Sv: Farligt för hunden i matväg
Nej, ingen rolig läsning, men ytterligare ett ex på individuell känslighet.
Jag kör oftast med köttbullar (köpta, mamma scans eller icas) när mina hundar behöver medicineras. Det har varit långa medicineringar ibland, månadsvis. Och hundarna har fått minst 4 köttbullar var/dag. Mängden lök lär vara liiten i dem, men vi talar kontinuerligt under lång period. Dvs just det det varnas för i artikeln, små mängder under lång tid.
Ingen av dem har fått blodbrist, förändrade blodvärden eller liknande.
Nu vill jag återigen påpeka att jag inte vill vifta bort och tycka 'äh ofarligt', man vet aldrig när man står där med en känslig hund, så kan man undvika så är det bra. Jag har inte ens tänkt på att det är lök i de färdiga köttbullarna ska tilläggas. Numera får de (av prisskäl) sin ev medicin i blodpudding istället dock, och det är ju ur löksynpunkt iaf ett säkrare sätt. Men just att om man frågar 100 pers, så kommer man hitta X som gett si och så mängd lök exvis utan minsta problem. Och de kommer naturligtvis tycka ingen fara. Samtidigt skulle en annan hund kunnat just få problem av samma mängd lök.
Jag skulle vilja se mer studier, rapporter från djursjukhus är superbra, det poängterar risken, men samtidigt så då ser man de hundar som inte tålde, de som tål det kommer ju inte in på samma vis.
Så, jag tror på att så långt det är möjligt undvika det som kan vara farligt, iom att man aldrig vet vilken hund som är den där känsliga förrän det är för sent, men inte behöver få panik om man får reda på att 'snälla hundvakten' gett hunden en köttbullsmacka t ex.