Min hund är försvunnen
Det är varje hundägares mardröm att hunden försvinner utan att lämna något spår. Tyvärr är den situationen allt vanligare, det talar media och alla efterlysningsannonser om. När det är ett faktum att din hund flytt i panik av smällandet och du själv står kvar. Vad gör du?
Ring polisens ledningscentral för att anmäla försvinnandet, telefon 114 14.
Person som av hunden är känd ska vara kvar på platsen för försvinnandet. Finns inte den möjligheten bör man lägga något som har doft av hund/ägare kvar ex. filt/jacka.
Är det vid bostaden bör dörren stå öppen, bilen kan också vara ett bra alternativ.
Utgå från att hunden finns i närområdet. Om hunden hade halsband/sele/koppel på sig då är det viktigt att man söker av närområdet för att utesluta att hunden inte sitter fast.
Om hunden under fyrverkeri eller smällande försvinner är chansen stor att den försöker gömma sig. Ex. under en trapp, altan eller täta buskar vid en fasad etc.
Man bör få ihop många människor på kort tid som tillsammans leds av en person som samordnar sökningen i en organiserad form (ägaren kan vara i upplösningtillstånd, därför är det bra om någon annan med ansvar och bra ordningssinne samordnar). Karta, ficklampor, extrakoppel, köttbullar och mobil underlättar sökandet.
Om allmänheten får veta att en hund är försvunnen så gör det förhoppningsvis folk mer uppmärksamma och då kommer det in tips. Vilket borde vara enklare med att lokalisera hunden. Välj med omsorg vilka du pratar med, beroende på var man bor.
Finns det snö, kan man följa tassavtrycken?
Kontakta Taxibolag, väktare mm. som cirkulerar i området.
Tapetsera hela området med omnejd med efterlysningsaffischer. Bild på hunden, aktuell info och kontaktuppgifter, telefonnummer.
Kan hunden blivit stulen eller omhändertagen? Kolla annonser på Internet ring regelbundet till polisen. Även polisdistrikt utanför ditt område.
Om du ser hunden och den undviker dig pga. av rädsla. Rusa inte fram, sätt dig på huk och vänd bort ansiktet. Låt hunden ta steget till dig. Var listig. Ta kontakt med ägaren.
Förmodligen är hunden mycket chockad och inte vågar sig fram även när den hör sin ägare ropa. Det är ett helt normalt beteende men kanske svårt för ägaren att förstå. Det är viktigt att söka av området och störst chans att hitta hunden är när det lugnar ner sig. Hunden gömmer sig förmodligen och när det lugnar ner sig börjar den röra sig försiktigt i området. Om den inte ligger kvar i chocktillstånd. Försvinner hunden i närhet till skogs kan den röra sig bort från ljudet och få svårt att hitta spåret tillbaka. Ingen situation är den andra lik och man får utgå från många olika aspekter vid en hunds försvinnande.
Dagarna går och hunden är fortfarande försvunnen
Det är mycket viktigt att finna hunden de första dygnen efter försvinnandet. En hund kan lätt bli förvildad och undvika all mänsklig kontakt, även sin ägare. Hur en hund agerar vid försvinnandet beror självklart mycket på vad som hände när hunden försvann, tidigare erfarenheter, rasegenskaper, mentalitet och var området tidigare en känd plats för hunden etc.
Om en hund försvann av stark rädsla kan den hålla sig borta från området ex. bostaden om det var platsen för försvinnandet. Men den bör finnas inom närområdet. Den har egentligen ingen anledning att vandra om det inte finns speciella skäl. Hunden irrar förmodligen inte planlöst omkring utan är fokuserad på att överleva. Det är mycket viktigt att samordna sökningen för bästa resultat. Tidig morgon när det ljusnar eller sen kväll och det är lugnt i området är bra timmar att koncentrera sig på. Men självklart är alla timmar av värde.
Många hundar springer självmant hem igen, en del hundar undviker all mänsklig kontakt efter ett par dagar inklusive ägare och det tar tid att fånga in hunden. Tyvärr försvinner en del hundar för att inte återfinnas av sina ägare.
Text skriven av Alexandra Konradsson