Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Det går ju att ha betesdjur utan att äta upp dem.Mitt problem med en helt vegetarisk kost är att det finns marker där man inte kan odla grödor för humankonsumtion. Helt enkelt för att markerna inte håller tillräckligt kvalitet på jorden eller för att de ligger på en plats där andra förutsättningar gör att det inte går att odla mat där. T.ex. stora arealer i norra Sverige. Dessa marker är däremot utmärkta som bete för djur t.ex. kött-och mjölkkor eller får. Hela världen ser inte ut som den skånska slätten med sina 10+ jordar.
Jag tänkte inte skriva i tråden då det för mig är helt bisarrt att behöva försvara sitt val att inte äta kött. Men, det du skriver här ovan är naturligtvis helt sant. Jag tror, på fullt allvar, dock att vi kommer att frångå köttätandet i allt högre grad - av miljöskäl, moraliska skäl, whatever - MEN att det är en extremt långsiktig förändring. Inget vi kommer att uppleva under många generationer framöver. Därför kommer, tänker jag, också odling etc att mycket långsamt utvecklas, förändras och förbättras, millimeter för millimeter. Mänskligheten ÄR rätt bra på att lista ut saker, även om vi är lika bra på att förstöra. Men men. JAG tror stenhårt på en alltmer utbredd vegetarianism/veganism MEN att den kommer att ta lång lång tid att genomföra. Och, naturligtvis, i takt med människors förändrade tänk OCH utveckling av fantasiska födoämnen. Helt "veganska" kanske vi aldrig blir, jag vet inte.Mitt problem med en helt vegetarisk kost är att det finns marker där man inte kan odla grödor för humankonsumtion. Helt enkelt för att markerna inte håller tillräckligt kvalitet på jorden eller för att de ligger på en plats där andra förutsättningar gör att det inte går att odla mat där. T.ex. stora arealer i norra Sverige. Dessa marker är däremot utmärkta som bete för djur t.ex. kött-och mjölkkor eller får. Hela världen ser inte ut som den skånska slätten med sina 10+ jordar.
Eller så håller man betesdjur på den typen av mark och producerar kött och mjölk. Skulle vi begränsa djurhållningen på det viset skulle vi inte producera de mängder kött och mejeriprodukter som vi gör idag. Vi skulle inte hålla samma antal djur. Idag hålls majoriteten av dessa djur på fullt odlingsbar mark. Där har vi ett problem.Det går ju att ha betesdjur utan att äta upp dem.
Jag tänkte inte skriva i tråden då det för mig är helt bisarrt att behöva försvara sitt val att inte äta kött. Men, det du skriver här ovan är naturligtvis helt sant. Jag tror, på fullt allvar, dock att vi kommer att frångå köttätandet i allt högre grad - av miljöskäl, moraliska skäl, whatever - MEN att det är en extremt långsiktig förändring. Inget vi kommer att uppleva under många generationer framöver. Därför kommer, tänker jag, också odling etc att mycket långsamt utvecklas, förändras och förbättras, millimeter för millimeter. Mänskligheten ÄR rätt bra på att lista ut saker, även om vi är lika bra på att förstöra. Men men. JAG tror stenhårt på en alltmer utbredd vegetarianism/veganism MEN att den kommer att ta lång lång tid att genomföra. Och, naturligtvis, i takt med människors förändrade tänk OCH utveckling av fantasiska födoämnen. Helt "veganska" kanske vi aldrig blir, jag vet inte.
Men, som sagt, de problem vi ev kan se idag med odling, är inte alls omöjliga att lösa.
Inte ens fel mark utan ingen mark, inomhus.Eller så håller man betesdjur på den typen av mark och producerar kött och mjölk. Skulle vi begränsa djurhållningen på det viset skulle vi inte producera de mängder kött och mejeriprodukter som vi gör idag. Vi skulle inte hålla samma antal djur. Idag hålls majoriteten av dessa djur på fullt odlingsbar mark. Där har vi ett problem.
Men just pga industrialiseringen av djurhållning har vi djur på ”fel” mark.
Inte ens fel mark utan ingen mark, inomhus.
Om utvecklingen fortsätter som hittills, vilket allt pekar mot, kommer nästan alla djur, även betesdjur hållas inomhus under hela sitt liv inom en relativt snar framtid. Det gäller sedan länge för fågel och gris. Inom mjölk lobbas det hårt för att ta bort kravet på utevistelse och på så sätt möjliggöra industriell inomhusproduktion. Inte ens får och lamm klarar sig, en betydande andel av lammen i Sverige föds redan upp utan att någonsin få komma ut.
Betesdjur är viktiga för miljön, många arter är helt beroende av det.
Tänkte bara kommentera en liten del av inlägget, med att det är i nuläget bedömt som så att vi faktiskt inte har någon bättre bedövningsmetod (från djurvälfärdsperspektiv) för gris på slakterier. Även om koldioxid har nackdelar så har den även flera fördelar. Nackdelarna är att djuren under bedövningen - innan de blir medvetslösa – upplever ett obehag under ungefär en minut. Fördelarna är framförallt att metoden är effektiv och pålitlig. Den gör djuren medvetslösa och den gör det möjligt att djuren kan hanteras och hållas i grupp, vilket är mindre stressande. Djuren behöver inte heller fixeras vilket många andra metoder kräver.Däremot tycker jag det är illa att man använder koldioxid som man vet är extremt påfrestande i den sista fasen. Och att man framförallt gör det av ekonomiska skäl (alltså inte för att inga andra kända bättre metoder finns) är ännu mer illa.
Tänkte bara kommentera en liten del av inlägget, med att det är i nuläget bedömt som så att vi faktiskt inte har någon bättre bedövningsmetod (från djurvälfärdsperspektiv) för gris på slakterier. Även om koldioxid har nackdelar så har den även flera fördelar. Nackdelarna är att djuren under bedövningen - innan de blir medvetslösa – upplever ett obehag under ungefär en minut. Fördelarna är framförallt att metoden är effektiv och pålitlig. Den gör djuren medvetslösa och den gör det möjligt att djuren kan hanteras och hållas i grupp, vilket är mindre stressande. Djuren behöver inte heller fixeras vilket många andra metoder kräver.
Det pågår forskning om tex kväveskum som bedövningsmetod och vi hoppas att det ska falla väl ut!
Mitt problem med en helt vegetarisk kost är att det finns marker där man inte kan odla grödor för humankonsumtion. Helt enkelt för att markerna inte håller tillräckligt kvalitet på jorden eller för att de ligger på en plats där andra förutsättningar gör att det inte går att odla mat där. T.ex. stora arealer i norra Sverige. Dessa marker är däremot utmärkta som bete för djur t.ex. kött-och mjölkkor eller får. Hela världen ser inte ut som den skånska slätten med sina 10+ jordar.
Fast jag fattar nog inte på vilket sätt det är relevant?
Ja det finns absolut många ställen på jorden där det inte skulle gå att leva helt på lokal produktion av vegetarisk kost. Men varför skulle det vara kravet där när det inte är det någon annanstans för någon kost? Det är ju inte heller så att de som äter kött och bor på dessa platser inte äter importerade/dittransporterade växtbaserade varor idag.
Jag ser inte inte heller som något ideal eller mål att hela världens befolkning skulle bli vegetarianer. Men å andra sidan tror jag väl knappast att en sådan situation skulle vara särskilt mycket sämre för världen än dagens.
Det går ju att ha betesdjur utan att äta upp dem.
Det finns ju dock grödor som går bra att odla med bra avkastning på dåliga jordar även i norr, till exempel bovete och vissa baljväxter. Det är ju inte som att bönderna i norr alltid ätit 100% kött. Det är ju dock ett problem att folk i norr hellre äter importerade matvaror (även kött). Men jag har varit på restaurang i Luleå på vintern och ätit endast lokalproducerad vegansk mat. Så det går.Mitt problem med en helt vegetarisk kost är att det finns marker där man inte kan odla grödor för humankonsumtion. Helt enkelt för att markerna inte håller tillräckligt kvalitet på jorden eller för att de ligger på en plats där andra förutsättningar gör att det inte går att odla mat där. T.ex. stora arealer i norra Sverige. Dessa marker är däremot utmärkta som bete för djur t.ex. kött-och mjölkkor eller får. Hela världen ser inte ut som den skånska slätten med sina 10+ jordar.
Boskapshållning är inte = köttindustri. Den masskonsumtion av kött och mjölk som pågår idag kommer inte av fritt betande djur i naturbetesmarker. Köttindustrin är inte heller endast kor, utan en himla massa fler arter.Så här har ”våra” (bondens) köttdjur det. De betar våra marker april-oktober, och efter det står de på nybyggd och modern lösdrift under vintern.
Utan köttindustrin hade vi inte haft möjlighet att hålla våra betesmarker öppna. Vem kan hålla de 60-70 betesdjur som skulle krävas för det, med enbart utgifter?
Det är svårt att få tag i djur till större betesmarker idag, vi är väldigt glada för det fina samarbetet vi har med vår bonde.
Visa bifogad fil 71425
Nu är jag inte för totalstopp av köttkonsumtion, men så mycket av en dröm är det inte. Jag skulle säga att en enormt stor del av ekonomin för de flesta bönder är EU-bidragen, och där kan MYCKET förändras, som skulle möjliggöra en helt annan djurhållning.Nä. Inte i den riktiga världen. Det är en romantisk dröm som inte är omsättningsbar till verkligheten. Dessutom vore det ett extremt slöseri med resurser, som i alla fall jag är motståndare till, i den värld vi lever i.
Att börja begrava eller kremera stora mängder högkvalitativa livsmedelsråvaror. Jag ryser.
Med det sagt så är jag för att hålla betesdjur - men bara i den omfattning som marken behöver, inte i den omfattning industrin behöver, och där är problemet idag.
Boskapshållning är inte = köttindustri. Den masskonsumtion av kött och mjölk som pågår idag kommer inte av fritt betande djur i naturbetesmarker. Köttindustrin är inte heller endast kor, utan en himla massa fler arter.
Skillnaden mellan när hästar och nötkreatut dör är att man avlivar hästen för att den här en skada eller sjukdom och inte kan ha ett värdigt liv längre. Nörkreaturen dör ung och frisk, bara för att ätas upp.Min erfarenhet av slakt av mina hästar (för livsmedelshantering) har varit att det har varit ett mycket värdigt slut, utan plågor. Nu vet jag att all slakt inte sker på det viset och väldigt svårt att skala upp, men för mig är uppfattningen att det är ett ganska idealt sätt att genomföra det på. Bultpistol och avblodning utan dröjsmål direkt efter.
Det är relevant på det sättet att vi (människor globalt) måste producera tillräckligt med mat för att se till att ingen svälter. Sen tycker jag att det finns en poäng i att Sverige ska kunna producera tillräckligt med mat till den svenska befolkningen. Vi är självförsörjande på skrämmande få matvaror.