Busiga hästar på ridskola

C

Corallen

Diskuterade detta med en kompis häromdagen.

Vad anser ni om livliga hästar på ridskolor? Nu menar jag inte heltokiga "rodeohästar", men ändå dem som gärna bjuder ryttarna på en åktur då och då. Har nämligen på senaste tiden hört massvis av folk som hävdar att "rider man på ridskola ska man lära sig rida, inte att överleva en bocktur..." Men då undrar jag vad man definierar som ridning? Att åka runt fyrkanten efter hästen framför? Observera att dessa "människor" som har dessa åsikter är mammor som står beredda att köpa ponnyer åt sina egna barn för att komma ut och tävla på, främst i hoppning.

Jag som f.d ridlärare såg ofta till att växla typ på häst/ponny till mina elever så de fick testa på både snälla gamla trotjänare, men också yngre, piggare hästar. Just av den anledningen att den egen ponny, som används som tävlingsponny, aldrig kan mätas med en häst som traskat i ridhuset med en mängd olika ryttare på ryggen i x antal år.

Om man inte klarar av en häst som drar en bockserie på 4-5 bockhopp i galoppen, hur ska man då klara en egen? Det är för mig ett mysterium :crazy:
 
Sv: Busiga hästar på ridskola

Jag tycker också att det är en bra idé att eleverna får pröva på olika typer av hästar.
Det är ju viktigt och nästan a och o för att utveckla sin ridning genom att få prova på både lata, tröga, busiga och lite piggare hästar.
Men något man absolut inte bör göra är väl att tvinga en elev att rida en häst som den är totalt livrädd för, kanske för att den är pigg.
Så det gäller väl att välja och dosera rätt liksom..

Sen är det ju viktigt också att ryttaren får en anpassad häst att rida på lektionen. Exempelvis så slänger man ju inte upp en nybörjare på en allt för pigg/stark häst..
Stor vikt ligger ju också på vilka pass hästarna ska gå på och vilka grupper det gäller. När eleverna har kommit en bit på vägen är det ju snarare bättre att de får lära sig kontrollera en liten bockserie.
Anpassa häst efter ryttarens/gruppens nivå skulle jag vilja säga.


Busar gör väl alla hästar då och då. Inget som är speciellt konstigt..men för mig så hör inte en sk "avkastarkung" hemma på en ridskola i alla fall.


Så det beror på hur man definerar ordet "busa"
 
Senast ändrad:
Sv: Busiga hästar på ridskola

Jag tycker inte man behöver klara av en bockserie för att planera köp av egen häst, att sitta kvar är ju egentligen den enkla biten. Det är viktigare hur man hanterar när man faktiskt åker i backen, vilket man kommer att göra förr eller senare.

Om ungen, i det här fallet, blir livrädd och aldrig vill rida på någon häst någonsin igen. Så är det ju lite kymigt om det är den egna ponnyn som stått för den erfarenheten.

Så till en viss gräns så är det ju ridskolans sak att lära barnen hur det känns att falla av också och att det i de flesta lägen inte är så farligt utan man kan fortsätta efteråt. Sen är det inte alla barn som klarar av avåkningar och de måste ju också få rida på ridskola, till de barnen tycker jag det är sadistiskt att ge busiga hästar med motiveringen att de måste lära sig. Det måste de inte alls, de allra flesta som går på ridskola köper inte häst, de slutar rida efter några år. Låt dem då rida utan att känna ångest över vilken häst de ska få.
 
Sv: Busiga hästar på ridskola

Vi är ett gäng äldre som börjat rida på ridskola, en del hade aldrig ens klappat en häst när dom började. Vi är ganska nöjda med att rida lugna trygga hästar som är utan några större överaskningar, en del av oss gillar dom med lite mer fart i, det finns ett sto som ingen helst vill rida, sprattlig o lite för mycket fart. Vi som är äldre skulle säkert bryta det mesta om vi skulle åka i backen. Vår ridlärare säger även att vi inte behöver rida barbacka eftersom vi är äldre, stelare o inte lika viga som dom yngre. Ridläraren brukar säga åt oss att öka farten, lite mer aktion i det hela men vi tycker att farten räker gott och väl:D . Sen filmade hon oss och vi fick titta på oss själva när vi red en lektion och vi höll på att skratta ihjäl oss, snacka om att lunka runt, rida i tuggummi:banana:och vi som tycker att det går så fort.
Mitt mål är att bli så bra så att jag kan rida skogsmulle ridning på vår fullblodsvallack men dom flesta rider på ridskolan bara för att det är kul och ett bra sätt att få motion på, dom rider inte på fritiden utan bara på ridskolan, vi har så kul ihop och dom flesta är fullt nöjda med dom äldre lugna ridskole hästarna, ingen som behöver träna på sprattel. Själv brukar jag rida fullbloden som det är lite mera fart i men inte den som är för pigg, sprattlig för mig, henne har jag inte tordats rida än.
 
Sv: Busiga hästar på ridskola

Har en unge som visst klarar bockhopp med egen ponny utan att ramla av eller bli rädd... Men jag skulle väl inte precis säga att denne unge klarar av sin ponny, ännu.

Jag tycker att det är betydligt roligare när det är lugnare ponnyer på ridskolan eftersom jag vill att ungen ska lära sig nya saker i lugn och ro. Buset och det vilda tar vi på hemmaplan sas. Jag tror också att åtminstonde i vårt fall att det är bättre att ta bockningarna hemma på älsklingspållen som man älskar över allt annat och känner helt och hållet.
 
Sv: Busiga hästar på ridskola

Vet inte hur det funkar på andra ridskolor men på vår så anpassas häst efter ryttaren storlek och kunskap. Alltså går de "snällare" hästarna med barn och nybörjare och de lite yngre orutinerade hästarna med vana ryttare.
Det i den mån det går att ordna så klart.

Eftersom grupperna är ihopsatta efter ryttarnivå så brukar det lösa sig ganska bra då de yngre hästarna som är under utbildning endast går i de mer rutinerade grupperna.

Frågan är ju vad som menas med busiga? Våra gamla snälla trotjänare kan minsann också skutta och bocka då och då, tycker det är helt OK, det tyder på levnadsglädje hos hästen och det går ju inte att lova att ngn häst aldrig gör något...De yngre skuttar och busar betydligt mer, åker man av så åker man av. Sätter de i system att slänga av ryttare brukar det bli tillridning av instruktörer.

Rider man på ridskola så hör det till att rida olika typer av hästar. det är det man lär sig på. Det är också ridlärarens uppgift att se till att inte gå för fort fram i kraven på ryttarna samtidigt som de måste ställa lite krav på ryttarna. Är faktiskt en rätt svår balansgång. Man får dock aldrig tvinga en rädd ryttare, men det är ju upp till ryttaren att säga ifrån också. Vill man inte galoppera på lektion så får man väl stå i mitten just under galoppen. Det är ju inte meningen att man ska abonnera på en speciell häst så att andra i gruppen aldrig får rida den hästen.

Kan som exempel ta resonemanget runt 3 av våra stora ridskolehästar. vi har en äldre,trygg,lugn, stor häst (häst A)som uppfattas av de flesta som slö och tjurig. Denna gentleman hittar sällan på bus men då han är stor och som folk tycker slö vill få rida honom. Vi har ytterligare en äldre, hyfsat stor häst (häst B) som är ett riktigt kraftpaket, han ligger på i typ 180 och bockar och busar och lägger in tvärnitar (är riktigt svårriden):devil: för att slippa jobba. Nästan ingen vill rida honom heller. Sist har vi 1,77 höga unghästen (häst C)som är jättego att pyssla med men också bockar och har en massa hyss och åsikter för sig. Han är såklart under utbildning och rids av instruktörerna men går också lektioner.

Min ena riddag rider jag med 6 andra personer i den duktigaste gruppen för dagen, flera av oss har ridit i många år (10-20) och vi tränar minst LA-rörelser/övningar. Dessa tre beskrivna hästar går ibland på våra lektioner. I gruppen har vi 4 äldre damer i blandad ålder, 1 äldre herre och sen är vi 2 yngre ryttare. De 4 äldre damerna vågar inte rida häst B och C och får därför ibland rida häst A även om de inte vill och de försöker slippa. Den äldre herren rider häst A (och B om det kniper fast det har inte riktigt funkat) men instruktören vill inte att han rider häst C. Kvar att dela på häst B och C är alltså jag + 1 ryttare till. Denna ryttare vågar rida häst B men det brukar inte riktigt funka. Vår instruktör brukar när det ska delas ut hästar låta mig ta häst B då jag är kompis med honom och kan hantera honom (personkemin stämmer visst bra där för kompetensmässigt borde hela gruppen klara av honom) men jag rider också häst C. Hon brukar också säga att det är den svåraste gruppen hon har när det gäller att dela ut hästar då de flesta vill/vågar inte rida ngn annan än favorithästen. Nu på senare tid har instruktören gett mig en helt annan mer utbildad häst då hon också tycker det är viktigt att jag får utveckla min ridning och inte bara rida till/utbilda de "struliga" hästarna samt att hon tycker att eftersom jag i princip alltid har ridit "strul-gänget" är det dags att vara lite bussig mot mig och låta mig rida min favorithäst då och då.:banana:

På någon av våra nybörjarlektioner skulle bara häst A användas.
 
Sv: Busiga hästar på ridskola

Tja, det viktigaste är ju förstås att veta varför hästen bockar. Ofta beror det ju på att hästen inte mår bra och det är ju aldrig acceptabelt. Däremot finns det ju hästar som bockar ändå efter hinder, vid galopp på tur osv, och det är ju en annan sak.

Jag lärde mig rida på privat ridskola och där fanns några ponnyer och hästar som inte reds av oruttinerade. Jag lärde mig extremt mycket genom att rida dessa hästar. Vi hade en helgo valack som jag jämt flög av, det var nästan varannan vecka en tid. Ett fullblod som bockade vid uteritter, gymkhana, hoppning - det mesta som gick lite fortare och han kunde även hoppa till för saker ibland. Men jäklar va med träning jag fick och efter det var jag känd som den som satt kvar i alla situationer. :angel: Jag blev orädd och lärde mig landa rätt,m och förstås att hålla mig kvar. Jag lärde mig att aldrig ge hästen skulden för stök och att förutse händelser och förhindra dem.

Jag red inte på ridskola för att bli en stjärna och jag visste att hästarna inte hade den kapaciteten heller. Men nog 17 lärde jag mig rida. Så jag tycker att det var toppen med lite utmaning. Ingen tvingades rida en svår häst i en svår situation, och alla som ville bli stjärnor kunde ju byta till en annan ridskola. Jag valde att inte bli stjärna och red mer än gärna på tokhästarna.

Ridläraren kände ju sina hästar och lät inte en osäker person hamna i en situation där det kunde bli stökigt, i första hand. Hon var också ärlig med hästarnas fasoner till sina elever. Och ville man då inte galoppera på uteritten med just den hästen så slapp man.
 
Senast ändrad:
Sv: Busiga hästar på ridskola

det beror ju på elevernas nivå. min ridskola hade några "galenpannor" och jag fick alltid rida dom. tyckte det var kul att rida dom pigga och busiga hästarna! fått mig några skenturer och kraschlandingar i hinder genom åren. :p men en bra ryttare ska klara av alla hästar! sitter man bara och rider superlugna jättesnälla hästar lär man sig inte ett dugg. det är dom svåra och känsliga hästarna som gör en till en duktig ryttare.

men givetvis sätter man inte upp vem som helst på såna hästar. en erfaren ridlärare vet vad eleven klarar av! och väljer hästar utifrån det.
glömmer aldrig en gång jag varit sjuk en lektion och en tjej hade lyckats tjata sig till att rida "min" häst. ett känsligt fuxsto med hetsigt humör. det slutade med fullt sken runt och runt i ridhuset och en mkt spak ryttare. hon hade visst tyckt att dandy verkade så fin och snäll när jag red henne, och tyckt det var orättvist att bara jag fick rida henne. men efter det var det aldrig något tjat från henne (eller någon!) om att rida dandy. :D
 
Sv: Busiga hästar på ridskola

Alla hästar kan ju busa, och det är ju bra att man lär sig sånt oxå.. och en del påstår ju att man inte kan rida förens man ramlat av 100 gånger... Jag tycker det är bra att pröva lite olika hästar..;)
 
Sv: Busiga hästar på ridskola

Nästan alla hästar kan ju lägga något bocksprång ibland men jag tycker inte att det passar med för många sådana hästar på en ridskola. Vi har väl ett par stycken såna hästar nu som mest går med lite bättre ryttare. Sen finns det ju en hel del hästar som är jättelugna och snälla med orutinerade hästar men kan bli lite springiga när man kräver arbete. Jag tycker att det är viktigt med en blandning. Det är inte alltid så roligt att rida de supersnälla klipporna när man är rutinerad och man ska inte behöva rida busiga hästar innan man känner sig säker i sadeln.

Så jag tycker det är bra med en blandning. Det som jag kan se lite som ett problem är att det ses som status att få rida de lite svårare hästarna och vissa elever tjatar till sig dem trots att de egentligen inte är tillräckligt duktiga. Det är också nästan alltid dessa hästar som önskas mest på kurser/tävlingar trots att många av de snällare hästarna egentligen är duktigare. Själv tycker jag att det är roligast att blanda lite, både rida de jättesnälla och rutinerade men också de som är lite svåra och inte kan lika mycket.
 
Sv: Busiga hästar på ridskola

Det var så jag lärde mig rida. Red lite privat på en släktings ponny. Sedan började jag för en instruktör på en kompis nyinköpta ponny. Den brukade bocka varje gång. Jag lärde mig massor på den ponnyn bla hur man lyckas sitta kvar och få en bockande häst att gå framåt i stället.
Slutade dock ganska fort rida där pga ridinstruktören. Började på vanlig ridskola men tyckte inte att det var kul för ponnyn gjorde det ridläraren sa innan hon sagt färdigt vad det var vi skulle göra.
Efter det fick jag bli med ryttare på en jätte busig ponny och ägaren hade ingen paddock så det blev till att rida ut i skogen. Ca ½ år efter det blev det ponnyköp.
Jag kan säga så här att jag har gått lite på ridskola efter ponnyköpet också, men det är på dom lite piggare hästarna jag har lärt mig.

jag tycker inte att det e fel att ha livligare hästar på ridskola, men man behöver kanske inte ge rädda elever en häst som kan busa utan istället till dom som har nerver och vågar lite mer. Det blir aldrig bra att sätte en ryttare på en häst dom är rädda för, då blir dom mer rädda.

men som sagt inget fel på att ha pigga lite busiga hästar på ridskola, tvärtom bara nyttigt. Det blir mer verkligt då.
:)
 
Sv: Busiga hästar på ridskola

Jag tycker inte man behöver klara av en bockserie för att planera köp av egen häst, att sitta kvar är ju egentligen den enkla biten. Det är viktigare hur man hanterar när man faktiskt åker i backen, vilket man kommer att göra förr eller senare.

Om ungen, i det här fallet, blir livrädd och aldrig vill rida på någon häst någonsin igen. Så är det ju lite kymigt om det är den egna ponnyn som stått för den erfarenheten.

Så till en viss gräns så är det ju ridskolans sak att lära barnen hur det känns att falla av också och att det i de flesta lägen inte är så farligt utan man kan fortsätta efteråt. Sen är det inte alla barn som klarar av avåkningar och de måste ju också få rida på ridskola, till de barnen tycker jag det är sadistiskt att ge busiga hästar med motiveringen att de måste lära sig. Det måste de inte alls, de allra flesta som går på ridskola köper inte häst, de slutar rida efter några år. Låt dem då rida utan att känna ångest över vilken häst de ska få.


Naturligtvis förstår jag också att det finns barn som inte klarar eller vågar rida busiga hästar, och det har aldrig varit på tal om att tvinga någon.
 
Sv: Busiga hästar på ridskola

Hej!

Jag tycker att vilken häst man ska ha beror på ryttarens kunskapsnivå. Själv fick jag ofta rida "monstren", för jag klarade av det och förstörde inte för resten av gruppen. Sätter man upp någon som inte klarar ett bockmonster blir ju lektionen förstörd inte bara för den som rider, kanske åker av , eventuellt blir rädd och i värsta fall skadar sej, resten av gruppen lider ju också skada när ridlärarens hela tid går åt till att hjälpa den med bockmonstret.

Klart man ska få rida de lite svårare hästarna, men inte förrän man klarar av det!

(Där jag jobbade hade vi ett par hästar som INTE var lämpliga nybörjarhästar, men de fick gå ändå eftersom det inte fanns några "bättre". Detta resulterade i rädda elever (både barn och vuxna), brutna armar och sämre lektionsmiljö, eftersom man hela tiden fick anpassa lektionen efter "vildhästarna".)

/ Lavinia
 
Sv: Busiga hästar på ridskola

Jag tycket det är bra att man har olika hästar, den livligaste hästen måste ju inte gå i nybörjargruppen.

Jag tycker inte ens man kan jämföra att om man inte sitter kvar om hästen gör si eller så och om man ska kunna ha en egen häst. Ha häst är så mycket mer än att sitta kvar. Och vad spelar det för roll om man åker i backen nån gång;)
 
Sv: Busiga hästar på ridskola

Vad som utbildar en ryttare är att rida olika hästar som har olika problem och att man lär sig att arbeta hästarna ifrån olika utgångspunkter för att uppnå samma resultat.
 
Sv: Busiga hästar på ridskola

Jag red på en mindre ridskola när jag var i 10-12-årsåldern. Det fanns alla sorters hästar där! Jag minns en liten het hoppglad b-ponnyskäck som hette Roy, ett svart litet "troll" med en stor stjärn i pannan (Snöboll) som en gång bockade av mig under en uteritt :D, en känslig connemaraponny som var fin att rida men som blev rädd när det rasade snö på ridhustaket... Sedan fanns det också en superseg welsh cob (Laddy) och en tillika seg arabkorsning (Gaspar). Den sistnämnda red min kompis gärna, för hon tyckte att han var så snäll och gó. Själv red jag gärna connemaran för även om hon var lite lättskrämd var hon också mycket känsligare för hjälper och då trevligare att rida, tyckte jag. Det är väl bara bra att det finns alla typer av hästar? Tydligen har de gjort ett stort intryck på mig, för jag kan ju nästan 30 år senare komma ihåg en massa hästnamn...
 
Sv: Busiga hästar på ridskola

Tja ingen av mina egna har bockat... Som privat kan man ju välja.

Men jo, jag tycker det ska finnas lite varierande personligheter på ridskola också.
 
Sv: Busiga hästar på ridskola

På min ridskola har vi en C ponny som är krönt till "bockarkungen" - eller drottningen då eftersom hon är ett sto.
Dock är hon också den finaste hopp/dressyr hästen vi har!
I hagen är hon blixtsnabb i bakbenen och visar inte mycket respekt för andra hästar, så det slutade med att hon bröt ena frambenet en gång.
När hon var återställd igen växte bockartendenserna mer och mer och tillslut så bockade hon av ca. en unge per dag. Är det ok? Nej - inte enligt mig. Det är bara att vänta på att en olycka ska ske.
Men ni ska veta hur härlig hon är annars! Det är allt tur för henne det, och att hon är så söt! - för annars skulle hon nog inte stannat länge...
Hon har länge varit min favorithäst och jag är den som brukar bli uppslängd på henne när hon missköter sig och allmänt rider henne. Jag säger absolut inte att jag sitter kvar längre än någon annan eller så, dock är jag aldrig rädd och vet hur jag ska göra för att minska risken till att hon bockar.
Nu har de beslutat att jag är den enda som ska få hoppa henne och att hon får lix hoppförbud (då hon oftast bockar när det kommer till hoppning) då hon är för farlig för barnen. Det tycker jag är helt rätt.
Det tar självklart emot att säga det, då jag älskar henne supermkt! Men enligt mig hör hon inte hemma på en ridskola. Om det var min ridskola skulle hon inte varit kvar.
Jag tycker framförallt att säkerheten spelar stor roll på en ridskola. Hästarna ska vara snälla, lugna och välutbildade - både när det gäller skötsel och ridning!
Men ordet lugna menar jag inte att de får vara pigga och ha frammåtbjudning - utan att de ska vara lix lugna i sinnet, otittiga osv.
Hästarna får gärna vara pigga och glada - INGET fel i det. Men jag tycker ej att de ska ha ,rent ut sagt, farliga tendenser :D
 

Liknande trådar

Hästmänniskan Hej, nu är det så att jag äntligen efter 10 års längtan ska få skaffa en egen häst. Jag är såklart jätteglad och extremt tacksam för att...
Svar
10
· Visningar
2 363
Senast: Beeboppe
·
Hästmänniskan Hej! Jag behöver lite råd,förslag och även skriva av mig lite. så den som orkar läsa allt är guld värd :bow: På skolan har vi så... 2
Svar
30
· Visningar
3 381
Senast: Gotthard
·
Utrustning Varning: LÅNGT PK-inlägg På en ridskola i trakten, där jag sporadiskt "tvingas" se på ridlektioner, (har nog bara sett dressyrpass... 2 3 4
Svar
62
· Visningar
9 173
Senast: Ray
·
F
Ekonomi & Juridik Skriver under anonymt nick, annars blir det för uppenbart vilken ridskola jag menar. Det är så här att det finns en ridskola där jag...
Svar
6
· Visningar
2 347
Senast: Mynta2
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp