Sv: Ersättning för "grissemester"?
Nämen fy!! Jag som trodde/hoppades/utgick från att det hörde till den grymma historien
!
fr denna sida!
http://www.drinfo.se/livsmedelsindustrin.htm
" Där står också suggor ständigt fixerade eller uppbundna med halsband och anordningar som kan skava och ge stora sår. Kultingarna föds upp i trånga våningsburar som liknar burhönsens. Så sker till exempel i Danmark varifrån det mesta av vårt importerade griskött kommer."
Fast jag hittade en notis om att man ganska nyligen förbjudit att binda grisar i Danmark. årskiftet 2006? isåfall om det stämmer är det en välsignelse!
Fast fortfarande är det mycket som är sjukt i den danska grisuppfödningen.
Man använder tex nästan aldrig ströhalm vilket medför att många fler grisar i Danmark har svåra magsår.
åhhh så GOTT med danskt griskött!!!!! NAM NAM!!!!
Ur denna hemsida:
http://www.hglarsson.com/andra/KB1003.html
" – Svenska grisar går lösa, har större yta per djur och har hela liggytor, sa hon.
– Smågrisarna avvänjs tidigast vid 4 veckors ålder och svenska grisar har knorren kvar, medan man i andra länder knipsar av svansarna för att grisarna ska bita av dem på varandra.
Annika Bergman påpekade vidare att svenska grisar inte får antibiotika i tillväxtsyfte och att de generellt har ett gott hälsoläge.
– Vi har också ett helt GMO-fritt foder och svensk grisproduktion har ambitionen att vara salmonellafri, andra länder har helt gett upp tanken på detta, sa hon också.
Till skillnad mot i Danmark rör sig de svenska grisarna i halm, som används som strömedel.
– Detta medför att i Sverige är skrapa gödsel och ge halm arbetsmoment som inte existerar i till exempel danska system, berättade Annika Bergman.
– I Danmark har många grisar magsår, eftersom de inte har tillgång till halm.
– Användandet av halm innebär ett merarbete per dag på 13,5 minuter för varje smågris och 5 minuter per slaktgris. För oss innebär detta 2667 timmar per år eller 1,5 tjänst.
– Dessutom kostar tillgången på halm pengar, förutom arbetstiden."
/KT