Jag vet ju inte vad du börjat skriva om, men jag tänker på följande nu:
-Vad är får för ett djur egentligen? Lite om hur dom är funtade, dom är kanske inte "fårskallar" allihop men dom tänker inte alls som oss. Flyktbeteendet - springer en så springer alla... Hur vallar man dom utan hund? Vill man få lammen lika tama som flasklamm så kan man ge dom lite extra i nappflaska då o då och gulla med dom så att dom präglas både på dig o tackan samtidigt.
-Fårstängsel: Vargstängsel är det många som undrar om och regler för ersättning för rivna djur. Och om man får ersättning om det är en okänd hund som rivit fåren. Och hur man gör det rymningssäkert - lamm brukar vara värst, dom kryper under... Stolpar - hemgjorda och i så fall hur, eller köpta. Eller elnät istället.... Det är en konst att stängsla bra.
-Hur man undviker att få flasklamm - om man inte tycker det är kul o mysigt att adoptera några bäääbisar... När man ska avvänja (en del vet inte att bagglamm i värsta fall kan betäcka sin mamma på hösten, medans dom fortfarande diar.). Jag gick en fårkurs med Chris Wurst som lärare och han brukade mjölka sina tackor dagen efter han skilt dom från lammen och göra ost av mjölken. Samtidigt så tog han ett bakterieprov från varje spene.
En del av det du nämner har jag skrivit om, t.ex. stängsel på längden och bredden, olika typer och deras fördelar och nackdelar, något om hur man bygger, och en hel del om hur man planerar sina stängsel/hagar.
Bra stängsel håller djuren (även lamm) inne, och oönskade element som rovdjur ute...
Regler om ersättning för rivna djur, är inte så lätt att skriva om, eftersom det är lite av "färskvara", däremot så har jag skrivit om vad man ska göra om något händer, som att ta kontakt med sin LST.
Och så tycker jag att alla som har får bör ha åtminstone en del av sina marker stängslade med rovdjursstängsel, och det ska man söka bidrag för, för att öka trycket på LST och Jordbruksverket.
Hemgjorda stolpar får man nog läsa om någon annanstans, har man inte egen lärk eller ek (enbuske har väl ingen i tillräcklig omfattning), och har ganska lite mark som man ska ha djuren på, så är det enklare, billigare i längden, och ger ett säkrare stängsel, om man köper stolpar. Dessutom kan man hålla nere stolpkostnaden genom att använda glasfiber eller plaststolpar som mellanstolpar på raksträckor där marken är plan.
Köpta tryckimpregnerade stolpar håller uppåt 20 år i varje fall, medan naturträstolpar av gran kanske håller 5-7 år (om man har undertryckt gran att plocka av), eller inte... Att härda med eld kanske fungerar, att doppa själv i olika rötskydd är miljömässigt tveksamt i många fall, så det vill jag inte ta upp.
Jag hänvisar för den som behöver mera information till de nya böckerna om stängsling som kommit ut.
Personligen vill jag att fåren fungerar i ett "easy-care" koncept, med friska hälsosamma djur, som sällan har fellägen vid lamning, och som är goda mödrar och själva tar hand om lammen.
Men ibland så vill det sig inte, så då ger jag handfasta råd om hur man gör. Även hur man mjölkar ur en bångstyrig tacka, och hur man gör med flaskmatning och sondning.
Annat jag skrivit om är: Hur ser man att ett får är sjukt/krassligt, hur man tar tempen, hur verkar man klövarna, "saker" som man "måste" ha för att sköta fåren, sådant som är bra att ha men inte nödvändigt...
Jag för också ett resonemang om hur pass tama får man vill ha: det finns fördelar med väldigt tama får men också nackdelar, liksom det finns fördelar och nackdelar med skygga får...
Och en del om fårens beteende på betet och inomhus, med eller utan lamm, samt om olika strategier för hållande av bagge..