Diplomerad westerntränare?

danilo

Trådstartare
Idag kom jag att fundera över det här med tränare... Inom den engelska ridningen finns ju flera olika instruktörsnivåer där man fått diplom först efter utbildningen. Där vet man ganska tydligt att en C-tränare har en annan nivå än en B-tränare.

Varför finns inget liknande system inom westernridningen? Där får man gå efter träningsreferenser (den och den tränaren i USA) och tävlingsmeriter. Det kan ju för en nybörjare vara väldigt svårt att veta vad det innebär egentligen. Man måste kanske då ha lite tur och hitta rätt tränare om man är nybörjare inom western och inte har sin egen erfarenhet att luta sig mot.

Vore det tokigt med ett sådant system? Vore det möjligt?
 
Sv: Diplomerad westerntränare?

Tror det skulle bli svårt eftersom det finns så många olika inriktningar inom western. Då skulle man ju behöva skilja på reining-tränare, trail-tränare, cutting-tränare osv men håller med dig, ibland hade det varit skönt att ha olika nivåer på tränare men tror det skulle bli svårt att genomföra.
 
Sv: Diplomerad westerntränare?

2008 pratades det som att man skulle upprätta en tränarlista inom western. Var tog det vägen? Länk
 
Sv: Diplomerad westerntränare?

Nej det vore inte alls dumt!!!:laugh:

Vet att det jobbas inom WRAS för att ta fram en tränarutbildning, och därefter kunna diplomera tränare.
Det är dock inte alldeles lätt att sy ihop ett bra format och få till ett passande system!
Western innehåller ju en mängd grenar och olika träningsmodeller. Tror att det är enklare inom engelskt där grenarna är mer uppdelade, och där träningsmodellerna är "satta" sen många år tillbaka....

Jag vill också gärna se någon sorts "kvalitetsgaranti", inte minst för de som kommer nya och vill hitta en bra tränare!
Är dock hoppfull då jag vet att en av de som jobbar aktivt med den här frågan kan mycket om engelsk ridsport (aktiv även i SvRF) och där kan hitta mycket som kan överföras till western;)
 
Sv: Diplomerad westerntränare?

Här i Schweiz finns det ett sånt system. Det är uppdelat i C, B och A-tränare.

* C-tränare = 'föreningstränare' - lär ut grunder, förbereda för tävling.
* B-tränare = 'amatörtränare' - ska kunna träna ekipage tom amatörnivå.
* A-tränare = 'professionell tränare', dvs minst 50% av inkomsten kommer från lektioner - ska kunna träna ekipage upp tom internationell nivå (finns bara en).

C-tränare är även 'godkända' av SRF (motsvarande). Systemet har tagits fram av motsvarigheten till WRAS och det finns en komplett tränarlista på deras hemsida. Mycket smidigt tycker jag!!!

Jag tror att utbildningarna utförs av den enda A-tränaren i kombination med domare etc.
 
Sv: Diplomerad westerntränare?

*kl*
Det -fanns- en utbildning, for T.B. for "manga herrans ar sedan". Kommer inte ihag hur det sag ut mellan WRAS och den utbildningen, men de som gick den tror jag fick en bra och gedigen grund. Vet inte om nagon av dom studenterna fortfarande ar aktiva som instruktorer dock, men skulle nagon snubbla pa en utbildad western ridlarare sa kommer de nog darifran. Sa folk inte blir alldeles till sig om de ser en san "titel" nanstans tankte jag...

Vill minnas att vi har iaf en av de eleverna har pa forumet med jamna mellanrum...

synd att tranarlistan inte blivit av an, men tror det enda man behovde for att kvalificeras sig pa den ar f-skattesedel?
 
Sv: Diplomerad westerntränare?

Det fanns en annan utbildning också, i Östergötland.

Och dom eleverna fick verkligen ingen bra grund :crazy:
Men jag tror inte de fd elever därifrån som eventuellt är aktiva och tränar vill skylta med den utbildningen direkt ändå. :grin:

*kl*
Inom WRAS är det nog lättare att utveckla ett system men frågan är ju om de som tränar och tävlar helt utanför WRAS är intresserade nog att engagera sig i det också och då faller ju hela konceptet eftersom många av dom mest aktiva tränarna ändå kommer stå utanför.
 
Sv: Diplomerad westerntränare?

jajustdetja, den utbildningen horde jag om.. men sag aldrig nagot darifran med egna ogon... hos TB var jag ju en period nar han hade full rulle pa sina elever dar. :)
 
Sv: Diplomerad westerntränare?

Ja det är ju synd att det just nu inte finns utbildning, men jag hoppas att det kommer snart, behövs verkligen för att "slippa" oseriösa/okunniga s k tränae.
Störst tror jag problemet är för gröna ryttare, kommer man in i sporten så brukar man kunna höra ryktesvägen vilka som är bra;)
 
Sv: Diplomerad westerntränare?

Problemet är att dom duktiga tränarna lär ut grunderna (vilket dom dåliga inte kan) och dom dåliga lär ut knepen. Så när någon ryttare vill lära sig grunderna så är det en bra tränare dom måste hitta annars får dom fel grund vilket man tyvärr ofta ser.
 
Sv: Diplomerad westerntränare?

Det är precis så som du beskriver som jag uppfattat det i min jakt på tränare...
 
Sv: Diplomerad westerntränare?

Håller med till fullo!

Därför vore det även bra med en utbildning och att diplomera tränare. En duktig ryttare är ju inte alltid en duktig tränare och vice versa...
 
Sv: Diplomerad westerntränare?

nar man ar ny blir det val latt som sa att man "simmar med fiskarna", dvs. foljer de som drog en in i det hela med forhoppningen att deras tranare kan och vet.

Jag har en tranare som jag rekommenderar folk att rida for i dagslaget. Henom har solid utbildning inom klassisk ridning att sta pa med tillhorande W-meriter. Hemskans trevlig med lol

Det hade varit jattebra om WRAS, eller dyl, kunde fa igang nagon form utav tranarutbildning... kanske blir tokigt svart i praktiken dock...
 
Sv: Diplomerad westerntränare?

Jag har ridit för ett par olika tränare som alla tävlar på hög nivå och har många nöjda elever. Men deras "version" av western är väldigt olika. En del har påmint mest om vanlig dressyr, andra mer som akademisk ridning, ytterligare andra har varit mer som jag tycker western "ska" vara.
Visst, även inom engelsk är det skillnad på tränare och tränare. Men jag har aldrig upplevt dressyren som så spretig..
 
Sv: Diplomerad westerntränare?

Jo och det största problemet är nog att få redan etablerade "tränare" att diplomera sig, samt att hitta en gemensam filosofi kring träning...

Antagligen därför det tar tid att få fram något som är bra;)
 
Sv: Diplomerad westerntränare?

Jamen visst är det så!

Western är ju en så pass bred sport och innehåller så många grenar, samt härstammar från ett stort område.

DET ställer nog till en hel del om man vill hitta en "norm" för utbildning...
 
Sv: Diplomerad westerntränare?

Jag ringde en tränare förra veckan som uttryckte sig ungefär såhär:

Vem har du tränat för innan? Jahaaa..... Hm.. Vårt träningsätt skiljer sig väldigt mycket. Jag har ju plockat ut det jag tycker ger snabbast och för mig bästa resultat.

Då blir man ju bara ännu mer förvirrad, speciellt om man som jag vill lägga en stabil westernridningsgrund...
 
Sv: Diplomerad westerntränare?

KL.
Jag tycker att det kunde vara en fördel med "diplomering" och ser samma problem med spretigheten gällande olika grenar, som redan påpekats.

Dessutom, som också påpekats, sker träningen på olika sätt.

Generellt tror jag att nybörjare bör undvika grenspecialiserade tränare och hellre välja de som lyckats i många grenar, för att inte snöa in sig.

Om man ska ha något slags diplomering, bör det också framgå huruvida tränaren specialiserar sig på vissa grenar, för att vara tolkningsbart av den potentiella eleven.

Det finns ett antal framgångsrika reiningryttare som jag aldrig skulle träna för, eftersom de verkar vilja ha "quick fixes" vilket jag tycker är felaktigt resonemang...
 
Sv: Diplomerad westerntränare?

ett annat problem ar ju att vara svenska tranare tranar for amerikaner som o Sin sida har olika skolor - inom samma gren... *vissel*

det man kanske, som noob och som gammal rav, kan ha i atanke ar att kika pa de (i flera fall yngre) ryttare som haller pa i manga olika klasser pa olika hastar med en mer "normal" utbildning i bagaget. Just for grunden menar jag, sen kan man ju ta hasten lite vart man vill darifran.

de flesta ryttare behover inte, och ar nog egentligen inte intresserade, utav nalspetskompetensen utan av traningen och ridningen pa det stora hela. Vilket egentligen ocksa minskar utbudet en del tror jag... (kom nu ihag att jag har ASdalig koll pa tranarna dar hemma i dagslaget sa jag bara brainstormar)

Det som ar lite, mycket, jobbigt ar ju att till och med grunderna for "framtida tavlingshastar" skiljer sig. Ta t.ex. de olika "halvhalterna" eller vad man nu ska kalla dom, dar en pleasurehast har spurstops och en reininghast (inom en viss skola) har en "fisk" med handen och en annan har det i satet... Till och med voltridningen kan skilja sig, dar ena ryttaren tanker "rumpa in" medan andra tanker "boge ut".

Vem ska satta "normen" for en "allround" grundridning? WRAS? Vilka ska riktlinjerna vara?

...rorigt kanner mitt huvud och gar och gommer mig borta vid symaskinen igen.
 

Liknande trådar

Hästmänniskan Gammal användare, men vill gärna vara anonym så ingen som läser det känner sig utpekad. Jag har en lång historia i hästvärlden med egen...
Svar
19
· Visningar
2 490
Senast: Mia_R
·
Hästmänniskan Hej! Jag har alltid älskat hästar och djur, och försökt göra mitt bästa för att omge mig av djur och det lantliga. Jag har alltid...
2 3
Svar
52
· Visningar
5 636
Senast: Mabuse
·
Western Det här forumet verkar väldigt dött men nu försöker jag pigga upp det med lite nybörjar frågor. Jag funderar på att starta ett par...
Svar
11
· Visningar
3 013
Senast: Lycan
·
Gnägg Jag har haft min häst i två år nu. Han är världens snällaste och verkligen min bästa vän. Vi brukade hoppa förut och det gick väldigt...
Svar
4
· Visningar
2 051
Senast: Mia_R
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Uppdateringstråd 30
  • Bra gårds och stallhund
  • Storlek röd Kong?

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp