Sv: Hästar svartslaktas i Sverige
Utan fungerande hästpass kan det vara en ren fara för folkhälsan. Vi riskerar att få antibiotikaresistens och att få i oss salmonella eller andra bakterier
Det finns redan antibiotikaresistens i Sverige men än större i tex Tyskland där var fjärde gris bär på MRSA. Och vi importerar fortfarande en stor mängd kött från bla Tyskland. Det finns heller inget tvång att rena avloppsvatten från läkemedelsrester och spår från ett flertal läkemedel kan påvisas i svenskt dricksvattnen. Salmonella är inte så vanligt i Sverige men återigen ett betydligt större problem hos tex kycklingar i andra länder och det säljs en mängd importerade kycklingar/kycklingdelar varje år i Sverige.
Efter hästköttsskandalen för knappt ett år sedan slutade många seriösa slakterier att ta emot hästar för att inte riskera minsta lilla kontamination vilket nu gör det ännu svårare att faktiskt ta till vara på en häst som måste gå till slakt. Det kostar 6-7000:- att lämna en häst till destruktion men om det inte finns några alternativ så kan frestelsen vara stor att det blir svartslakt. Om inte annat för att det kan vara svårt att betala den summan när det är dags.
Gör det enklare och mer legitimt att ta till vara på svenskt hästkött, det finns ju uppenbaligen en marknad för det hela. Många hästar har livstidkarens helt enkelt för att det inte finns någon forskning om hur länge ett visst läkemedel finns kvar i hästen. En av mina hästar har livstidkarens då hon opererades för 8 år sedan, hur mycket läkemedel kan det finnas efter så många år?