Fullvärdig aktivering?

hollypolly

Trådstartare
Vad anser ni är lagom aktivering för att göra er hund nöjd?
Både vad gäller träning och motion och vila hur ser era veckor ut?
 
1,5 till 2 timmars promenader (totalt alltså) varje dag med variation och möjlighet att nosa och kissa så mycket man vill. Utöver det behöver inte min vuxna hund mer än att få vara med och ha möjlighet att spana genom fönstret. Om det är riktigt dåligt promenadvägar, typ glashalt, så leker vi lite inne som kompensation men min hund har väldigt lågt aktiveringsbehov så länge han får sina promenader i egen takt.
 
För att de ska vara nöjda räcker det faktiskt för de allra flesta med att de är med i vardagen. Det har inte varit och ffa är ingen krävande ras på det viset.

Sen att många med glädje körs i rallylydnad, spår, agility, nosework etc visar på hur allsidig rasen är men det är ingen aktivering de kräver för att vara nöjda.
 
Min hund är nöjd med att få vara med och helst så nära mig det bara går. Har ett lågt aktiveringsbehov. Hon är med på jobb, vilket blir en del intryck ibland även om hon ligger på kontoret. Jobbar på en veterinärklinik så nya dofter varenda gång hon är på samma plan som undersökningsrum/operation/reception. Inspekterar receptionen varje morgon och luktar på varenda fodersäck i hennes höjd och försöker stjäla butikens leksaker 😅 Just nu får vi skjuts till jobb men kommer promenera till jobb när vädret tillåter. På lunchrasten går vi antingen en längre promenad eller en kortare promenad i kombination med att vi går upp till djurbutikens agilitybana och tränar där 20-25 minuter. Promenerar hem efter arbetsdagens slut. Efter en sådan dag är hon helt slut 😅 Är en dansksvensk gårdshund.
 
1-2 timmars promenad totalt om dagen (utöver kortare rastningar då), med många minipauser för att nosa. Någon lekstund, hur länge beror på vilken typ av lek. Enklare mental aktivering - lydnad, tricks, godissök eller leta leksak. Kör några korta pass på 5-10 minuter styck under dagen istället för ett längre. I övrigt så får han helt enkelt hänga med i vad jag än hittar på.

Jag upplever att han blir som mest nöjd av det där strosandet och nosandet, det är verkligen viktigt att han får "läsa tidningen" ordentligt. En lång sådan promenad med lite vardagslydnad inblandat så brukar han vara rätt så nöjd och sova gott. Han orkar absolut mycket mer men jag upplever inte att han kräver det, utan fungerar bra i en högst ordinär tillvaro som sällskapshund.

Labrador av övervägande del showlinjer.
 
Phalèneslyngeln får en daglig promenad på ett par km i lång lina. Han lyfter sällan nosen från marken och hittar ständigt nya kul dofter att följa. Det rör sig andra hundar, rävar, rådjur och älg på de vägar vi går.Plus nån skogsmus. Den biten vi går längs länsvägen med sin täta trafik så får han stanna och sätta sig fot tills bilen passerat.

Han brukar vilja sova efter promenaderna. Blir det barmark igen så beger vi oss ut i skogen, även där går nosen i marken met hela tiden.

Vi leker lite inne och tränar enkla trick. Men jag är inte så road av det så det blir mest när han är neträgen elelr jag själv kommer på att jag borde.

Har upplevt honom understimulerad tidigare men det har blivit mkt lugnare med tiden. Han är 15 månader nu.
 
Vi börjar i regel dagen med en långpromenad, ca 90 minuter på vardagar och ca 2 h på helgen. Sedan blir det ytterligare ca en timmes promenad totalt resten av dagen.

Min vuxna hund har inget direkt behov av träning. Han är väldigt nöjd med att vara sällskapshund. Vi tränar en del viltspår och lydnad, men han är lika glad utan träningen.

Tiomånadershunden är mer träningsssugen, så jag försöker lägga in träning varje dag i korta pass kombinerat med att gå kurser. Han behöver också få möjlighet att springa av sig en stund varje dag så jag försöker att ha honom lös vid något tillfälle dagligen, ofta i rastgård.

Båda hundarna är engelska springer spaniels.
 
Min Bichon får 1.5-2 h promenad per dag, kör NW-pass typ tre dagar i veckan just nu, jag jobbar mycket med vardagslydnaden fortfarande och tränar tricks. Hon är dock väldigt social och för att hon ska bli mentalt tillfredsställd så behöver hon följa med till ställen där hon får socialisera med människor och andra hundar vad det verkar 😅 sedan kan det vara kontoret, stallet eller släktmiddag. Hon skulle nog helst vilja vara typ skolhund känns det som. Resten är nästan mer för vår skull.
 
Min hund får mellan 1-3 h promenader om dagen. Säger nog inte så mycket, men hon brukar gå mellan 5 km och 20 km per dag, allt beror på dagsform, väder och sen om hon ska undersöka alla diken tar det tid men ger inte så många km..
Hon är 16 år.
 
Oj vad alla går mycket med sina hundar.
Jag brukar gå en långpromenad på 5-10 km dom flesta dagar men ibland går vi bara en kortare runda. Idag har vi tex mest varit i soffan och tog en liten runda på 30 min nu på kvällen.

Mina hundar går visserligen lösa 90 procent av tiden så dom rör sig ju lite längre sträcka än mig 😊
 
Just nu en längre promenad på 50-75 min i skogen med lösspring samt två rundor på cirka 20 min förutom lite snabbkiss i trädgården.

Lek och träning nån timme sammanlagt under dagen, det borde vara mer men jag är oinspirerad just nu. Energisk ettårig papillon, det enda hon blir riktigt trött av är när vi går kurs eller promenerar inne i stan. 😄
 
Min eng Springer Spaniel går mellan 1 till 1,5 timma på morgonen i kuperad terräng i skogen lös så han får springa så mycket han känner för. Sedan går vi ca 1 timma på eftermiddagen runt området bara som blir en mer nosapromenad och inte fokuserad på motionen.

Jag tränar inte mycket med min riktigt men i hans promenaeder så ingår alla momenten i lydnad som tex stanna, kom hit, hoppa upp på en sten, fotgående när det behövs. Apportera och lämna pinnar tycker han om också.

Ibland så tränar vi lite nosework hemma om han är lite uttråkad o så.
 
Mina hundar går visserligen lösa 90 procent av tiden så dom rör sig ju lite längre sträcka än mig 😊

Mina är lösa 99.8% av tiden och räserränner och gårdspatrullerar så de rör sig på hemmaplan minst 20 gånger så lång sträcka som mig varje gång vi är ute.

Koppel används på utställning, hos veterinär och när vi -under barnarkssäsong- går över vägen.

Bor ju så till och har såna hundar att jag inte behöver gå koppelpromenader, annat än om jag vill gå efter vägen.

När jag bodde "på byn" gick jag i snitt 15 km/dag fördelat på kort (typ 2- 3 km) morgon, lång på dan, kort på em + en kissrunda på kvällen.
 
Mina dagar ser olika ut om jag jobbar eller inte.

Jobbar jag får han 30-45 minuters promenad på morgonen- kortare när det är isgata ute. Sedan 45 minuter till 1 timme efter jag kommer från jobbet. Senare på eftermiddagen får han 1 timme till 1,5 timme. På kvällen igen 45 min till en timme och innan vi lägger oss 20 minuter till 40 minuter beroende på vilket håll vi går och hus det ser ut med is.
Sommartid hamnar längre rundor på morgon och kväll när det är svalare och dagtid är rundorna fler och kortare.

Är jag hemma får han kort runda tidigt på morgonen och sedan går jag in och lägger mig och sover vidare, kan tex vara kl 05 när jag ändå är uppe. För att sedan gå en längre runda vid 10 osv. Blir samma ändå i slutändan men olika upplagt.

Hans rastning innebär att han styr var han vill nosa och ungefär var vi ska ta för väg och hur fort det ska gå, stressar inte på när han står och nosar på en fläck. Det är hans tid. Jag lockar upp honom på snöhögar, "berg" och höga stenar och han har upptäckt hur kul det är att komma högt upp som en katt och klättrar nu själv där han kan. Han går i lång lina där det går, kort där det behövs tex över vägar och vid möten av olika slag, tränar olika kommandon när vi går över vägar, svänger ("höger" och "vänster") och annat som går att få till.

När det är mer barmark blir det mer skog och när det är mycket snö är det också lite mer skog, men när det är tö och is blir det här i grönområdena och i delar av skogar man kan gå i. Sommartid är det i stort sett bara skogen, för den uppskattar vi båda mest. Den är helt annorlunda här än i Skåne, man kan följa olika mini skogsstigar här och få vända för de går i oändlighet.... i Skåne kom man ut efter två minuter 30 meter ner på samma väg man var på. Typ.

inne har han olika aktiveringsleksaker han använder dagligen, och så är det roligt att göra så mycket annat till olika former av hjärngympa.
 
Min västgötaspets på 2,5år skulle jag säga kräver ganska mkt aktivering för att vara nöjd.

Ungefär blir det 2h (ca 1mil) promenader mestadels lös i skogen om dagen, fördelat på morgon, lunch och kvällspromenad. Eller så följer hon med på ridturer.

Och sen tränar vi rally, lydnad och agility beroende på årstid, då blir allt mellan 5min-2h träning om dagen. Godissök och mkt lek/bus behöver hon också. Vi bor på hästgård så hon hänger med på alla gårdsbestyr, kanske minst 1h per dag. Så generellt är hon ute mkt om dagarna.

Om hon aktiverats tillräckligt är hon ganska lugn kvällstid, annars står hon och skäller på oss tills vi hittar på nått🙈.

Vi arbetar hemifrån (så hon är aldrig själv) och är då bra på att ta det lugnt och sova mellan promenader och gårdsbestyren. Men hon sover inte mer än 2-3h i sträck (förutom natten då) skulle jag nog säga. Och mellan kl 16-21:30 vill hon helst hitta på nått även om hon kan ta det lite lugnt nån halvtimme.
 
Förutom 1,5-2 h promenad plus rastningar så behöver mina (långhårig collie, två hanar) nån typ av arbete åtminstone en-två gånger i veckan för att må bra. Arbete betyder i det här fallet nån typ av organiserad träning (spårarbete, uppletande, fokuserad lydnadsträning, sök etc). De river inte huset om de inte får det, men de blir mer rastlösa, vilar mindre inne, försöker dra igång varandra på bus inomhus (ej tillåtet) och framför alt yngre hanen blir ganska jobbig på promenader (får busryck i kopplet, härjar med andra hunden och mina kläder, hoppar etc).
 
Jag upplever att det är viktigare med ”rätt” sorts träning än mycket träning för mina.

Wachtelhundarna är mestadels nöjda med att få jaga under säsong, och annars fystränas. Gör inget extremt med dem, normala promenader i skogen typ 1h/dag varvat med lite löpning och lösspring i vårt stora lövhägn. Framförallt några timmars lösspring i hägnet per vecka håller dem nöjda när det inte är säsong.

Jaktlabbarna apporteringstränas 2-4 gånger per vecka, och utöver det får de samma promenader som wachtelhundarna. De är alltid lösa och därför är jag mer noga med att se till att de verkligen skrittar under promenad, försöker ha dem skrittandes vid sidan iaf 40-50% av promenadens längd.

Jag promenerar bara mina på em/kväll, på morgonen är de lösa i trädgården medan jag gör mig i ordning.

Är också noga med att lägga in 1-2 dagar/vecka med ren vila, när de inte får mer än någon kort rastningsrunda utanför trädgården. Då får de en fylld kong eller något rejält tugg som stimulans i stället för motion.

För oss funkar detta upplägget bra, jag tycker inte att jag märker någon större frustration hos dem även om de skulle behöva vila ett par veckor från träning, t ex pga sjukdom.
 
Mina hundar nöjer sig med väldigt lite, så sett att de är lugna och uppför sig utan att hitta på dumheter pga överskottsenergi/uttråkning. Då behövs i princip en promenad på 40-45 min och några kortare rastningar, om jag är hemma och kan klappa dem och kanske leka lite med unghunden. Så blir det när jag är sjuk tex, då lufsar vi till närmsta rastgården, de får leka och nosa en stund och sedan går vi hem igen.

Däremot om jag vill att de ska vara glada, då krävs såklart mer.
Tittar man hur det blir i snitt per dag under en vecka så får de minst 1 1/2 timme långpromenad i skog eller i grönområden förbi en rastgård och en mindre promenad som är någonstans 30-45 minuter (några gånger i veckan med hundkompis). Utöver det såklart några väldigt korta rastningar, typ "ut-kissa-in".

Jag försöker se till så att de kan springa varje dag, det är det allra viktigaste för dem. Vi kan ta bort vad som helst ur vardagen, men får de inte möjlighet att springa regelbundet så blir det inte bra för dem varken fysiskt eller mentalt. Att jag försöker få det till varje dag är främst för att det blir lättare med inkallning osv om de ser det som vardagligt, men det är klart att de blir glada av det också.

Någon gång i veckan tränar vi lite tricks eller rallylydnad. Jag ska dock försöka träna oftare och lite mer strukturerat. Inte för deras skull, även om de kommer uppskatta det, utan för att jag ser att de har potential och jag tycker det är kul.

Som allra lyckligast är de dock när vi vandrar, eller vi åker på lure coursing. Får de vara utomhus hela dagen och verkligen trötta ut sig rejält fysiskt, då älskar de livet. Vintertid är de jättejätteglada om de får en typ 2 timmar lång promenad där de kan vara lösa större delen av tiden. Men sommartid när det är varmt och skönt ute, då vill de inte komma in. Vi kan gå på en 2-3 dagar lång vandring och de kommer fortfarande önska att vi var ute ännu mer.

Jag kan inte föreställa mig att de hade levt lyckliga liv om de inte fått sova nära i soffan, umgås ordentligt med hela "flocken" samlad och få vara fysiskt aktiva med mycket spring. Någon som vill ha en soffhund att bara strosa runt kvarteret med ska inte ha sådana hundar som jag har, men inte heller någon som är väldigt aktiv med tex lydnadsträning och vill tävla. Det passar inte heller jättebra med någon som vill strosa i skogen långa dagar och plocka svamp med hund skuttandes lös, för är de lösa måste man konstant ha fokus på såväl dem som omgivningen. De springer fort(!), har stark jaktlust och det är absolut inte alla som kan ha sådana här hundar lösa på icke inhägnat område. Min ena får inte vara lös alls lika mycket som min andra, just för att den ena är mycket svårare. Så även om de är vänliga och egentligen okomplicerade så kanske de inte passar speciellt många hundmänniskors livsstil.

384795325_2671476116334085_5775725318711537144_n.jpg
 
Jag upplever att det är viktigare med ”rätt” sorts träning än mycket träning för mina.

Wachtelhundarna är mestadels nöjda med att få jaga under säsong, och annars fystränas. Gör inget extremt med dem, normala promenader i skogen typ 1h/dag varvat med lite löpning och lösspring i vårt stora lövhägn. Framförallt några timmars lösspring i hägnet per vecka håller dem nöjda när det inte är säsong.

Jaktlabbarna apporteringstränas 2-4 gånger per vecka, och utöver det får de samma promenader som wachtelhundarna. De är alltid lösa och därför är jag mer noga med att se till att de verkligen skrittar under promenad, försöker ha dem skrittandes vid sidan iaf 40-50% av promenadens längd.

Jag promenerar bara mina på em/kväll, på morgonen är de lösa i trädgården medan jag gör mig i ordning.

Är också noga med att lägga in 1-2 dagar/vecka med ren vila, när de inte får mer än någon kort rastningsrunda utanför trädgården. Då får de en fylld kong eller något rejält tugg som stimulans i stället för motion.

För oss funkar detta upplägget bra, jag tycker inte att jag märker någon större frustration hos dem även om de skulle behöva vila ett par veckor från träning, t ex pga sjukdom.
Samma här. De är lösa på tomten totalt kanske en timme om dagen, vi går en tur där de får gå lösa och bränna ur sig ordentligt samt simma en stund flera dagar i veckan sommartid. Träningsmässigt är det en stund med fåren 3-5 dagar i veckan, och minst en hund om dagen som jobbar med mig hos korna 3-9 timmar. Sommartid blir det betydligt mer rörelse och arbete, just nu sätter snön stopp för både simning och mycket av springandet. Den är så djup att de inte bottnar när de kliver av våra upptrampade stigar 😆
 
Och mellan kl 16-21:30 vill hon helst hitta på nått även om hon kan ta det lite lugnt nån halvtimme.
Det där känner jag igen. Vid 18 nån gång brukar det märkas om hunden fått tillräckligt under dagen. I bästa fall ställer hon sig bara förväntansfullt där vi brukar träna och säger GÖR NÅGOT, i sämsta fall blir hon reaktiv på ljud och går runt bland alla ställen där hon vet att jag brukar reagera, t ex till den tuggvänliga nedhasade gardinfållen. 🙈

Men nosework är vår bästa vän i såna lägen om jag inte orkar hitta på nåt annat. Jag sätter några gömmor i uterummet och badrummet, sen nöjer hon sig med en tuggpinne eller ben i soffan. 🙏
 

Liknande trådar

Hundhälsa Har 2 hundar med dåliga tänder, de är 14 och 11 år. Vi fixade tänderna i feb i år och de är redan lika mycket tandsten igen och några...
2
Svar
27
· Visningar
1 909
Hundhälsa Hej! Behöver lite input från er kloka människor med mycket hunderfarenhet. Min hund på 4 år har börjat halta 2-3 steg när han reser...
Svar
12
· Visningar
1 090
Senast: WildWilma
·
Övr. Hund Jag och sambo ska skaffa hund. 😊 Både han och jag jobbar skift och han jobbar mestadels natt. Det här innebär att vi har ett glapp 3ggr...
Svar
8
· Visningar
1 111
Senast: Kajsalisa
·
Hundavel & Ras Hej! Det är spännande tider för mig och min familj, då vi äntligen känner att det är en bra tid att skaffa hund. Tanken är att besöka...
2 3
Svar
40
· Visningar
5 096

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp