Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Prima, tack! Får grilla lite framöverJa! Men försök att äta den inom någon månad.
Har en fläskfilé med bäst före idag, har legat i kylskåp sen köp - nog bör väl den kunna frysas in nu?
Jag hinner inte förbruka den på den tiden så det blir klart bättre att frysa in. Det finns inte så många munnar att mätta i mitt hushåll och jag är liten i matenJag skulle inte frysa in den, istället tillaga den till något fantastiskt grillat de närmsta dagarna. Är man paranoid kan man lukta på den innan tillagning, då får man en uppfattning om lämplighet att förtära.
Nej saker och ting håller inte i flera år i frysen. Ju fetare något är desto snabbare härsknar det och det gäller även om det förvaras i en frys. Frukt och bär kan förvaras i frys i åratal utan problem medans fett kött blir förstört mycket snabbare. https://fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/hallbarhet-for-varor-i-frysen/Vill bara påpeka att BÄST FÖRE är absolut inte det samma som SISTA förbruknings dag. I ett kylskåp med rekommenderade 4 grader + utökas dessutom Bäst före datum med 3 -7 dagar beroende på produkt. SISTA förbruknings dag utökas även den med några dagar i sagda temperatur.
Vid infrysning till -18 eller lägre, sätts alla dessa datum ur spel och produkten håller gärna i flera år, fast smärre "frys skador" ( = skönhets fel) kan förekomma.
Och som alltid med kött från gris är det viktigt att köttet är väl tillagat. Så när du väl grillar/tillagar det kontrollera så det inte är rosa![]()
Jag fryser ofta kött samma dag som de går ut eftersom jag lika ofta har en briljant plan för dem som sedan av en eller anledning skjuts upp/inte blir avÄn har jag inte blivit sjuk, så mitt svar är ja!
Jag tänkte nog mer på andra riskfaktorer som salmonella, campylobacter, MRSA och annat smått och gott. Minst 65 grader, helst 70 för att vara på den säkra sidan. Är köttet importerat är det ännu viktigare att vara noggrann.En smaksak, men fläskfilé (helt kött) tycker jag blir flera resor bättre när man låter det vara kvar en svagt ljusrosa färg i kärnan. Då är det viktigt att man har en bra termometer och kollar att man verkligen får upp tempen till minst 63 grader, brukar köra 65. Risken som adderas är att trikiner inte dör, vilket är en parasit som kan ge allvarlig sjukdom. Trikiner har dock inte hittats i svenskt fläskkött från tamgris sedan 1994.
Smaksak för smak och risk. Och väl tillagat ska det alltid vara!
Den sista av de bästa dagarna, inte nödvändigt slut på alla bra för det.Haha jag blir alltid förvirrad över om bäst före ska tolkas bokstavligt eller inte - typ bäst före idag, är sista bra dagen idag eller igår?Har börjat bli bättre på att lukta och sådär dock, men med kött är jag kinkig.
Nu visade det sig dock att det gått hål på förpackningen och filén är dålig, så den får åka i soporna. Skitsurt, men vad gör det om hundra år...
Ja det är det jag menadeDen sista av de bästa dagarna, inte nödvändigt slut på alla bra för det.
Det mesta sånt finns ju bara på ytan av köttet så är det en hel köttbit så är det inte nödvändigt. Rekommendationerna att genomstekta gris ändrades väl för några år sedan, just för att man inte anser att det är någon risk för trikiner längre i Sverige.Jag tänkte nog mer på andra riskfaktorer som salmonella, campylobacter, MRSA och annat smått och gott. Minst 65 grader, helst 70 för att vara på den säkra sidan. Är köttet importerat är det ännu viktigare att vara noggrann.
Jag hinner inte förbruka den på den tiden så det blir klart bättre att frysa in. Det finns inte så många munnar att mätta i mitt hushåll och jag är liten i maten![]()
Ja det gör jag rätt ofta, men ofta orkar jag inte laga hellerNu är det ju inte aktuellt längre men till nästa gång.
Laga och frys in. Så gör jag nog helst om det börjar svaja med hållbarheten. Ibland glömmer jag tex ett paket köttfärs i kylen, då gör jag köttfärssås och fryser in i portionsförpackningar.