Tack för svar! Det låter som att får skulle passa bättre i så fall, för en av hagarna skulle i så fall vara vallen. Utkanten av den är visserligen skog men majoriteten är vall.
Nu kom jag på en sak... helt ogenomtänkt, bara ett hugskott, men skulle man kunna kombinera med ett par shettisar? Med stödfodring då såklart. Har längtat efter att köra och det finns urfina skogsvägar att köra på.
Vi har får och hästar här på gården. Får är trevliga djur och passar bra in tillsammans med hästar. Om man har elstängsel till fåren, så får man också rymningssäkra häststängsel...
Fåren vi har är av en utrotningshotad allmogeras, vi har ungefär 20 tackor över vintern, 3 baggar och på våren föds det 30-40 lamm. De är friska lättskötta och förnöjsamma djur. Får av "köttras" är också trevliga men äter mindre av sly och är lite knepigare att att fodra och kräver mer mat och skötsel, än vad lantraserna kräver, i synnerhet om man tänker ta lamm.
Lamm brukar nog de flesta vilja ha, åtminstone efter något års inkörningsperiod, även om man inte vill ha så många får.
Dorperfår fäller visserligen pälsen, men det är ett "köttfår" och de är dessutom förhållandevis dyra i inköp. Det är nog inte det mest lämpliga hobbyfåret för betesändamål. Det finns professionella fårklippare att anlita för klippning. Det kostar ungefär 70-150 kr per får att få klippt, det varierar med var i landet man är och hur långt klipparen måste resa.
Satsa istället på en lantras, gärna någon av de utrotningshotade, de behöver allt stöd de kan få. Flera raser har högst 100 individer i rasen, så 5-6 stycken till är viktigt ur bevarandesynpunkt. De flesta lantraserna är dessutom lättskötta, lite mindre (=lättare att hantera), och duktiga på att äta sly.
Att ha hästar och får i samma hage, kan fungera, men lika ofta så anser hästarna att fåren är trevliga leksaker, och då blir fåren mindre nöjda än hästarna. Men det är bra ur parasitsynpunkt att växla mellan hästar och får.
3 hagar om 1,5 hektar var räcker mer än väl till 5-6 vuxna får, även om en del av marken är betesmark, så ett par shettisar får också plats.
Men får använder inte mycket utomhus yta på vintern. De håller sig i närheten av mat (grovfoder), vatten och skydd. Att ge dem större (stor) hage hjälper inte, de går bara längs en stig mellan maten och skyddet. Jag har provat med både stor och liten vinterhage vid lösdrift, och det blir likadant. Men fåren ligger gärna och idisslar ute i snön.
Har man t.ex. ett utrymme på en gammal loge som "ligghall" med utgång till en vinterrasthage där man ger grovfoder, så kommer de huvudsakligen att gå mellan logen och maten. Så både av hygienskäl (marken blir nerbajsad och det blir spill från grovfodret) och för att göra det enklare att hålla rätt på djuren om t.ex. rovdjur skulle dyka upp, så rekommenderar jag en ganska liten vinterhage (storlek som en liten tennisbana eller så), som går att dela i två delar, varje del används vartannat år och kan få vila emellan.
Ett lantrasfår äter ungefär 2 kg hö per dag, eller motsvarande mängd ensilage. Observera att fåren vill ha spätt hö, de har för liten mun och klena tänder för grövre foder, så de ratar grova stänglar och dessutom så spiller de en hel del. De behöver också mineraler och vatten.
Om man betäcker fåren, så måste man ge kraftfoder (mängden beror på kvaliteten på grovfodret) och selentillskott (får är väldigt känsliga för selenbrist) från högdräktigheten, över lamningen, och under digivningen, tills de kan föda sig på betet.
Jag rekommenderar verkligen får som landskapsvårdare. Det är trevliga och personliga djur. Vill man, så kan man även lära dem en del trick, som att buga, räcka vacker klöv, hoppning m.m.