Vad tror ni om att hösilage med höga näringsvärden kan vara orsak till korsförlamning? Har ett hösilage med 10,64 MJ / kg ts & 85,48 srp/ kg ts. ( ts 62%) Foderrådgivaren hävdar att med så högt innehåll, bildas lättlösliga kolhydrater när det bryts ner & kan orsaka korsförlamning. Likaså att med ett såpass högt protein innehåll, gör att proteinet är av sämre kvalité.( innehåller lite klöver.) Har ett sto som för andra gången på kort tid ( 2 månader) fått korsförlamning. Bytte efter första gången ut min muslieblandning, med korn & majs.. ( inte bra till korsförlamningshästar), mot kraft groov, i tron om att det kanske var boven i dramat. Men alltså drabbas hon ändå.
Hör till saken är att hon klarade sig utan korsförlamning förra året, då hon matvägrade på grovfoder ( åt max ca 3- 4 kg HÖ/ dygn), ( hade ej hösilage) försökte då fodra upp henne med just den ovanstående muslieblandningen, åt ca 3 kg, & fick ingen korsförlamning, trots intensiva pass. Vad tror ni, kan hösilaget vara boven.
Tänkte att jag hör mig för, när ni ändå disskuterar hösilage...