Jag har 45-55% TS och således process i balarna. Högsta socker jag haft är 15% per kg TS, lägsta 8.8%. Oftast 10 eller strax under. Oavsett (svenskt) lab som analyserar.
Super bra Det ä inte så ofta man har de värdena här.
Mvh
Pudlan
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag har 45-55% TS och således process i balarna. Högsta socker jag haft är 15% per kg TS, lägsta 8.8%. Oftast 10 eller strax under. Oavsett (svenskt) lab som analyserar.
Det där är precis tvärt emot vad jag har lärt mig - att rajgräs har högt sockerinnehåll och timotej funkar bra till fånghästar. Det har också verkligheten här visat mig.Be någon snäll bonde slå gräset på morgonen så blir det mindre socker. Försök köpa gräs med rajgräs och mindre andel Timotej. Du kan också fråga en snäll bonde om han eller hon kan slå gräset i skyddszonerna eller om det finns en naturlig äng som han eller hon ska putsa i slutet på juni. Det gräset brukar vara rätt ok värden till fångponnier.
Kan minnas fel och ha blandat ihop det. Man har bättre koll när man är mitt uppe i det som jag varit tidigare. Nu var det ett par år sedan jag slutade med gräsproduktionen till hästar.Det där är precis tvärt emot vad jag har lärt mig - att rajgräs har högt sockerinnehåll och timotej funkar bra till fånghästar. Det har också verkligheten här visat mig.
Mina fångisar fungerar utmärkt på timotejhö. Förra vintern råkade jag få en hösilagebal från "fel" åker av grannen, där det var en massa rajgräs i. Och som ett brev på posten hade jag två pållar med fångkänning någon dag senare.
@spaderäss@ameo: Svenska analysföretag analyserar inte socker utan socker + fruktan eller i vissa fall socker + en del fruktan. Eftersom fruktanhalten i ett grovfoder kan variera inom vida gränser går det inte att säga hur mycket socker det finns i ett foder som har analyserats av ett svenskt analysföretag. Ett foder med 18% “socker” kan i verkligheten ha en lägre sockerhalt än ett grovfoder med 14% “socker”. Så tokigt är det.
Då tänkte jag rätt ändå. Vi var alltid noggranna med när vi slog gräset för det visade störst skillnad i analyserna. Dock var ju det vår egen erfarenhet och inget vetenskapligt, men jag minns att jag läste på om grässorternas betydelse just vid fång och kom fram till att det var bättre med en blandning av rajgräs snarare än en med timotej.Faktum är att det inte skiljer så mycket i sockerinnehåll mellan olika gräsarter. Däremot kan fruktaninnehållet skilja en del. Den helt avgörande faktorn för sockerinnehållet i gräset är tidpunkten när man slår gräset.
Den enda jämförbara studie som jag känner till är den som gjordes i USA då man planterade 24 olika gräsarter samtidigt på samma fält på två olika platser (Colorado och Utah).
http://www.safergrass.org/pdf/AAEPposter.pdf
Om man tittar på tabellen under den stora figuren kan man se att timotej hade något högre sockerhalt än rajgräs. Även stärkelsehalten var högre i timotej. Det är summan av socker och stärkelse som ger upphov till insulinsvar och därför är avgörande för en IR-häst. Däremot är fruktanhalten betydligt högre i rajgräs som är känt för att innehålla höga halter fruktan. Fruktan är dock inget socker och ger inte upphov till något insulinsvar och är därför tämligen ointressant för en IR-häst. Det finns visserligen olika typer av rajgräs men jag tror inte att socker- och stärkelsehalten skiljer nämnvärt mellan olika rajgräs.
@ameo: Svenska analysföretag analyserar inte socker utan socker + fruktan eller i vissa fall socker + en del fruktan. Eftersom fruktanhalten i ett grovfoder kan variera inom vida gränser går det inte att säga hur mycket socker det finns i ett foder som har analyserats av ett svenskt analysföretag. Ett foder med 18% “socker” kan i verkligheten ha en lägre sockerhalt än ett grovfoder med 14% “socker”. Så tokigt är det.
Det enda man kan göra i dagsläget om man har en IR-häst och är beroende av att veta sockerhalten är att skicka ett prov till utlandet för analys.
Sen påstår bl.a. Jordbruksverket att “Engelskt rajgräs är ett typiskt ensileringsgräs med hög sockerhalt”. Mitt förtroende för Jordbruksverket är dock mycket lågt. Det troliga är att personerna på detta verk tror att fruktan är ett socker, vilket det inte är.
http://www.jordbruksverket.se/amnes...ngelsktrajgras.4.23f3563314184096e0dbded.html