Hejsan!
Jag har varit med om flera olika avvänjningsmetoder då jag arbetat på fler olika stuterier/gårdar.
Och jag vill först varna för att använda drastiska metoder ex. på detta är att en dag stänga in fölet i box och sedan flytta i väg stoet så hon inte hör... Detta är jätte stressigt för fölet och många av dessa utvecklar stall olater och blir allmänt nervösa i stall.
Försök istället att låta sto och föl gå med minst en gärna fler snälla, trygga hästar under en period så att de blir en "flock". När fölungen ser trygg ut med de andra tar du helt enkelt bara bort stoet, visst kommer han gnägga efter henne men eftersom han har sin flock kvar kommer han säket att söka tröst hos dom.
Jag skulle rekomendera dig att först ta bort henne halva dagar i ca. en veckas tid, sedan hela dagar i någon veckas tid så allt tar ca 2veckor-1månad.
För att sedan helt skilja dom åt!
Att inte separera dom helt är främst för stoets del så att hennes ljuver sinar långsamt annars kan hon få inflamation.
Om du gör så här kommer du säkert märka att stoet börjar tröttna på sin fölunge när han kommer och ska dia efter någon vecka....
Jag tycker också att om det är möjligt börja redan nu så att fölungen kan gå ute på natten med sin flock när det är dags att sluta släppa in stoet i hagen igen. Jag tycker att fölen tar det bättre att bli utan sin mamma då, för dom har ju ändå sin "vänner" kvar hos sig!
Att första natten utan mamma stå ensam i en box (även om det finns box-granne) är inte att föredra... men kanske ett måste ibland!
Hur som helst det finns många olika metoder och det brukar bli hästar av dom flesta fölen hur man än gör.
Jag brukar avvänja när fölet äter bra av egen fast föda men tidigast vid 5-6månaders ålder. Om stoet är betäckt och dräktig igen händer det att stoet självt har fått börja stöta bort sin fölunge... det brukar ske vid ca. 9-10 månader.
Lyck till och lita på din känsla om vad som skulle kunna passa er!