Hållbarare hästar?

Gullan86

Trådstartare
Jag har en fråga till er som tränar/tävlar distans och gärna ni som har längre erfarenhet.

Hur upplever ni att det förhåller sig med skador/sjukdommar på era distanshästar?
Tror ni att distans träningen ger hållbarare hästar är det något ni upplever eller ni har samma skadestatestik som vilken annan inriktning?

Tror ni att det har något med de olika raserna att göra med att vissa är mer hållbara än andra?

Tror ni att vissa inriktningar ger mer skador på hästarna än andra, vilka och varför?

Disskution tack, tycker detta är så spännande!
 
Sv: Hållbarare hästar?

Jag har inte själv någon längre erfarenhet men svarar gärna på basen av det jag lärt mig från dem med mer erfarenhet, för att få lite diskussion i tråden!

Lars Roepstorff vid Ultuna som ju forskat en hel del på temat menar att man sällan ser skadade distanshästar. Han tror, om jag begripit honom rätt, att detta beror just på att träningen är så inriktad på just hållbarhet i distansen, medan i andra sporter hästarna inte får den allsidiga mängdträningen på varierande underlag, utan träningen blir specialiserad för tidigt. Detta är ju förstås grava generaliseringar. Givetvis finns det tränare och ryttare i andra discipliner som ser till att träna allsidigt, men naturligtvis är det svårt att få samma variation i underlaget som en distanshäst som ju kan vara ute i tre-fyra mil på en träningsrunda.

Sedan tror jag att hästhållningen är en faktor. I andra discipliner upplever jag en större rädsla för att hästarna ska skada sig i hagen; många hästar får inte gå ute så mycket som de borde. Inom distansen är man i stället mån om att hästarna ska vara ute i hagen så mycket som möjligt; hagen får också gärna får vara lite kuperad, för att stärka senor och ligament.

Jag tycker att din fråga om rasen spelar någon roll är intressant. Araber som man ju ser mycket i distansritt är ju kända för att ha väldigt bra hovar. Jag kan tänka mig att detta kan vara en faktor. En hov som inte funkar som den ska kan ju heller inte hjälpa till att avlasta benet. Dessutom är araben (och varmblodstravare som man också ser en del av) lätt i kroppen vilket minskar belastningen på ben och hovar och därmed minskar skaderisken.
 
Sv: Hållbarare hästar?

Tack för ett mycket bra svar...

Hur är det med islandshästar då?

Kan man säga att 3-4mils skritt i bra tempo(eller man travar och galopperar med under träningen?)
sliter mindre än 30mins "inriktnings ridning" tex ett hårt dressyrpass på banan?


jag tänker när man sitter länge på hästen så blir de väl trötta i muskler osv och man sitter till slut på skelettet eller meningen är att börja försiktigt med 1mil tex och sen bygga på mer och mer så de har styrka och muskler för att orka i 3-4mil utan att bli trötta i musklern?

Hur bygger ni upp era hästar, är mkt intresserad...hur börjar ni med en unghäst tex när den ska ridas in och hur byggs den upp för att bli stark och hållbar.

För själva inridningen kan ju vara att man lär dem att en ryttare rider men sen tycker jag att denna stärkande biten är en annan del, den kan man väl göra mycket utan ryttare med, markarbete osv eller ni rider mest?

Spännande detta.

Har en 4åring islandshingst och en 11åring islandsvalack som jag vill bygga upp med en bra grundkondition(den äldre har nog rätt bra men vill stärka honom mer målinriktat men även lite roliga ridturer för han tröttnat lätt, men har ridit mkt långritter på honom och mkt skritt långa sträckor) den yngre är helt grön, har precis "ridit in han" och vant han vid att en ryttare sitter på en 2km runda som mest bara och ca 10gånger red jag bara och sista gången galopperade vi en liten bit och har travar några snuttar.

nu får han vila 1-3månader vila är viktigt med va?

sen när jag sätter igång honom så kan han ju detta med ridningen men nu vill jag stärka honom kroppsmässigt så att han blir en riktigt hållbar häst med starkt skelett osv.
men det måste som sagt vara roligt tror att man kan döda den bästa viljan med enbart skritt 3-4mil???

tack på förhand
 
Sv: Hållbarare hästar?

Islandshästar är väl hästar liksom araber, halvblod etc?

Och vad menar du med att man sitter på skelettet? Att musklerna sjunker ihop under passet?

Alltså, de måste ju ha muskelstyrka nog till att bära en ryttare om man ska kunna rida dem. Är de inte starka nog för det kommer man ju att få problem med skador förr eller senare.

Gällande att skritt är tråkigt kan man ju säkert alltid lösa. Bara fantasin sätter gränser. Du behöver ju inte skritta uppsuttet utan kan promenera bitvis, hoppa över diken längs vägen, sicksacka mellan träd, göra sidvärtsrörelser och aktivera hästen. Jag blir ju tokig på att skritta (om jag nu inte har talbok) så jag måste ju hitta på grejer. Ta några travsteg för att variera etc.

Nu har jag medvetet valt bort vissa frågor, t.ex träning då detta finns i massor med andra trådar här.
 
Sv: Hållbarare hästar?

Lars Roepstorff vid Ultuna som ju forskat en hel del på temat menar att man sällan ser skadade distanshästar. Han tror, om jag begripit honom rätt, att detta beror just på att träningen är så inriktad på just hållbarhet i distansen, medan i andra sporter hästarna inte får den allsidiga mängdträningen på varierande underlag, utan träningen blir specialiserad för tidigt. Detta är ju förstås grava generaliseringar. Givetvis finns det tränare och ryttare i andra discipliner som ser till att träna allsidigt, men naturligtvis är det svårt att få samma variation i underlaget som en distanshäst som ju kan vara ute i tre-fyra mil på en träningsrunda..

Just detta med underlaget anser han är en stor, stor faktor. Att distanshästarna och fälttävlanshästarna går på väldigt varierande underlag, och tränar på varierande underlag. En distansryttare kan aldrig veta vilket underlag h*n kommer möta på tävling, och måste både vara beredd på och kunna 'klara av' alla underlag. Och således tränas hästarna på alla underlag.

Fälttävlanshästarna är lite samma, om än inte i lika hög utsträckning som distanshästarna. Men en hopp- eller dressyrryttare möter en preparerad bana i någon form och kan på ett ungefär veta vad som väntar även om underlaget kan vara mer hårt eller mer tungt/djupt, det kan vara bra fäste eller sämre fäste etc. Men en fälttävlansryttare möter nästan alltid en gräsbana, och inte lika 'preppad' som en gräshoppbana t ex. Dessutom ändras underlaget under klassen ibland i högre grad än för en hoppbana.

Så just att de inte bara har varierad träning utan tränar på just varierat underlag är otroligt viktigt för hållbarhetsaspekten enligt L.R. Och en av anledningarna att distanshästarna är de hästar som faktiskt tycks hålla bäst och längst upp i åldrarna, om man räknar bort de som 'faller ifrån' för att de helt enkelt inte håller för den ridningen.
 
Sv: Hållbarare hästar?

För att säga som LR sa på en föreläsning om underlag och hästträning, "bygg det perfekta underlaget på din ridbana hemma, och rid aldrig där sen". Det han menade var att har man det "perfekta" underlaget på en bana så måste hästen i alla fall gå på en massa annat för att byggas upp och hålla.

Delvis KL

Jag har inte ridit på några höga nivåer inom distansen. Men dels detta med träning och skritta länge, tror det blir vad man gör det till. Jag brukar till exempel ta med min ponny som handhäst om araben bara ska skritta, det ger massa motivation för min del, och för den araben med! Man kan skritta ut med sällskap på annan häst, eller någon som är med på cykel. Så får den också motion :cool: Man kan rida på nya vägar, rida i snårig skog, på stora vägar osv osv.

Sen tror jag generellt att avsaknaden av variation är en stor riskfaktor för alla sorters träning. Samt om hästen inte jobbar korrekt genom kroppen och bär sig korrekt. Sedan måste man ju givetvis bygga upp hästen succesivt. Man ökar belastning och sträckor och hastigheter en liten snutt åt gången, och backar ett steg när det behövs.
 
Sv: Hållbarare hästar?

Jo, just för att du inte kommer träna och tävla på samma perfekta underlag eftersom 'alla andras' ridbanor inte kommer vara perfekta. (Om man bara höll sig på sin ridbana hemma så skulle ju hästen hålla - då går den på det underlag den är tränad för hela tiden.)
 
Sv: Hållbarare hästar?

Jo, just för att du inte kommer träna och tävla på samma perfekta underlag eftersom 'alla andras' ridbanor inte kommer vara perfekta. (Om man bara höll sig på sin ridbana hemma så skulle ju hästen hålla - då går den på det underlag den är tränad för hela tiden.)

Men man sliter oxå bara på de delarna som det underlaget sliter på, och tränar inte upp något annat ;)

Så jag tror inte det är optimalt.
 
Sv: Hållbarare hästar?

Fast om man bygger just det perfekta, med simbassängsmodellen för befattning så kan man hålla det just perfekt alltid. Dvs minimalt slutade på hästen. Men den kommer inte klara icke-perfekta underlag - dvs allt utanför staketet.
 
Sv: Hållbarare hästar?

Jo, just för att du inte kommer träna och tävla på samma perfekta underlag eftersom 'alla andras' ridbanor inte kommer vara perfekta. (Om man bara höll sig på sin ridbana hemma så skulle ju hästen hålla - då går den på det underlag den är tränad för hela tiden.)

Var det ett förtydligande till mig? Jag förstod principen och poängen med att rida utanför sin "simbasängsbana" som man reglerar med vatten underifrån ;), kanske var otydlig bara!
 
Sv: Hållbarare hästar?

Häromdan när jag red på min bana så tänkte jag att det är ju perfekt att den är frusen ena dan och mjuk nästa, får varierat underlag fast jag bara rider på ridbanan:) Försäkte tänka positivt så här när man saknar ridhus och andra bekvämligheter. Just nu kan jag inte göra annat då min fölis måste vara med när jag rider och fölis hovar tål inte nån uteritt hos mig. Mamma hästen har fått mängder med uteritter och variation i sitt liv så hon klarar det här ett tag. Lars R är min idol:D
 
Sv: Hållbarare hästar?

He he, listigt. :) Men det är ju inte heller optimalt att bara arbeta hästen på volt heller, så man får nog ändå se det som en nödlösning tills fölet kan vara utan mamma. Men jag tror ändå att det är bättre än ingen motion alls. Hästar är ju ändå gjorda för rörelse.
 

Liknande trådar

Dressyr Apropå diskussionen om reaktiva hästar (jag har också haft en, det ÄR ganska märkligt för även om man är van vid reaktiva hundar så är...
Svar
2
· Visningar
773
Fälttävlan Ursäkta jättelångt inlägg! Jag är ny här men skulle vilja ha en tråd där vi kan samla information om vilka terrängbanor som finns...
Svar
5
· Visningar
1 268
Senast: Lady_S
·
Kropp & Själ Gäller inte mig, men min son. Han har ofta blåsor i munnen, vanliga förkylningsblåsor typ, ibland på läppen, men oftast på tungan. Han...
2
Svar
22
· Visningar
1 586
Hundavel & Ras Hoppas det är okej med en till sådan här tråd. Jag visste inte om jag skulle posta eller ej, känns som om jag mest skrivit, tagit bort...
2
Svar
34
· Visningar
3 962
Senast: Sasse
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp