Fånghäst, hur skulle ni ha tänkt?

Sparrisen123

Trådstartare
Lite äldre häst (20) som har fång. Fick första anfallet för drygt 4 månader sedan och var i början riktigt dålig, stod på box 2 månader för att sedan sakta börja få gå ut i sjukhage. Började väldigt försiktigt med igångsättning efter överenskommelse med veterinär, men hann inte mycket innan hästen fick ett nytt fånganfall.
Står nu på box igen sedan några veckor tillbaka, får fortfarande smärtstillande men verkar inte helt smärtfri.

Hästen mår verkligen inte bra av boxvila, och inte av att vara själv. Det är en helt annan häst nu än det var innan fången, nu är den otrevlig i hanteringen, stökig och jobbig. Innan var det världens mysigaste häst. Så att den mår dåligt (mentalt) av det är ganska uppenbart.
Prover för cushings visar negativt.

Hur skulle ni ha tänkt? Hur många chanser ska man ge/hur mycket ska man försöka på en så pass gammal häst?
 
Sv: Fånghäst, hur skulle ni ha tänkt?

Nu har jag ingen gammal häst, men om hästen fått smärtstillande i flera veckor och fortfarande har ont skulle jag fundera över maten och vad det är som gör att anfallet inte släpper.

Hade det varit min häst, som inte mår bra av varken boxvila, att vara själv eller ha konstant ont, hade jag låtit hästen vandra vidare... Det låter inte som att det är värt det. Hästen mår uppenbarligen dåligt av det.
 
Sv: Fånghäst, hur skulle ni ha tänkt?

Fundera över maten hur, menar du?
T.ex. att byta grovfoder (som är det enda hästen äter) eller vad?

Den verkar bara ha väldigt lite ont nu, bara så man ser att det är "något", inte direkt smärta. Svårt att förklara. Men fortfarande inte helt smärtfri.
 
Sv: Fånghäst, hur skulle ni ha tänkt?

Har du kollat så grovfodret inte innehåller för mycket socker? Vad säger veterinären? Har ni röntgat hovarna?
 
Sv: Fånghäst, hur skulle ni ha tänkt?

Nej, det har jag inte gjort. Hur gör man det? Skickar analys?
Veterinären säger inte direkt så mycket. Typ att prognosen blir sämre för varje anfall, och annat sånt mer eller mindre självklart.
Hovarna är inte röntgade, dels för att veterinären inte nämnt något om det och dels för att hästen är (i stort sett) omöjlig att lasta :crazy:
 
Sv: Fånghäst, hur skulle ni ha tänkt?

Det är väl inte så bra att köra hästen så länge den har ont, vad jag vet så avråder man oftast från det.
Röntgen i det akuta stadiet visar ändå bara hur det ser ut just nu, det kan ändra sig innan det är dags att göra något åt hovarna.

Men jag vet att det är olika skolor, fråga din veterinär.

Jag hade nog för övrigt avlivat en så pass gammal häst som inte svarar på behandlingen och har haft återkommande anfall så tätt inpå varandra. :(
 
Sv: Fånghäst, hur skulle ni ha tänkt?

Ja, veterinären har sagt att det är total boxvila som gäller, så någon transport lär ju inte vara aktuellt än i vilket fall som helst. Och kanske ännu mindre med en otroligt svårlastad häst?
Men jag kan givetvis fråga veterinären om röntgen nästa gång, för att vara säker.

Hästen svarar ju på behandlingen, bara inte "tillräckligt" bra/snabbt :crazy:
 
Sv: Fånghäst, hur skulle ni ha tänkt?

Visst hade du börjat sätta igång hästen mellan anfallen? Tänkte om du gjort röntgen då, finns ju mobila röntgen som kan användas om hästen absolut inte går att lasta. Sätts hästen igång så har den ju inte ont och då bör ju en röntgen vara mer aktuellt än i nuläget. Jag åkte och röntgade hovarna på min ponny efter hans fånganfall, för att tillsammans med veterinär se hur pass illa det var och hur lång vila samt hur lång igångsättning det skulle bli.

Grovfodret kan du skicka på analys, finns olika ställen att skicka det till. Googlar du så kommer du hitta de olika alternativen. Brukar gå fort att få svar på, så kan du utesluta att det är socker/stärkelse i grovfodret som gör att hästen inte svarar på behandlingen. :)
 
Sv: Fånghäst, hur skulle ni ha tänkt?

Dränk höet i vatten i minst en timme före fodring. Då minskar sockerhalten. Har du nyligen bytt hö? Det kan räcka för att utlösa ett anfall på en känslig fånghäst. Då får man se till att vänja in det nya höet sakta. Om hästen haft flera anfall skulle jag absolut se till att röntga, för att se ev rotation eller hovbenssänkning och för att hovis ska kunna verka/sko på rätt sätt. Ta ut en veterinär med mobil röntgenutrustning. Lycka till!
 
Sv: Fånghäst, hur skulle ni ha tänkt?

Fick första anfallet för drygt 4 månader sedan och var i början riktigt dålig, stod på box 2 månader för att sedan sakta börja få gå ut i sjukhage. Började väldigt försiktigt med igångsättning efter överenskommelse med veterinär, men hann inte mycket innan hästen fick ett nytt fånganfall.

Jag tänker för det första att det låter som om igångsättningen var alldeles för tidig! Om hästen hade fång för bara 4 månader sedan, och var så dålig att den stod på boxvila i 2 månader, känns det som om det är alldeles för tidigt att börja sätta igång redan. Speciellt utan att ha röntgat och veta hur hovarna ser ut inuti. Det KAN ha varit för tidig igångsättning som har utlöst ett nytt anfall. Fick den också börja äta gräs igen?

Annars säger jag som ett par andra: Gör något åt fodret. Skaffa gärna sockeranalys, och börja laka ur höet medan du väntar.
 
Sv: Fånghäst, hur skulle ni ha tänkt?

Kan ge dig lite råd och tips, om hur jag skulle gjort har varit med om liknande själv för några år sedan.

1. Kontrollera grovfodret, skicka på analys så att du inte har skyhöga sockervärden. (Har själv köpt hö en gång som skulle vara "fånghö" = lågt socker), men min häst fick fång efter 3 dagar, jag skickade då själv iväg på analys och fick reda på att det låg väldigt högt.) Ska helst ligga under 100 g socker/kg Ts. Tills du får analysen så blötlägg höet minst en timme innan utfodring så det får ligga och dra ur sockret.

2. Ta bort saltstenen, om du inte redan gjort det.

3. Om hästen nu hatar att stå inne kan man faktiskt göra en sjukhage ute. Det gjorde jag, kostar en slant men det är det värt enl. mig.
Köp hem ett lass med natursand, mjuk fin sand som inte packar sig. Lägg ut det på en lämplig plats, bädden ska vara djup 30 cm hade jag till min shettis.
Det är superbra att låta hästen stå på detta då den kan köra ned sina tår i den mjuka sanden och avlasta. Sanden svalkar lite oxå. Hästen kan alltså vara ute, men absolut får den inte komma åt något gräs! Hagens storlek, min va 5x5 m till en början, har genom åren gjort en stor hage med bara sand till min.

4. Kyl gärna hovarna och benen, kyllera är perfekt.

5. Hur ser hovarna ut? Viktigt att låta en duktig hovslagare korta tån .
Sist när inte anfallet ville släppa på min trots alla åtgärder som jag nämnt ovan, så var det bara att lasta och köra till klinik.
Min häst fick någon slags silikonsula som avlastade hoven och på bara 3 dagar så började det hända positiva saker.

Om du ska ta bort hästen eller kämpa för att få frisk kan bara du själv bestämma. Att äga en fånghäst är mycket jobb, men det måste man värdera själv om hur man ska göra.

Om du besluatr dig för att kämpa och lyckas häva fången denna gång, så åk eller ta ut en veterinä som kan röntga hovarna innan du gör något annat.
Har hästen fått sänkning eller rotation så tar det tid och en duktig hovslagare innan man kan sätta igång den igen. (om det inte blivit för stora förändringar).
Viktigt är oxå att hålla häste i bra hull, ingen övervikt med fettdipåer.

Min häst är frisk och glad liten ponny nu, hon har inte haft fång på 5 år. Innen dess har hon haft flertalet anfall, det tog en stund innan matte lärde sig vad som funkar och inte. På sommarn går hon i grushage med analyserat hö, men har börjat kunna gå på lite gräs med munkorg några timmar/dag eller utan munkorg i skogshage.:)

Lycka till med din lille häst!

Mian
 
Sv: Fånghäst, hur skulle ni ha tänkt?

Det finns två helt avgörande faktorer som måste åtgärdas för att rehabilitera en fånghäst:

1) foderstaten
2) hovarna.

De flesta hästar får laminitis (förstadiet till fång) av endokrinisk orsak, dvs. hästen är insulinresistent (IR) och/eller har PPID (cushings syndrom).

Det finns mycket man kan göra för att förbättra foderstaten. Det som orsakar laminitis är en hög insulinhalt i blodet. Insulin reagerar på en förhöjd glukoshalt i blodet efter en utfodring med foder som innehåller socker och/eller stärkelse. En IR-häst bör därför ha foder som innehåller maximalt 10% socker och stärkelse eller max 80 g socker per kg Ts. Har du ingen sockeranalys av ditt grovfoder så blötlägg höet i minst 1 timma och låt vattnet rinna av innan du fodrar.

Det finns mycket mer du kan göra för att förbättra foderstaten men jag kan inte gå in på detta här.

Skorna måste tas av och hovarna verkas på lämpligt sätt vilket bl.a. betyder att tårna måste kortas och belastningen på hovväggen måste minska. En duktig hovslagare/hovspecialist kan göra detta hyfsat utan röntgenbilder men när hästen blir bättre så att den kan transporteras bör hovarna röntgas. Använd hovboots med sulinlägg (pads) under tiden du rehabiliterar hästen.

En häst som har haft laminitis/fång har skadad lamellrand. Det är främst de sekundära hovlamellerna och förankringen till basalmembranet som är skadade. Dessa skador är permanenta, dvs. de läker inte utan nya hornlameller måste växa ner från kronranden innan hovarna återfår sin styrka. Innan detta har skett kan man naturligtvis inte rida hästen. Det tar ungefär ett år att rehabilitera en fånghäst och innan nya friska hornlameller har växt ner en bra bit från kronranden måste man vara försiktig med att belasta hovarna. Belastar man en hov med mycket skadade hornlameller för mycket så är risken stor för att hästen får rotation och sänkning av hovbenet.
 
Sv: Fånghäst, hur skulle ni ha tänkt?

Håller med, du satte igång alldeles för tidigt efter vad som måste ha varit ett väldigt kraftigt fånganfall!

Har du röntgat hästen?

När en häst tar så långt tid på sig att bli bra så betyder det dessutom att du inte tagit bort det som utlöste fånganfallet. Att han nu fått ännu ett anfall tyder också på detta. Du måste skaffa en sockeranalys på höet och tills dess blötlägga det 5 timmar i kallt vatten och skölja genom för att sänka sockerhalten.

Bygg en sjukbox (plank, elband duger inte när hagen blir så liten) med spånbädd direkt utanför stallet så hästen får lite stimulans och kan se sina kompisar.

Tar du inte bort orsaken så kommer inte hästen bli bra.
 
Sv: Fånghäst, hur skulle ni ha tänkt?

2. Ta bort saltstenen, om du inte redan gjort det.

De råd som “mian” ger är bra utom detta med saltstenen. Ta för guds skull inte bort saltstenen. Hästen behöver salt för att bl.a. reglera vattenintaget och inte bli uttorkad.
 
Sv: Fånghäst, hur skulle ni ha tänkt?

Svarar alla på en gång

Känns inte direkt jättekul att veterinären varken sagt något om att kolla upp sockerhalten i fodret, och dessutom gett rådet att börja sätta igång hästen när det sedan kan vara det som ledde till ett nytt anfall :( Jag var lite tveksam till igångsättningen, men veterinären menade att hästen då var så bra (den var ju smärtfri utan smärtstillande medicin någon vecka innan den fick gå ut i sjukhagen också, och först några veckor efter det som den fick börja med korta skrittrundor) att det var bättre för den att börja röra på sig lite lätt. Både för att få mental stimulans och kanske må bättre, och för att få bort lite fettdepåer. Det är ändå den duktigaste "fångveterinären" inom typ 10-15 mils omkrets som behandlar hästen, så jag vet inte riktigt så mycket mer jag kan göra på den punkten. Mobil röntgen finns närmast 10-15 mil bort det också, jag vet inte om de över huvud taget åker så långt som hit.

Även i en liten sjukhage där hästen ser kompisarna är den stressad och mår inte bra av att vara själv, så det är ju inte underlättande heller. Just nu går dessutom de andra i beteshagar en liten bit ifrån stallet, så en utebox/minihage utanför stallet skulle förmodligen inte göra någon nytta i vilket fall som helst. Sen bör den enligt veterinären inte gå ut på stallgången ens, utan bara stå i sin box tills den är helt smärtfri utan smärtstillande.

Vi har samma grovfoder (hösilage och halm) som det senaste året. Jag vet att hösilage kanske inte är ultimat eftersom det blir lite foderbyte vid varje ny bal, men hästen bör inte äta hö p.g.a. att den är dammkänslig och reagerar på det. Gräs får den absolut inte äta, den har sedan (ett tag innan) första fånganfallet enbart ätit hösilage och halm.

Hovslagare har vi en väldigt bra som i samråd med veterinären har verkat hovarna regelbundet, med korta tår osv. för att förebygga/förhindra hovbensrotation eller sänkning.

Hur blötlägger man fodret på bästa sätt? Hur länge kan det ligga som längst?
 
Sv: Fånghäst, hur skulle ni ha tänkt?

Jag skulle kraftigt överväga att avliva. En häst som inte mår bra av konvalesens/boxvila ska inte behöva uppleva det. Jag kan ta min ponny som exempel. En häst som var hur trevlig som helst, fick fång och skulle aldrig kunna gå och beta igen. Beta gräs var hennes nöje med livet. Av den anledningen valdes avlivning istället. Eventuellt skulle hon bli frisk (svarade bra på smärtstillande), men livet efteråt skulle inte ha passat henne. Så tänk på hästen nu. Pallar den ett antal månader till av boxvila? Nej, troligtvis inte. Kan låta hårt kanske, men man måste stänga av sina egna känslor när det kommer till hästens välmående.
 
Sv: Fånghäst, hur skulle ni ha tänkt?

Det är lite det jag är inne på också :( Hästen mår ju inte bra av att ha det som det är, en annan häst kanske hade klarat det bättre. Men det känns fel mot hästen när det som den tycker om (äta gräs, gå i stor hage, vara med kompisar, rida på långa turer och hoppa och sånt) är det den inte får göra på länge/kanske någonsin.
 
Sv: Fånghäst, hur skulle ni ha tänkt?

Blötlägga grovfoder hjälper ibland men inte alltid.

Jag hade nog övervägt att ta bort hästen.
Det är en lång väg tillbaka med lång tid i stallet, kanske ensam utan hästkompisar. Sedan ska de sättas igång långsamt och helst promeneras i början. Det kräver att hästen är lätt att hantera även när den stått still ett tag.
 
Sv: Fånghäst, hur skulle ni ha tänkt?

Är hästen tjock? I så fall bör du begränsa hösilagemängden till ett minimum.

Det går att fylla hönät med hösilage, lägga i stor tunna med vatten och något tungt ovanpå. Hur länge det kan ligga i vatten beror på hur varmt det är och det ska ges hästen ganska omedelbart efter det värsta runnit av för att det inte ska börja växa i det.
 

Liknande trådar

Foder & Strö Hej! Nu behöver jag lite input från er. Det är lång läsning och jag förstår om ni inte orkar läsa 😅 Jag vill vara tydlig från början med... 2
Svar
21
· Visningar
3 259
Hästmänniskan Jag behöver hjälp! Det är en lång text men om någon orkar läsa och ge mig lite stöttning så skulle det uppskattas enormt! För er... 2
Svar
28
· Visningar
4 397
Senast: Lavinia
·
Hästhantering Hej! Jag känner att jag måste få bolla lite med folk som har mer vana av sånna här typer av hästar än mig. I ungefär ett år nu har jag...
Svar
6
· Visningar
1 653
Hästmänniskan Hej! Jag är 14 år och älskar hästar över allt annat (förstås);) Jag behöver tips och råd om hur vida jag ska göra med en svårhanterlig... 2
Svar
28
· Visningar
3 411
Senast: Ceta
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Valp 2025
  • Uppdateringstråd 31
  • Kastrering av tik - erfarenheter?

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp