Sv: Företagsformer.
Nja, enskilt bedriven närngsverksamhet utgör förvärvsinskomster och dessa inkomster påförs förutom kommunalskatten även egenavgifter, plockar man dessutom ut över 300' per år drabbas man även av statlig inkomstskatt och då det tar upp emot 70 % i skatter och avgifter, utan statlig inkomstskatt hamnar man "bara" vid ca 50%.
Ett AB har visserligen en skatt om 28% på vinsten så länge som den den stannar i bolaget. Vid en utdelning till ägaren beskattas detta ytterligare en gång, det kallas dubbelbeskattning och är under ständig dskussion.
Dock i Carolas fall skulle ett aktiebolag bli ett sk "fåmansbolag". Förutom att plocka ut en egen lön ur bolaget kan hon även plocka ut utdelning ur bolaget. Utdelningar från aktieinnehav beskattas normalt i inkomstslaget kapital med en kapitalbeskattning om 30%. Den vise kan snabbt se här att det skulle vara mycket lönsammare att plocka ut lön i form av enbart utdelningar i stället för att betala ut lön till sig själv som träffas av egenavgifter. Därför finns finns de regler som tidigare kallades 3:12 eller k10 reglerna som numer kallas för klyvningsreglerna. Detta innebär att en delägare i ett fåmansbolag endast kan plocka ut en skälig avkastning på det eget satsade kapitalet (aktiekapitalet), den skäliga avkastningen får sedan tas upp som inkomst av kapital och beskattas med kapitalskatt (30%) det som överstiger en skälig avkastning men som ändå plockas ut beskattas som inkomst av tjänst och skall beskattas i inkomstslaget tjänst och på det tillförs egenavgifter vilket leder till en beksattning om (50-70% i skatter och avgifter), ja eller läs 57:e kapitlet i inkomstskattelagen....
oj nu halkade jag iväg lite, sorry, jag är lite nördig när det kommer till sådana här saker.
Till Carolas fråga.
I ett AB blir du som ägare mer separerad från verksamheten än du blir i en enskild firma där du och firman är synonymt med varandra. Ett AB är dessutom mer utvecklignsbart än en enskild firma som antas bara ha en enda huvudsaklig verksamhet.