mino
Trådstartare
Har införskaffat en råsaftcentrifug och bestämt mig för att göra must i år. Har surfat runt en del för att försöka begripa hur man på bästa sätt ska gå till väga och undrar om nån har erfarenheter?
För det första verkar det finnas två metoder att bevara musten, antingen pastörisera den eller hälla i konserveringsmedel typ Atamon. Spontant känns det som om man hellre pastöriserar, men vilket är bäst för smaken??
Om man väljer att pastörisera så verkar det finnas två metoder, antingen att man värmer upp musten i flaskorna tex i ugnen till 70 grader, eller att man värmer upp musten i kastrull och sen häller på flaska. Det verkar ju enklast att värma musten i kastrull, men finns det några nackdelar med detta?
Sen undrar jag hur 17 man gör för att sterilisera flaskor, hade tänkt att göra 12 halvlitersflaskor och det knölar man ju inte ner i en gryta direkt. Räcker det med att fylla dem med kokande vatten?
Nåt annat man ska tänka på??
För det första verkar det finnas två metoder att bevara musten, antingen pastörisera den eller hälla i konserveringsmedel typ Atamon. Spontant känns det som om man hellre pastöriserar, men vilket är bäst för smaken??
Om man väljer att pastörisera så verkar det finnas två metoder, antingen att man värmer upp musten i flaskorna tex i ugnen till 70 grader, eller att man värmer upp musten i kastrull och sen häller på flaska. Det verkar ju enklast att värma musten i kastrull, men finns det några nackdelar med detta?
Sen undrar jag hur 17 man gör för att sterilisera flaskor, hade tänkt att göra 12 halvlitersflaskor och det knölar man ju inte ner i en gryta direkt. Räcker det med att fylla dem med kokande vatten?
Nåt annat man ska tänka på??
Senast ändrad: