Grattis till ett bra hundval!
Självklart tänker du rätt, så ta bort den lösa pälsen och du kan också hjälpa till genom att borsta ur din hund så går fällningen lite snabbare.
Jag umgås med många lapphundsägare/uppfödare och alla sköter om pälsen på sina hundar. Jag har aldrig stött på någon uppfödare/ägare som anser att man skall låta pälsen vara helt. Pälsen är självrenande, men inte självborstande :-)
Texten nedan är från lapphundsklubbens hemsida under rubriken finsk lapphund.
“Dess kraftiga päls är både vacker och lättskött.”
“Det skall finnas rikligt med mjuk och tät underull. Trots den rikliga pälsen så krävs inte någon omfattande pälsvård. Pälsens struktur gör att det inte bildas tovor och normalt fälls underullen bara två gånger per år.”
Däremot så vet jag att det finns personer som ställer ut ofta som är lite extra rädda om underullen och de tycker att man skall röra pälsen så lite som möjligt. De både kammar och borstar sina hundar men absolut inte lika mycket när de fäller då de vill behålla så mycket underull som möjligt.
Att vara lite urfälld är naturligt för en lapphund vid denna årstid och hellre skulle jag borsta ur min hund och ställa den senare än att låta den gå med lös päls bara för en massa utställningar under sommarhalvåret, men det är min personliga åsikt det. Men standarden säger att de skall ha en tät underull och är hunden urfälld med lite underull kvar så blir det ju inga fantastiska placeringar, så jag förstår lite hur de resonerar ändå även om jag inte delar deras åsikt om pälsvården.
Jag har själv två finska lapphundshanar och de borstas och kammas vid behov, vilket oftast blir en “snabbkamning” varannan vecka vid kloklippningen och en grundligare genomborstning ungefär en gång i månaden, Vid fällning så borstar jag ordentligt under några dagar och får på så sätt bort den gamla pälsen snabbt.
Mina hundar har bra underull oavsett hur ofta jag borstar och så fort de fällt klart så kommer ny ull tillbaka. Det är endast under fällningsperioderna som det kan uppstå tovor i underullen på mina hundar. När de då släpper pälsen runt nacken/kragen och byxorna på bakbenen så fastnar den i den andra pälsen och är det då fuktigt ute så bildas det då lätt tovor där om jag inte tar bort den lösa pälsen.
Nu under sommarmånaderna så åker däremot borsten/kammen/kardan snabbt igenom mina hundars pälsar efter varje promenad, detta för att få bort krypande fästingar, kardborrar och gräsfrön.
Vår grannes lapska vallhundstik däremot borstas nästan aldrig, så när den hunden fäller så ramlar tussarna bort bara av sig själv så fort hon skakar sig, en snabb genomgång med kardan och voila, så är hon fin i några månader till.
Så borsta du på och få en välskött frisk hud och päls!
/ kayoba