Skrev ett arbete om grässjukan i skolan, klistrar in det.
Sjukdomen angriper delar av autonoma nervsystemet som reglerar de inre organens funktioner. Tarmrörelserna upphör och avföringen torkar in i tarmen. Symtomen är svettningar, uppdragen buk, muskeldarrningar, apati, lätt feber, slöhet, foder som stöts upp likt kräkningar, koliksymtom och det kan synas foderrester i näsborrarna. Att hästen gärna leker med vattenkoppen som fylls av skummande saliv är också typiskt. Den verkar vilja dricka men kan inte. Vid snabbt förlöpande sk perakuta fallen ses oftast inga symtom – man hittar bara hästen död. Den vanligaste orsaken är att magsäcken spricker.
Grässjuka utbryter i början av betessäsongen, man tror att det är mjöldryga som är det giftiga i gräset. Mjöldryga är det övervintrade stadiet av svampen Claiceps purpúrea, som utvecklas i råaxen och intar kärnans plats, det gör dem starkt giftig. I mjöldrygans första stadium (maj-juni) bildas honungsdagg på gräsets blomställningar. Honungsdaggen är söt, klibbig och mycket giftig för hästar. Mjöldryga kan övervintra infruset i is som spirar igen till våren. Det verkar som det är beten vid vattendrag som drabbas. Tuvtåtel, ängskavle, rajgräs, vitgröe och kärrkavle är de grässorter som oftast drabbas. Det finns inga tecken på att grässjuka smittar från häst till häst. Andra djur kan få grässjuka men det är vanligast hos hästar eftersom de ”toppbetar” dvs går och plockar topparna på gräset, alltså där mjöldrygan finns. Andra djur äter upp hela grässtrået och får därför inte i sig lika mycket koncentrerad mjöldryga som hästarna.
Grässjuka går i dag inte att bota, understödjande behandling ges bla intravenöst dropp och paraffinolja. Marker med grässjuka blir sällan friska. Prognosen är dålig för en häst med grässjuka och endast ett fåtal överlever. Sjukdomen förekommer i tre former:
1. Snabbt förlopp med dödlig utgång
2. Långsamt förlopp med dödlig utgång
3. Kroniskt förlopp
Vid det kroniska förloppet blir hästen vinthundslik och är nästan omöjlig att få upp i hull och kondition. Även de kroniska dör oftast inom tre veckor. De överlevande kroniska fallen kan i undantagsfall bli helt återställda sedan de hämtat sig och återfått hullet. Akuta fall dör inom fyra dygn.
Grässjukan förekommer inte i hö och drabbar oftare unghästar än äldre. Diande föl bli aldrig sjuka i grässjuka, varför vet man inte.
Har inte lyckats hitta artikeln, möjligt att jag kastat den.