Sv: fyrgång special
och sedan läser du vidare på punkt 2.7.1 Startberättigade hästar och så vidare till punkt 2.7.2. Restriktioner och sen kommer punkt 2.7.3 Uttagning och därifrån saxar jag nu ändå till punkt 2.7.7:
2.7.3 Uttagning
Klassen rids i grupper om upp till tre ryttare och på speakerns kommando.. Krav: gångarterna visas i följande ordning:
1. mellanskritt
2. valfritt tempo tölt
3. övergång skritt-tölt och tölt-skritt, detta moment rider man en och en och på speakerns kommando
4. arbets- till mellantempo trav
5. övergång arbets- till mellan galopp
Deltagarna samlas på mitten av motsvarande långsida där galopp ej skall visas. Därefter visar en och en på speakerns kommando framridning skritt-galopp på första kortsidan, visning av galopp på långsidan och nedtagningen till skritt på motsvarande kortsida. Byte av varv. Visning av galopp i andra varvet sker på samma långsida med samma procedur. En extra poäng ges för sits och inverkningar.
2.7.4 Poängbedömning
Enskild bedömning, tre alt fem domare poängsätter öppet från 0-10 med halvpoäng. Poängen i "Övergångar mellan gångarter" bedöms enligt följande; Det aritmetiska medelvärdet av de båda galoppvisningarna räknas som 50%, övergången i tölt 50%. Poängen är det aritmetiska medelvärdet av de båda poängen. Poäng skall också ges för sits och inverkningar. Om fem domare dömer så stryks den högsta och lägsta poängen. Slutpoängen är det aritmetiska medelvärdet av de tre poängen.
2.7.5 Final
Inför finalen byter ryttarna hästar genom lottdragning där ryttaren själv drar sin lott. Den som vann uttagningen av finalisterna drar första lotten, den finalist som var tvåa i uttagningen drar andra lotten osv. Var man på delad plats i uttagningen lottar man om vem som får dra först. Drar man sin egen häst får man dra en nya och fortsätta tills man får en annan häst. Genomförandet av finalen sker lämpligen på följande sätt; alla finalister leder sina tränsade och sadlade hästar till ovalbanan där byter sker enligt lottningen. Ryttarna får 5 min på sig att ordna stigläder etc. och därefter Upp till 10 min att värma upp och bekanta sig med den nya hästen. Detta moment sker också på ovalbanan, dels av säkerhets skäl men även för att domarna ska kunna se hur de olika ryttarna rider den nya hästen från allra första stund. Finalen rids på samma sätt som uttagningen. Majoritetsomröstning bland ryttarna avgör vilket varv som skall ridas. Vid lika röstetal har den bästa ryttaren från uttagningen utslagsgivande röst. Huvuddomaren har vetorätt i frågor som rör byten av hästar.
2.7.6 Poängbedömning i final
Poängen från uttagningen följer med hästen till finalen. I finalen får ekipaget poäng med poänggivning mellan varje moment och i slutändan en slutpoäng. Denna poäng jämförs med uttagningen. Den ryttare som har störst + eller minst - i andra finalen jämfört med vad samma häst fick med sin första ryttare i uttagningen har vunnit finalen. Vid delad plats visar domarna platssiffror med hjälp av ryttarens poäng för sits och inverkningar.
2.7.7 Generella riktlinjer
I denna klass bedöms i första hand ryttarens sits och inverkningar, ej huvudsakligen hästens gångarter. Vidare bedöms ekipagets harmoni, visningens korrekthet samt hästens lydighet. Önskas av ryttaren: korrekt och följsam sits, mjuk och känslig hand, närmast osynliga hjälper. Precist och harmoniskt utförande av övningarna samt ett hänsynsfullt uppträdande mot de medtävlande.
Önskas av hästen: lösgjord och med god framåtbjudning i alla gångarter, bra form och lydig i alla övningar. Om ryttarens hjälper är korrekta så påverkas poängen inte nämnvärt av mindre taktfel. Hästens aktion och steglängd påverkar inte den poäng som ges.
/Malin