Jag och Lasso hade tränarhjälp igår igen. Vi gör framsteg hela tiden men jag känner mig ofta kluven. Jag har alltid använt mig av en väldigt mjuk och mesig både hantering och ridning med mina connemaror. Det har alltid fungerat jättebra, har aldrig behövt ta i eller använda några hjälpmedel, dom har lyssnat ändå. Med Lasso är det annorlunda, han kör lätt över mig eller slår dövörat till. Med hjälp av tränaren har vi ju gjort stora framsteg. Men det är hårdare tag än vad jag är van vid.. T.ex så lyssnar han inte på skänkeln så får han ju rullsporren i sidan, och sen givetvis massor med beröm när han gör rätt. Men ändå.
Men å andra sidan tar det ju oss framåt vilket ”min” hantering ju inte har gjort. Sen jag köpte honom i oktober har vi ju bara stampat på samma fläck, men bara efter några träningar nu så har vi ju tagit oss mycket framåt. Men jag är ju typen som liksom aldrig hållt ett spö i min hand, absolut aldrig använt sporrar och helst rider bettlöst eller med det mildaste bettet man kan hitta, utan nosgrimma. Kan inte riktigt glädjas åt dom framsteg vi gjort när jag inte vet om det är på rätt sätt? Men vet inte vilket sätt som jag skulle använt istället då min vanliga strategi ju inte har fungerat alls.
Det är jävligt svårt när alla pratar om mjukt och snällt och man själv kanske alltid haft hästar som svarat bra på det.
Min uppfattning av fjordhästen är egentligen inte att den är okänslig men ganska lat till naturen och kan ta lite mer drivning och sådant innan de bestämmer sig för att det är värt att jobba istället för att få sig en petning av sporre eller spö. Hårda i huvudet är de ju också, rent mentalt, vilket ju är det vi vill ha.
Vårat jobb blir då att kanske hellre ta i en gång ordentligt så buskapet går fram och berömma mycket när känsligheten höjs. För den höjs om man är duktig. Man får ju inte glömma att ponnys i allmänhet och kallblod i synnerhet inte är lika "eldiga" och "högblodade" som fullblod och halvblod. Sedan finns ju givetvis undantag i alla raser. En arab behöver man kanske bara bara spreta med fingrarna för att de ska backa men en fjordhäst kanske man får börja med det men sluta med att vifta ganska rejält och
kräva backning om de hellre står kvar och tar skiten.
Herr Grå jag hade gick alltid mycket framåt när jag körde men som en segpåse när andra körde. Jag behövde inte ta i mer än andra men han visste att det är allvar när jag inte var nöjd. Bad jag om framåt så är det framåt vi ska. De flesta var också förvånade över hur känslig han var trots att jag själv skulle önskat lite till.
Har man tagit över en häst som någon annan haft så kan det ju också vara den förra ägarens "fel" att det blir en mindre känslig häst.
En av mina bekanta brukar säga lite fräckt att en häst har 23 timmar på sig att göra vad den vill, vila, sova, äta och leka. Den blir också uppassad hela dagarna. Då kan den för sjutton jobba en timme per dag utan att lata sig. Och, visst ligger det lite i det personen säger?
Jag tycker mig också veta efter alla dessa år att de efter ett ordentligt pass, där man faktiskt fått vara lite hård och de fått jobba ordentligt uppskattas i slutändan. Mina hästar har taktat in i ridhuset när det varit träning för instruktör och älskat jobbet de får utföra, trots att de är helt möra, svettiga och nästan vingliga ibland när man är klar.
T.o.m den av mina som är mest känslig och mest lyhörd (lätt att få att backa, flytta och känna säkerhet runt) är lat i ridningen och körningen.
Den andra som är lite mer fart i har å andra sidan lite andra olater (som Herr Grå också var född med men som ju var hos mig hela livet) som gör att jag måste ta i mer.
Han tränger i bogen och lyssnar inte när man säger till. Jag har fått leda med spö och ta i ordentligt för att inte bli flyttad på. Det är nämligen en sak jag inte tar lätt på. Samma när man ber och backning. Han tar hellre skit och ganska mycket tryck (läs: ibland positivt straff) innan han tycker att det är intressant att backa.
Nu, efter ca 2 månader så är det betydligt bättre och han är mycket mer känslig.
Men jag tycker inte att jag kör med extremt hårda metoder men, som med barnen, menar jag vad jag säger och "hotar" inte om jag inte är modig nog att fullfölja om det inte efterlevs.
Jag jobbar också mycket med positiv förstärkning men kan inte tänka mig att göra det med vissa saker.