite. I tidningen Ridsport inblick på sidan 11 finns listan över de som genomgått sista delkursen och de som klarat examinationen än så länge. Det kanske ger lite ledning i djungeln. Eller ring Torbjörn och fråga vem i din närhet han rekommenderar. Han är mån om alla.
Lycka till med era hästar!