MissFideli

Trådstartare
Idag var Fia hos farbror veterinären. Hon skötte sig så himla bra min skattkatt, matte höll på att spricka av stolthet.

Blodprov skulle tas och jag hade räknat me dlugnande medel (på henne, inte på mig) för att det skulle fungera. Jag vet hur hon kan bete sig så jag varnade när jag ringde och beställde tid, och dessutom håller jag helst inte mina egna katter vid sådana tillfällen så det visste dom med.
Först kände han igenom henne ordentligt, Fia tyckte det var lite kränkande och morrade en hel del. Han kände mycket runt urinblåsan och konstaterade att hon var nog kissnödig för det var proppfullt där :smirk:
Sen på med en tratt så hon inte skulle komma åt och bita, in med en orädd sköterska och så drog dom blod utan problem. Hon sprattlade ingenting, mest mot tratten då.
När han var färdig så hoppade hon ner på golvet (Fia åker aldrig i bur utan i koppel och sele) och där kissade hon :o :o Veterinären tittade på henne och sade "Jag förstod att du inte skulle kunna hålla dig när jag klämt så på dig" :D

En underbar veterinär som jag iofs bara hört bra om, men nu förstår jag varför folk kommer långväga ifrån för att få komma till just honom.

Och min Fia :love: :love: :love: Den katten är bara bäst !
 
Senast ändrad:
Sv: Fialotta

Oj då, ni kanske vill veta provsvaren? Ärligt talat så vet jag inte. Han ville skicka iväg för att kolla glukosen, tydligen kan stressen av att åka bil räcka för att värdena ska skjuta i höjden. Så då skickar han det till nått labb som kan se värdena för en vecka tillbaka. Så på fredag ska jag ringa igen, då är njurkontrollerna klara och förhoppningsvis även glukostestet. Så både ni och jag får hålla er/mig tills dess.
 
Sv: Fialotta

Skönt att det gick bra, oftast är de ju suveräna på att hantera stressade katter. Vi var hos ny vet. i måndags, och jag byter aldrig igen! :love: Maja brydde sig inte så mycket om att bli stucken flera gånger, men var mycket irriterad över att bli fasthållen och inte få undersöka allt...
 
Sv: Fialotta

Hmm, jag tycker dte är svårt att hitta veterinärer som är beredda på katters snabba byte i humör och framför allt på deras snabba rörelser. Fia är ju lite falsk, hennes vanliga reaktion på nervositet (förutom en himla massa mjäll) är att hon blir så himla gosig att hon inte vet var hon ska ta vägen. Men när det börjar göra ont så kan det smälla till ordentligt mitt i en kelstund och då är få beredda. Det är därför jag är noga med att poängtera redan när jag ringer att detta är en katt som kan smälla. Samma med Yoga numera.
Sen var det lite kul, jag brukar säga när jag ringer att dom ska sätta en varningstriangel (kommit på uttrycket själv) på henne så dom ser att dom ska vara försiktiga. Att katten inte alltid sköter sig. När han hörde det så frågade han om jag höll på mycket med katter och jag svarade att nja, jag är ju uppfödare, men inte så mycket mer. Då berättade han att på djursjukhuset han jobbat på innan så hade man just en varningstriangel i ena hörnet på dom djur som kunde reagera lite mer än vanligt.

Spännande !! :banana: :banana:
 
Sv: Fialotta

Mina vettar har varit väldigt bra, men de är ju just smådjursspecialister och mina katter är ju oförskämt pålitliga, även om de är både högljudda och "åliga". Jag har hört en del skräckexempel från större djursjukhus, hur de tappat katten även vid relativt enkla manövrar osv. Jag har ju gått assisstent en del, och jag skulle verkligen uppskatta om folk kunde berätta hur deras kater är. Min är ju oftast "mer snack än verkstad" och i början var det väldigt svårt att bedöma hur olika katter uttrycker stress.
 
Sv: Fialotta

Jag verkar lyckats hitta veterinärer som är mer hund än kattmänniskor. En vågade knappt ta i henne och 2 har ju "portat" Fia för att dom inte klarar av henne.

Den här är mycket van vid katter, men ändå är jag alltid skeptisk i början. Nu skötte hon sig ju så bra så jag fick ju inte se hur han gjort i ett sånt tillfälle, det spar vi tills Yogas nästa vaccinering :smirk: Hon och Abbie får åka in januari nästa år, då har det gått 2 år för båda.
 
Sv: Fialotta

Jag ska dit om fyra veckor, och då ska jag ha med mig båda, samt ha läst ut boken om näringslära han gav mig :) Det blir många vet-besök nu, med rabies, pass, blodtypning, DNA-tester och hela "faderullan". Plånboken skriker, men de stora utgifterna kommer ju senare i år, när jag har mer pengar...
 
Sv: Fialotta

DNA-tester är obligatoriskt på korater, eftersom man hade ett par fall av GM i början av 90-talet. Rabieskrafset är för att närmsta hane bor i Danmark. Är inte 100% på att det blir han till första parningen, finns chansen vill jag gärna använda någon unghane som ska bli kastrat, eftersom hanen i Danmark finns kvar nästa år också... Blodtypar gör jag dels för säkerhetsskull, dels av nyfikenhet. Man har aldrig blodtypat några korater, och ingen vet om det egentligen finns någon risk för B-blod. Kan vara bra att veta...
 
Sv: Fialotta

Nä blodtypning förstår jag, det görs ju på britten och är ju en liten kostnad och en stor säkerhet. En okunnig fråga, vad är GM?
 
Sv: Fialotta

Jag fasar för när alla testen skall göras och rabies är ju ett måste iallafall på Nicky :smirk:
Skall du på GRK's utställning förresten????? Tråkigt att raserna är skilda med olika dagar!
 
Sv: Fialotta

Nä, Majas stamtavla hade tyvärr inte kommit, så jag kunde inte anmäla (kan ju inte anmäla "under reg." förrän stamtavlan är på väg till sverak, och uppfödarens klubbsekreterare hade inte ens skickat in den till NRR när det var dags att anmäla :mad: )
Jag kommer nog på lördagen och tittar, ska du dit?
 
Sv: Fialotta

GM= gangliosidos, finns två typer som skiljer sig i hur fort sjukdomsförloppet går. Ger svaghet, darrningar, dålig koordination, tillsist kramper och katten dör. I båda fallen dör katten oftast innan ett års ålder. Observerat hos Korat, Siames och huskatt. Hos korater fick man problem med sjuka ungar under 80-90-talet. Det fanns som tur var redan forskare som var intresserade, och sedan dess måste GM-test lämnas med registeringsansökan. Det är autosomalt recessivt, och de flesta katter i avel idag är fristestade sedan 15 år tillbaks i stamtavlan.
Numera testar vi faktiskt för bärare av maskanlag också. Tidigt i korataveln använde man siameshanar, eftersom det inte fanns några korathanar i väst (typen på siames och korat var ju i det närmaste identisk då). Vi vill inte ha maskade katter, och parar inte kända bärare med varandra, men har inte "råd" att utesluta katter ur aveln heller. Perfekt att det pågår forskningsprojekt så att vi kan testa våra avelskatter gratis :)
 
Ett svar

Nu har jag fått svar på ena testet, njurar och lever. Hennes njurvärden ligger för högt, även om det än så länge verkar rätt lugnt. Eftersom allmäntillståndet inte är påverkat så var det inte så farligt. Hon ska sättas över på ett foder för njursjuka katter och förhoppningsvis stannar det där. Så länge hon är pigg och glad och håller vikten så är det bra.

Sockertestet är inte färdigt, utan jag får åka in nästa vecka och fråga om det, samtidigt som jag köper det där fodret.

Skit !! :cry: :cry: :cry:
 
Sv: Fialotta

Håller tummarna för att det är som det ska med lillgumman!
 
Sv: Fialotta

Jag såg det :crazy: men jag håller tummarna för att det är övergående eller iallafall inte så farligt och att sockret blir bra!
Bägge tummar i ett hårt grepp :D
 
Sv: Fialotta

Tack ! Nej, tydligen är det inte så farligt än. Fast en ökning med 100-600% låter iofs mycket tycker jag, men så är det tydligen inte. Jag ska hålla koll på hennes vikt och allmäntillstånd hela tiden (måste inhandla mig en våg :crazy: ) för minsta lilla förändring är dålig.
 
Sv: Ett svar

Oj, vilken tid det tog! Jag var inne 10 jan och testade Nala. Fick reda på resultatet efter 45 minuter så vi stannade och tog en fika så länge. Hon hade bra värden på njurar och lever, och bra socker. Sen var det en massa andra nuffror som jag fattade nada av........ :crazy:
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp