Sv: Etologi och djurskydd i Skara.
De har omarbetat mycket på utbildningen sedan jag gick, det är ju fortfarande en ny utbildning så de försöker hela tiden lyssna på utvärderingar och göra saker bättre.
När jag gick dissikerade vi en del djur, men om man inte ville behövde man inte vara med. Jag tror dock att de sedan dess kört på dataprogram. I övrigt så har det väl inte varit någon hantering av döda djur, men man har sett döda djur på studiebesök tex. Vårt år fick vi inte åka på studiebesök på slakteri pga svininfluensan men andra år har man åkt på sådant besök, men tror inte de tvingar någon som tycker det är obehagligt.
De har lagt till mer praktik sedan jag gick också, men tanken är inte att man ska bli djurskötare och det är ingen praktisk utbildning, utan en akademisk utbildning. Det innebär dock inte att det enbart är litteraturstudier utan man jobbar mycket med problembaserat lärande och knyter hela tiden an till verkligheten, verkliga fall och verkliga problem. Till exempel att man får ett "fall" med ett husdjur med "beteendeproblem" och hur man, med vetenskapen som stöd, kan hjälpa ägaren att lösa problemen. Eller att djurarten X på Y djurpark inte får några ungar trots att de är friska, utifrån förutsättningarna som ser ut såhär, finns det något som kan påverka djurens fortplanting, kan man ändra på något osv.
Om man är ute efter en utbildning där man efteråt kan säga att man blivit ett yrke så är det kanske inte rätt val. Det ÄR luddigt och lika bred som man kan tycka att utbildningen är, lika snäv kan den också vara.
De av mina vänner som inte gått master efter grundutbildningen i Skara jobbar idag bland annat som djurskyddsinspektörer, inom djurpark (djurvård, zoolärare, zoolog), gymnasielärare, inom olika organisationer, egna företag där de tex konsultar åt företag eller hittar egna kunder mm mm. Några läser vidare till sjuksköterskor för att kunna kombinera djur + vård.
Jag har inte lika bra koll på de som läst master, vad de gör nu. Vet att några har egna företag, tror någon doktorerar och så en som fått lite av en drömtjänst som etologisk expert med försöksdjur.
Vad jag planerar att kunna göra med min master kan du läsa ovan.
Sen borde kanske "doktorera" stå med där. Jag gillar verkligen forskningsbiten, i alla fall nu när jag jobbar med drömprojektet.