Jepp, här kommer mina favoriter:
"Cheesecake"
Den här kakan bjuder på både sötma och lite syrlighet i en skön sammansättning. Någon ugn behövs inte men en matberedare/mixer med S-blad är behövlig.
Till bottnen behövs
100 gr sötmandel och minst
75 gr urkärnade dadlar. Om man vill eller tycker det behövs kan man ta upp till drygt 100 gr dadlar. Hacka dadlarna grovt med en kniv. Mandeln och dadlarna körs sedan i matberedaren till en massa. Man kan behöva köra en stund innan degen tar ihop. Klä sedan en mindre form med plastfolie (cirka 16-17 cm i diameter, eller motsvarande fyrkantig form) och pressa ner degen i denna. Platta till ordentligt.
Till ”ostmassan” behöver man:
200 gr cashewnötter
3 msk vatten
3 msk pressad citron
2 msk honung
0,5 tsk vaniljpulver (ej vaniljsocker)
Mixa nötterna så fint som möjligt och blanda sedan detta med de övriga ingredienserna.
Bred ut massan över botten och ställ in i kylskåpet minst en timme så att kakan sätter sig.
Toppa kakan med
valfria bär, cirka 1½ dl, innan serveringen.
--
Cupcakes
Dessa cupcakes är galet goda och passar även för veganer. Receptet räcker till 8 cupcakes och är väldigt lätt att göra.
Till bottnarna mixas
150 gram dadlar, 50 gram mandlar, 40 gram kakaopulver, 1 msk kokosolja och
½ vaniljstång i en matberedare. Massan pressas sedan ner i 8 muffinsformar.
Diska ur matberedaren och fyll den sedan med
100 gram cashewnötter, saft från 1 lime (eller cirka 3 tsk lime från flaska), 2 msk agavesirap eller
akaciahonung och
1 näve myntablad. Mixa allt till en krämig massa och fördela sedan massan över bottnarna.
Ställ sedan in dem i kylskåpet minst en timme så att de sätter sig och blir fasta.
Ät och Njuuut!