Att köpa barnponny är nog bland det svåraste man kan göra och man ska se till att ha gott om tid och bra ärliga kunniga människor runt sig som kan följa med och titta. Det behöver vara någon som känner din dotter och vet hennes kunskapsnivå men också vilken typ av ryttare hon är. Det kan också vara bra att ha med någon som har öga för hästar generellt och har gedigen kunskap. Det kan såklart vara samma person men måste inte vara det.
Ska man inte avla är ju inte stammen lika viktig som personligheten hos hästen är för ska man inte avla utan "bara" ha en vän så är det ju just den individen som är viktig. Sedan finns det såklart en hel massa bra stammar som brukar lämna bra barnponnyer men när man letar tycker jag att det är en individ man matchar med som ska leta efter. Detsamma gäller ras. Visst kan vissa raser passa mer eller mindre bra ihop med en som människa men det är ändå individen som är viktigast.
Det som avgör om det är en bra förstahäst är hästens lynne, dess temperament. En förstahäst behöver vara trygg i sig själv och kunna ha överseende med missar man som människa gör. För mig, när jag skulle köpa häst till min dotter var det känslan av att han tog hand om henne som avgjorde. Att han var mån om sin lilla ryttare. Han var lustigt nog inte alls särskilt överseende med vuxna men min dotter hade han kunnat gå genom eld för. Han var en helt perfekt förstahäst för henne. De matchade verkligen.
Importer är vanliga. De är oftast billigare i inköp framförallt än vad svenskfödda är. Att köpa en import behöver inte vara negativt, jag har två själv nu men faktum är att skulle jag köpa häst för första gången och dessutom till ett barn så hade jag velat ha en häst jag kan få reda på allt om. Det är en enorm skillnad på att köpa en import som nyligen har kommit till Sverige (som jag har gjort med mina) mot en som har varit här ett tag också.
Det du listar att du isåfall letar efter är sunt och borde vara prio ett för alla som söker barnponny. Jag vill dock lägga till, en häst som din dotter matchar med. Där kemin stämmer. Kemin mellan dem är alltid viktig men det är enormt viktigt leriga mörka novemberkvällar när regnet står som spö i backen eller när hästen har skadat sig, igen...
Ett råd är att inte köpa hos hästhandlare. Det kan låta bra att man får byta om det inte fungerar men det brukar vara en sanning med modifikation. Det brukar oftast innebära att man står utan häst länge för att hästhandlaren inte har någon passande och det är inte ovanligt att när en passande häst väl finns så är den dyrare än man har tänkt.
Det är lätt att bli lurad vid en hästaffär så läs på så mycket du kan och ta hjälp av riktigt kunniga människor när ni tittar och självklart ska hästen besiktigas ordentligt av en bra hästveterinär. Stressa inte, gå inte på snacket om att affären måste skyndas på för att säljaren har fler intressenter. Ta den tiden ni behöver och provrid och pyssla med hästen flera gånger och i en miljö som ni har tänkt kunna använda hästen i sedan. Dvs. rid ut, hoppa, rid dressyr, testa om det där är hästen för er. Se till att få hämta hästen i hagen, leda, sadla, borsta, kratsa hovar och gärna lasta med. Testa allt ni kan komma på som ni kommer behöva göra med hästen sedan så att det verkligen blir så bra som ni vill att det ska bli. Hästen kommer med största sannolikhet ändå bli lätt vilsen vid flytten och att då veta att det här är inte hens rätta jag utan hen behöver hitta tryggheten i sina nya rutiner först kan hjälpa när man står där med en häst man inte känner igen. Lite som när unghundens hormoner löper amok och man undrar vem som har bytt ut hunden