Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
det tar ca 7h för födan att nå tjocktarmen, och här i stannar födan i 48-65h, då det mesta av den mikrobiella nedbrytningen och absorberingen av näringsämnena + vatten, sker här
så *lite huvudräkning* om pållen får mat kl 07.00 så tidigast kl 14.00 2 dagar senare och senast kl 07.00 3 dagar senare har all föda passerat!
haha ja höll själv på med det där innan jag fick reda på hur långt tid det egentligen tar, då gav jag upp
hhahaah =) fick du bukt på din hästs mage då? eller ville du bara kolla upp för skojs skull?
Vet att betfor räknas som snabb energi, men om det når tjocktarmen (där det mesta näringsupptaget sker) efter 7 h så hjälper det väl kanappast att ge det minuten innan ett ridpass?? Eller fungerar det annorlunda med betfor?
Den nedbrutna stärkelsen och fibrer transporteras vidare till blindtarmen och tjocktarmen där de via mikrobiell nedbrytning (= mikroorganismer som orsakar jäsning av fibrerna och stärkelsen) görs om till glukos, i form av långsam energi. Glukosen absorberas därefter.
Har du inte blandat ihop det lite nu?
Mikroorganismerna jäser cellulosa och liknande fibrer till fettsyror. Dessa fettsyror tas upp gnm tarmväggen och kan sedan omvandlas till glukos men inte i grovtarmen. Energimetabolismen är för komplicerad för att jag enkelt ska kunna redogöra för den här just nu.
Hmm, märks att det är fredagkväll... Fibrerna omvandlas till glukos, som mikroorganismerna använder som energi för att kunna överleva. När mikroorganismerna förbrukar energin bildas fettsyror och, som du skriver, så absorberas de därefter!
Hehe, fredagkvällar är till för god mat, vin och härliga vänner (nu är det ju faktiskt lördag...)
Ja, du har förstått det rätt Mikroorganismerna enzym "attackerar" fibrerna och bryter ned dem till glukos, som nu finns fritt i tjocktarmen. Mikroorganismerna tar därefter upp glukosen och sen kör hela glykolysen där glukos görs om till pyruvat så att ATP ju kan bildas. Pyruvatet i sin tur bildar de fria fettsyrorna (ättiksyra, propionsyra och smörsyra), samtidigt som ännu mer ATP frigörs.