Det är väl inte lagligt?

KungTulle

Trådstartare
Att låta sina hundar gå lösa med sporadisk uppsikt? Oavsett årstiden.

En av hundarna har idag bitit en katt.

Innan har hundarna tagit ihjäl harar mitt på gatan....

Nu säger ägaren till hunden ifråga att hunden visst har rätt att gå lös och katter är villebråd som hundar får lov att ta.

Katten- vi vet inte vems katten är, den verkar helt utmattad och väldigt mager. Den är iofs inte så skadad att det är befogat att ta den till klinik. Katten är tillgiven mot människor, men hade inget halsband.

Mannen som äger hunden ville avliva katten. Min morsa som räddade katten har förbjudit honom det eftersom man inte får avliva djur hursomhelst.

Platsen är utkanten av en av de mindre samhällena ute på österlen, och tomterna längs den lilla gatan vetter på gatans ena sida rakt ut mot åkermark.

Hundarna är visserligen snälla mot människor, men många i byn undviker att går in på gatan för att de tycker hundarna är läskiga. ( Ganska stora hundar i labarador/retriverstorlek).

Jag tycker det är jäkligt konstigt att en person som denne hundägare, som bla är jägare och har jaktlicens har så dålig koll på sina hundar.

Till min morsa sade han att katter inte skulle gå lösa, varpå min morsa replikerade att hundar inte heller ska gå lösa, och då blev hundägaren tyst. Och faktum är att katten inte hade gjort någon illa, den hade bara suttit en bit inne i min mors trädgård och lapat sol.

Ja det är en himla soppa. Morsan ska försöka hitta kattens ägare, eller någon annan som vill ta hand om den för hon vågar ju inte ha den kvar mer än några dagar. Hundarna kommer garanterat gå på den igen vid första bästa tillfälle.

/KT
 
Sv: Det är väl inte lagligt?

Nej det får inte vara lösa hur som.

Strikt ägaransvar!

Jag vet det ( fast jag inte haft hund på flera år), du vet det... men uppenbarligen vet inte morsans granne det!

Kan någon länka till en bra, helst ganska offciell hemsida där det strikta ägaransvaret för hund förklaras på ett bra vis...

Jag har printat ut jaktstadgan redan, eftersom grannen hävdade att katter var villebråd ( vilket dom iofs inte är...) så envisas han att katter är villebråd så kan han ju bli litet rädd att åka dit för dels olaga jakt ( hans hund jagar utanför område som ägaren har jakträtt) och typ jaktbrott eftersom han jagat med otillåten för viltet plågsam metod. Hetsjakt med hund är ju förbjudet i Sverige....

Sedan har jag printat ut lag om tillsyn över hundar och katter.

/KT
 
Sv: Det är väl inte lagligt?

För att man ska få jaga gäller ju även att man innehar jakträtten för marken...
 
Sv: Det är väl inte lagligt?

En av hundarna har idag bitit en katt.
Katten- vi vet inte vems katten är, den verkar helt utmattad och väldigt mager. Den är iofs inte så skadad att det är befogat att ta den till klinik. Katten är tillgiven mot människor, men hade inget halsband.

Om katten är mager och verkar utmattad och dessutom är biten av hundar så tycker jag det är befogat att ta den till veterinär.
Kan ju ha fått inre skador av betten.
 
Sv: Det är väl inte lagligt?

Vi har hittat kattens ägare! Dom hämtade katten i eftermiddags.:bump:

/kt
 
Sv: Det är väl inte lagligt?

Vet du vad, jag hade anmält hundägare till polisen eller djurskyddet.
Mitt nya extrajobb (självutnämnt:D) är att agera djurpolis och jag anmälde för inte så länge sedan en hundägare för just bristande tillsyn till djurskyddet - denna hunden satt bunden för jämnan men kunde gå ut på en allmän väg. Enligt rykte är hunden dessutom aggressiv, men jag var mest rädd att den skulle bli påkörd. Nu har jag inte sett hunden på vägen sedan dess och djurskyddet var supertrevliga, så jag tvekar inte att ringa igen.
 
Sv: Det är väl inte lagligt?

Nej Hundar få inte gå lösa hur som helst och får absolut inte bita eller jaga
( om ej i jakt) varken vilda djur eller tamdjur.
Hund som har visat benägenhet för att bita hemdjur( katt ) skall alltid hållas kopplad och i vissa fall även med munkurg.
Detta SKA anmälas till polisen som i sin tur ser till att hundägaren informeras om detta.

Jag blir så trött på den här typen av hundägare och det krävs att människor inte bara reagerar utan även agerar.

http://www.naturvardsverket.se/sv/A...lighet/Vad-galler-enligt-allemansratten/Hund/

Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter

Inledande bestämmelse
1 § Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter. Särskilda bestämmelser om tillsyn över hundar finns i rennäringslagen (1971:437).


Förelägganden och förbud
8 § Om någon brister i tillsynen över eller skötseln av en hund, får polismyndigheten meddela de förelägganden och förbud som behövs för att förebygga skada eller avsevärd olägenhet.
Såväl förelägganden som förbud får förenas med vite.


Omhändertagande av hundar m.m.
11 § För att hindra att en hund orsakar skada eller avsevärd olägenhet får polismyndigheten, om inte andra, mindre ingripande åtgärder anses tillräckliga, besluta att den skall omhändertas.


12 § Om en hund har omhändertagits med stöd av 11 §, får ägaren eller innehavaren inte förfoga över hunden utan tillstånd av polismyndigheten. Polismyndigheten får, efter utredning, besluta att hunden skall säljas, skänkas bort eller, om hunden utgör en fara för människor eller djur eller om det annars finns särskilda skäl, avlivas.


13 § Om det inte längre finns skäl för omhändertagandet, skall polismyndigheten besluta att detta genast skall upphöra.


14 § Anträffas en hund lös på område där lantbruksdjur finns, får hunden, om den inte låter sig infångas och om det är nödvändigt för att förhindra skada på lantbruksdjur, dödas av den som äger eller vårdar lantbruksdjuren.
Den som dödat en hund är skyldig att snarast möjligt anmäla detta till polismyndigheten.


Hundförbud
15 § Polismyndigheten får meddela förbud att ha hand om hund (hundförbud) för den som allvarligt brister eller tidigare har brustit i tillsynen över en hund.
Vid bedömningen av om ett hundförbud bör meddelas skall särskilt beaktas om den mot vilken förbudet avses gälla har begått brott där han eller hon har använt hund som vapen eller vid upprepade tillfällen har varit föremål för föreläggande eller förbud enligt 8 § eller har haft hand om hund som har omhändertagits enligt 11 §.
Hundförbud skall inte meddelas om det är uppenbart att de omständigheter som gett upphov till att ett hundförbud övervägs inte kommer att upprepas.
Hundförbudet får avse viss tid eller gälla tills vidare.
Den som är under femton år får inte meddelas hundförbud.


Tillsyn över och omhändertagande av hundar i marker där det finns vilt
16 § Under tiden den 1 mars-20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.
Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter som avviker från första stycket. Om det behövs till skydd för viltet får sådana föreskrifter innebära att en hund skall hållas kopplad.


17 § Om en hund springer lös i ett område där det finns vilt, får jakträttshavaren eller någon som företräder honom eller henne ta hand om hunden. När detta har skett skall hundens ägare eller innehavare snarast underrättas. Om denne inte är känd skall i stället polismyndigheten underrättas. Om jakträttshavaren eller den som företräder honom eller henne inte vill ta hand om hunden, skall i stället polismyndigheten omhänderta hunden.
Kan inte hunden tas om hand, får polismyndigheten avliva hunden, om detta är angeläget från viltvårdssynpunkt och försvarligt även med hänsyn till omständigheterna i övrigt.


18 § Har inte ägaren eller innehavaren, efter det att kostnader betalats enligt 20 §, återtagit hunden inom fem dagar efter det att han eller hon underrättades om omhändertagandet eller, om ägaren eller innehavaren inte är känd, inom tio dagar efter det att polismyndigheten underrättades, får jakträttshavaren behålla hunden eller polismyndigheten, efter utredning, besluta att sälja, skänka bort eller, om hunden utgör en fara för människor eller djur eller om det annars finns särskilda skäl, avliva hunden.


Ersättning för skador orsakade av hundar
19 § En skada som orsakas av en hund skall ersättas av dess ägare eller innehavare, även om han eller hon inte vållat skadan. Vad ägaren eller innehavaren har betalat i skadestånd har han eller hon rätt att få tillbaka av den som vållat skadan.
Första stycket gäller inte för skador som orsakas av en tjänstehund när en polisman eller vaktpost eller annan person som vid försvarsmakten tjänstgör för bevakning eller för att upprätthålla ordning använder hund i tjänsten, om den skadelidande har betett sig på ett sådant sätt att det har varit motiverat att ingripa mot honom eller henne.


Kostnader för omhändertagande av hundar
20 § Ägaren eller innehavaren av en hund som har omhändertagits med stöd av 11 eller 17 § skall betala de kostnader som omhändertagandet medfört. Kostnaderna får förskotteras av allmänna medel.
Om det finns särskilda skäl, får polismyndigheten i enskilda fall medge undantag från skyldigheten att betala kostnaderna. I sådana fall skall kostnaderna slutligt betalas av polismyndigheten.
Om polismyndigheten har beslutat att en hund som omhändertagits skall säljas, får polismyndigheten ta ut ersättning ur köpeskillingen för kostnaderna för omhändertagandet och försäljningen. Om det efter det att polismyndigheten har fått täckning för sina kostnader återstår pengar från köpeskillingen tillfaller dessa ägaren.



§ Till böter döms den som uppsåtligen eller av oaktsamhet
1. inte följer ett föreläggande eller bryter mot ett förbud som har meddelats med stöd av 8 § första stycket,
2. inte gör anmälan enligt 14 § andra stycket eller
3. bryter mot 21 § andra meningen.

Den som uppsåtligen inte lämnar underrättelse enligt 17 § första stycket döms till penningböter.
Den som har överträtt ett vitesföreläggande eller ett vitesförbud får inte dömas till ansvar enligt denna lag för den gärning som omfattas av föreläggandet eller förbudet.


24 § Till böter döms den som uppsåtligen eller av grov oaktsamhet bryter mot 16 § första stycket eller en föreskrift som har meddelats med stöd av 16 § andra stycket.
 
Sv: Det är väl inte lagligt?

Om du läser inläggen som gjorts innan i tråden ser du att jag redan har printat ut både jaktstadgan och lagen om tillsyn av hund och katt. Därför ter det sig tämligen onödigt att citera klabbet i tråden.

Men tack i alla fall.

/KT
 

Liknande trådar

Övr. Hund Jag har en omplaceringshund (staffe/blandras) som tros vara 12-14 år gammal. Han är adopterad från Irland och jag vet inget om hans... 2
Svar
30
· Visningar
7 577
Senast: Ajda
·
Övr. Hund Idag, för två år sen, åkte jag och skulle titta på en hund som skulle skänkas bort för ägaren skulle flytta till Norge. Det var akut...
Svar
5
· Visningar
1 226
Senast: Red_Chili
·
Hundhälsa Vi har en kastrerad hanhund född i november 2006. Han är alltså snart 8 år gammal. Han kastrerades sommaren 2010. Vi köpte honom som 8... 2
Svar
29
· Visningar
13 744
Senast: ISABEL
·
Hundavel & Ras Min svägerska har precis fått ta bort sin gamla hund. Innan avlivningen var hon och hennes sambo bestämda med att det inte skulle bli...
Svar
7
· Visningar
1 585
Senast: Domino_s
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Valp 2025
  • Uppdateringstråd 31
  • Blåsljud på hjärtat

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp