Sv: De vanligaste problemen vid inridning
Om unghästen har fått en stabil utveckling där en bra foderstat går hand i hand med en konsekvent uppfostran/hantering.
Är det en bra grundplatta till att börja med.
Min personliga åsikt, är att man skall börja med en förberedelse till själva inridningen som två åring.
¤ Med tränsning och bett vänjning.
¤ Att ut och gå i skog och mark.
¤ Vänja hästen vid tömkörnings gjord, och att du kan spänna den.
¤ Att tömköra hästen och lära den vänster, höger och halt. På det viset har hästen lärt sig att acceptera en gjord, tömmar, och att du går bakom och kommando för halt och att kunna stå still.
Samt att kunna gå fram själv, vilket ger självförtroende.
¤ Lasta och åka till ridhus för löshoppning.
¤ Något som är både läraktigt och nyttigt att man arbetar ifrån marken med tex bommar, att gå sidvärtes med en bom mellan fram och bakben. Att rygga mellan bommar osv.
Man kan och skall förbereda unghästen långsamt och vara konsekvent, då blir själva inridningen ingen överaskning för hästen.
Problem:
Bettet brukar en del unghästar reagerar för. Det finns många olika sätt att hjälpa hästen att acceptera det. Ett är att man låter unghästen ha träns på sig i boxen, under uppsikt givetvis, så han/hon får tugga lite hö eller lite par bita morötter i krubban, så att dom inte blir rädda för bettet.
Gjorden är också ett tema. Jag börjar alltid med en täckes gjord, som sedemera byts ut till en gammal tömkörningsgjord, och spänns successivt hårdare.
Bakrädda är de flesta, undvik inte problemet, utan bind upp hästen i gången, och sedan kör du gödsel kärran förbi hästen bakifrån, eller du hämtar täcken och går förbi osv.
Rygga är också ett problem, börja rygga in boxen likaså rygga ur boxen.
Man måste ha fantasi.....ingen unghäst reagerar lika.