Sv: Ensilage och fång
Det är svårt att säga hur lättfödd din häst är, de flesta hästägare har inte en aning om hur en riktigt lättfödd häst lägger på sig. om det är hösilage eller hö spelar inte stor roll det är innehållet som räknas. Jag har aldrig lyckats med att få ner hullet eller hålla hullet nere genom bara motion på mina hästar (eller på mig själv). Sen är det ju så att motionerar man en tjock och tung häst riskerar dom ju skador bla på senorna.
Jag har haft mina på fri tillgång länge på mina hästar. Bete på sommaren, magert naturbete till stor del i skog, hö höst och vår och hösilage på vintern. Gammal vall, sent slaget och därmed lite energi. Det fungerade tills dom var ca 3 år sen började dom lägga på sig. I höstas så hade dom samlat på sig rent farliga fettdepåer. Började då portionera och precis som du har mina hästar dubbla hönät. Trots det så äter de högst 8-9 timmar per dygn alldeles för lite, jag vet men vad gör man. Numera så är halm inte något mina hästar sover i utan numera har de halmen i hönätet .
Ibland så hör man att alla hästar ska kunna gå på fri tillgång men det är bara dom som inte har en aning om hur riktigt lättfödda hästar fungerar som säger det.
Det ovanstående skrivit är viktigt. Det är skillnad på en lättfödd och en extremt lättfödd. Jag har haft lättfödda på fri tillgång i olika varianter utan problem, men när man en gång mött en sådan där extremt lättfödd inser man att det är en extremt stor gradskillnad.
Min D-ponny får totalt 9 kilo blött (TS under 50%) silage med lågt energivärde. Uppdelat på 6 givor a 1.5 kg per dygn. Ättiden blir tragiskt lågt - men han kan inte ens ha fri tillgång på halm då han äter för mycket redan av halm och blir tjock. Det är lättare att hålla shetlandsponnyn i hull (lättfödd men inte extrem) än honom.
Sen har jag då shettisen, han är rätt lätt att hålla i hull om jag bara motionerar honom. Ihop med shetlandsponnyn går en tvåårig welshhingst (B-ponny). Unghingsten står på exakt samma giva som shetlandsponnyn.. Dvs 5 kg hötorrt silage per dygn (splittat på 6 givor/dygn). Han har ett utmärkt hull.
Alla mina är uppvuxna på fri tillgång, D-ponnyn var fasligt svårfödd tills han var 2 år, då vände det. Unghingsten kunde inte ens som åring gå på fri tillgång, det finns 'ingen botten' i honom - även med trippla småmaskiga nät åt han över 20 kg per dygn. Det är alltså en liten B-ponny vi talar om...
Han fick som åring ungefär 12 kg/dygn, men tidigt i vintras fick jag strypa ner det till 8 kg/dygn då han blev för rund. Och sen efter nyår fick jag strypa det ännu mer.
Han hetsäter inte, kan lämna mat osv, men när han äter 18 h per dygn blir det helt enkelt sanslösa mängder även genom nät osv. Jag har inte bestämt mig om han kommer få gå på något gräs i sommar - risken är att han blir smällfet.
Jag har fått en del kommentarer om att "unghästar ska ha fri tillgång och gå på bete", men jag ser det inte så längre. Jag gjorde det förut. Därför står jag med en 7-årig D-ponny (också det welsh) som blev tjock som tvååring, fet på betet som treåring och då även fick fång. Utvecklade IR. (Han är idag i toppenhull och mår finfint, men jag höll p att förlora honom i fånget och det har varit års slit att komma dit vi är idag, och han kan inte gå på gräs, måste få mat var fjärde timme dygnet runt, äta specialkost osv) Jag har inte för avsikt göra samma misstag med lillhingsten. Utan förebygger hellre - även om det skulle innebära en sommar utan gräs och med hö utportionerat istället..
Idealiskt skulle jag vilja ha mer ättid, mycket mer ättid, kunna ge dem mer mat osv. Men i valet mellan fet och hälsorisker och att inte kunna uppfylla det idealet så är det faktiskt ett lätt val. Fång är helvetet på jorden för en häst - och för hästägaren!