Jag gör som många andra:
Har lite jäst mot vad som rekommenderas, 12,5 gr till ca 7 dl vätska (vätskan är hälften vatten som ger lite gummiaktig bröd som håller ihop lite bättre och mjölk som ger lite ”mjukare” bröd).
Till detta har jag vanligt mjöl 720 gr, inte vetemjöl special, märker ingen skillnad på olika märken.
Knådar inte alls och behöver således inte mer mjöl i när det verkar lite blött.
Låter det jäsa till dubbel storlek, tar ca 3-12 timmar.
Bakar ihop det med lite mer mjöl för att få det att släppa ur bunken och få ur luften men med en slev och behöver inte kladda med händerna.
Häller ner det i IKEAs brödform och jäser en timme till och gräddar sedan i 200 grader i 50 minuter med en form över också, ”Dutch oven”. Tar av locket och gräddar i ca 5-15 minuter till.
På detta sätt har jag blivit av med halsbrännan och jästsmaken, samt att det då blir godare med lång jästid. Samtidigt slipper jag ta i degen. Jag hatar att knåda och framförallt kladda med degar. Det är äckligt och svårt att få bort all deg från händerna.
Slipper man knåda och bara snabbt blandar ihop degen så kortar man också ner tiden en hel del.