Avla för distans? - funderingar

Sv: Avla för distans? - funderingar

"Att vara professionell innebär ju att man känar pengar på sina hästar. Det är det ju inte många som gör och därmed är de flesta inte professionella."

Nej, inte i ordets rätta bemärkelse, men det finns de som tävlar/tränar/tänker/avlar på ett proffsigt sätt och som åtminstonde jag ser upp till.

För mig kan proffsigt vara, när en uppfödare avlar med tanke på att uppfödningen ska vara det bästa, vad man nu än ägnar sig åt. Att den som köper hästen ska ha fått de bästa möjliga förutsättningarna som finns, för det som den vill göra med hästen.
---
Angående tidigare inlägg, så tycker jag att säga att "det spelar säkert liksom ingen roll vad man tar, för man kan liksom inte vara säker" är ju att underskatta både sig själv och andra, men det speglar även den syn som man själv kan ha gentimot sina och andras idrottsliga prestationer.

Alla har inte ekonomi att köpa en dyrare häst, utan man köper det man anser sig ha råd med, det har jag full förståelse för, eftersom jag gjort det själv. Prestationsinriktad avel kan aldrig bli meningslös, bara för att det kanske blir lite dyrare hästar, det kommer alltid att finnas individer som inte motsvarar förväntningarna och säljs till ett annat pris än det som uppfödaren hade hoppats på.

Jag tycker att det vore oerhört intressant med ett avelsindex eller vad det heter, både för distansavel och raser som har visat sig mest lämpade för distans, även om jag inte kommer att kunna se sambanden utan måste vända mig till någon som är mera proffsig.

Man måste tro på framtiden, att det som vi kan påverka kan bli bättre om vi samlar kunskaperna.
 
Sv: Avla för distans? - funderingar

Får man bara igång en distansavel så kommer distanshästen att utveckla sig. Så har det hänt för övriga grenar. En varmblodig travare kommer ju från olika raser i grunden men nu tävlar de på samma bana.
Men man måste ju veta vad man ska avla på. I nuläget så finns det ingen statistik att titta på.
Givetvis så vill jag att araben ska avlas till distans men det finns ju intressanta korsningar som kanske skulle korsas vidare till den ultimata distanshästen.
För att utveckla distansen så måste man ju avla på de hästar som utmärker sig med goda egna resultat eller avkommornas resultat. Annars står ju aveln och stampar på samma ställe.
Arabaveln har ju lite tradition att man försöker avla fram en utställningshäst. De som inte blir det säljs som allroundridhästar. Hade man fått de större stuterierna att avla hästar som vi "vill ha" (vad det nu är för stammar?) så hade utvecklingen i distansaveln gått fortare. Men det finns mer pengar i den perfekta utställningsaraben.
// Linda
 
Sv: Avla för distans? - funderingar

CK skrev:
Men snälla...
Det ju det vi försöker förklara.
Vissa stammar ÄR bättre än andra, procentuellt sett.
Undantag finns ju givetvis åt båda hållen, men genom att köpa rätt häst ökar man sina chanser att få en bra häst med kanske 30-40 %.
Jo, jag förstår det. Jag bara körde ett :devil: s advokat-inlägg eftersom någon tog upp just den stam jag har på mitt sto. Det JAG ville få fram var att det inte är lätt som distansryttare i Sverige att
a) få fram vad som ÄR bra distanslinjer?
b) hitta en lämplig häst med dessa linjer.
c) våga lägga MER pengar på dessa linjer när det ÄNDÅ är ett lotteri.

Visst - jag köper att det då kanske är ett lotteri där man har ökat sin vinstchans, men har man verkligen ökat den så att det motsvarar den högre inköpssumman? Det var bara det jag ville peka på att det kanske INTE gör det i alla lägen och då är det ju lätt att känna sig som en idiot i efterhand.

Nu köpte jag ju inte mitt första sto pga stammen alls, utan jag gick en inridningskurs hos en uppfödare som iaf försöker avla för "skönhet OCH prestation" på så vis att hennes hingst och alla hennes avelsston rids regelbundet. Vet ju från min egen erfarenhet av arbete på ett rent utställningsstall att så inte alltid är fallet...
Så föll jag för min prinsessa och tjatade mig blå för att få köpa henne. Tog "bara" tre år innan jag fick det och då hade jag haft henne på foder ett bra tag!
Det jag köpte då var alltså en häst som jag själv ridit in och var nöjd med, som hade gått sin första CR42 utan problem och som tydligen då inte har så pjåkig stam heller (diamond cross e. Enzahi u. Krishna u.e. Gryf). Jag hade ridit mamman och sett pappan under ryttare, samt kände till båda föräldrarnas temperament. Snacka om att INTE köpa grisen i säcken och så sket det sig ändå. :cry:

Eftersom hennes problem hade stor trolighet att vara medfödd och därför ärftlig så blev det då inköp av nästa häst.
Här var jag betydligt mer noggrann med att jag ville ha en häst som verkligen hade fötts upp i stooora hagar och med andra unghästar, som var cool mentalt (för att undvika en häst som stressar upp pulsen i grinden) och något mer ekonomisk i steget. Bintan har mjukt showsteg som är långt, (vägvinnande), men det går också mycket uppåt. Dessutom har hon veka kotor och det ville jag undvika med nästa häst.
Efter att ha delat stall med en distansryttare som hade en tävlingshäst som var 75% egypt så tänkte jag också att jag nog gärna ville ha en helegypt (vet att inte alla håller med här, menmen..) och köpte just en sån (linjeavlad på Nazeer via Kaysoon) för DYRA pengar och så friröntgade jag henne för att slippa överraskningar à la Bintans lösa benbitar och lindriga men ändå, hovbroskförbening. Jag kanske har köpt nåt som skulle kunna(t?) bli en distansstjärna, men hon och jag trivs inte alls ihop, så där står jag igen och har inte varit ute och tävlat sen farfar var ung (eller sen 1999 då, vilket börjar kännas som samma sak :crazy: ).

OM jag nu säljer min helegypt (vilket det lutar alltmer åt) och ska köpa en ny häst så känner jag mig verkligen vilse i avelsdjungeln. Personligen så tilltalas jag INTE av korsningar och inte heller av otypade araber. Jag tycker att många (men absolut inte alla!!) s.k. bruksaraber är "fula", med små ögon och otypade i huvudet.
Dessutom har jag ju verkligen insett från mina år med mitt andra sto att personkemi är ett MÅSTE om det ska bli nåt alls.

Helt plötsligt blev det otroligt svårt.

Jag är så glad över den här tråden och jag skulle gärna hjälpa till med vad som än behövs för att få fram en statistik över vilka linjer som är bättre lämpade. Men när jag ska köpa nästa häst så kan det ju likafasen bli så att jag väljer den häst jag FALLER för hellre än den med den ultimata stammen (om den nu fanns). Gör det mig till en mer oseriös distansryttare? Gör det mig till en person som inte vill föra distansen framåt i Sverige? :confused:

För mig är det här med att leta häst helt enkelt lite som att leta livspartner - man VET att det vore lättare om man hittade nån med liknande intressen och livsstil och gärna en som är töntigt rik (så slipper pengar vara ett problem) men sen står det nån "pojk" där med bus i blicken och sneglar under lugg på en och VIPS så stack alla goda föresatser och man är bara så där löjligt kär ändå! HONOM ska jag ha! :D

/JES
som tycker att det är väldigt mycket snack om att vi måste ha en elit inom distansen, men jag tycker nog att det är viktigare att man tar väl hand om bredden för annars blir det aldrig nån elit. Kanske då att det är kontraproduktivt för breddtanken att vi ska avla fram dyrare, mer specialiserade hästar som bara några få hårt satsande har råd att köpa? Hur kul är det då att börja tävla om du nu INTE äger en sån häst? :smirk:
 
Sv: Avla för distans? - funderingar

*lånar min egen knapp*

Efter att ha läst igenom hela den här tråden flera gånger så har det då börjat utkristallisera sig en tanke om avel för prestation (och jag håller mig till ren arabavel, för det är det enda jag vet nåt om alls) och då tänker jag så här:

Inom utställningsaveln har det ju alltid funnits de som strävar efter att avla en viss linje och sen har det funnits de som försöker "plocka russinen ur kakan" genom att korsa ut och ta in helt andra linjer. Båda kan väl då sägas ha varit framgångsrika, även om ren linjeavel tycks ge skönhet i många fall.

Men hur ser det ut på prestationssidan? Är det bättre om en häst har (som ett exempel bara nu) "rent Crabbetblod" eller blir de bättre om de är mer av en "Karlssons Blandning"?

Någon som har en aning?

Min egen personliga och högst ovetenskapliga teori är att linjeavel och inavel är så nära varandra att det blir hårsfina avvägelser ibland. Det borde därför kunna leda till både fler toppar (annars skulle man inte ha ägnat sig åt det så länge) men också fler fysiska defekter. Därför kanske det INTE är lämpligt för prestationsaveln?

Vad tror ni andra?

/JES
i flumspekulerartagen idag...
 
Sv: Avla för distans? - funderingar

Angående att du tycker att det är mycket snack om Elit; det tycker inte jag. Starka, sunda hästar med bra förutsättningar är inget som bara gynnar en eventuell elit, inköp av häst är en förhållandevis liten kostnad, även om vi talar +70 000, i förhållande till vad det kostar att hålla en häst.

En frisk häst kostar dessutom betydligt mindre att hålla/år än en som inte är det... och den kan man förhopnningsvis göra en massa roligt med, elitsatsande eller inte, så vill man ju ha en häst som matchar en själv, även om man inte satsar allt.
 
Sv: Avla för distans? - funderingar

Jag ska med en gång säga att jag inte är en auktoritet på distansavel. Men jag har i alla fall en viss hum om hur prestationsavel på araber ser ut i galoppen, och då det många gånger är snarlikt blod så fattar jag ändå "pennan".

Frågan om Outcross eller linjeavel är ingen exakt vetenskap. Väldigt många franska hästar har t ex S:t Laurent både på mödernet och fädernet på nära håll. Men nu börjar dom få problem, eftersom det nu blir linjeavel på linjeavel. Och vad många säger är "linjeavla tufft, och gör sedan en REJÄL outcross". Du ser en hel del Fransk på Ryskt nu. Amerikanskt på franskt. Och inte minst Franskt på tunisiskt.
Detta är inom galoppen. Vet inte hur det är inom distansen.
Traraben som någon nämnde får jag för mig är en svensk "uppfinning". Eller? Tävlas det Traraber på hög internationell nivå?
Vad gör fransmännen (som är de jag tror man ska titta på...)? DOm har ju både araber och traver av yppersta klass. Korsar dom?

Drömmen om "den typade prestationshästen" tror jag men mer ska ha som en "lycklig slump". Vad som är vackert beror på den som titttar. Men vem som är snabbast är det aldrig något snack om.
Domaren Deirdre Hyde i Abu Dhabi har dömt på VM-nivå, och gillar personligen hästar med viss typ. Men när hon köper hästar till sin arrbetsgivares distans- eller galoppsatsning så tittar hon med andra ögon. (det var hon som köpte in Hachim).
Hon köpte också in flera franska hästar till Royal Stables när hon jobbade där.
Hon sa också (appropå typ) att "..de gamla arabiska männen här nere gillar inte hästar med dish. Dom säger att de inte kan andas." Så min egen tro är att det skönhetsideal vi har idag mer är ett resultat av vad brittiska adelsdamer gillade när dom började med utställningar än vad man avlade på och för i öknen.

Erwan Sharpy (fransk galopptränare i Dubai) sa för övrigt:
- De franska araberna kommer från de franska kolonierna i nordafrika, medan de brittiska och polska är från länderna runt persiska viken. Historiskt sett så var det dock nordafrikanerna som ägnade sig mest åt hästavel, eftersom de längre österut hade mer kameler.

Hans resonemang runt detta är allltså att den franska "otypade" araben är mer "rätt" ur ett historiskt perspektiv.

Tyvärr är mina kunskaper om antropologi allt för begränsade för att säga om han har rätt eller fel. Men det sätter i alla fall ljus på min uppfattning att skönhet ligger i betraktarens öga.

Vackert är alltid det som är lämpat för sin uppgift.
En Land-Rover är lika vacker i mina ögon som en Ferrari.

Jag kan se skönheten i en show-vinnare, utan att för den skull vilja ha en själv. Det vore roligt om fler från show-sidan också kunde den objektiva skönheten i en duktig prestationshäst. (en del kan - och det är jag glad för.) Men det är många som gnäller över "...ser ju inte ut som en arab".

Så var det med det....
Alltid kommer man tillbaks hit.... :smirk:
 
Sv: Avla för distans? - funderingar

Läste4 ovan om linjeavel i possitiva ordalag. Linjeavel, eller inavel har länge varit populärt inom såväl häst som hundavel. Jag anser att all form av inavel är av ondo. Jag delar här med mig av lite som jag lärt mig om genetik:

* Definitionen av inavel är: parning mellan besläktade individer. Linjeavel är inget annat än ett mer possitivt ord av inavel.

*Utseende är relativt lätt att påverka genom avel. Eftersom Inavlade individer i stor utsträckning har samma arvsanlag blir de mer lika än övriga individer, inavel anses därför vara ett bra sätt att skapa många liknande individer. Då har man dock frånsett de negativa effekterna som kan visa sig flera generationer senare.

*Inavel utarmar den genetiska variationen vilket kan leda till genetiska skador hos individerna.

* Inavel ökar risken för recessiva deffekter, dvs gener som behövs i två uppsättningar för att "inträffa" . Många ovanliga sjukdomar är recessiva och inträffar därför inte inträffar så ofta, inavel ökar risken för att de gör det.

*Inavel används av många uppfödare som ett sätt att försöka förstärka/fördubbla bra gener, problemet är att man även fördubblar de dåliga generna. Negativa effekter av inavel är ex minskad fertilitet. När tillräckligt många dåliga gener har fördubblats drabbas populationen av inavelsdepression som bara kan brytas med utavel dvs avel med en totalt obesläktad individ.

*Inavel hos en individ (räknat på fem generationer) bör inte vara högre än 2,5 %. Avel av ex halvsyskon (som inte har inavel längre bak i stamtavlan) ger en inavelsprocent på 12,5%.

Karin Gadde Jennische som ej inavlar.
 
Sv: Avla för distans? - funderingar

Kort kommentar vad gäller ursprungligt utseende:
Har hållt på en del med siameskatter och det är ju en ganska rejält "typad" ras med mycket extrema linjer i utseendet.

De ursprungliga orientaliska katten såg definitivt INTE ut som dagens siameser. Den hade de blå ögonen och himalayafärgen med ljus kropp med mörkare nos, öron, svans och ben men katten i övrigt var formen på kroppen som hos en lite slankare "bonnkatt". Inga långa nosar och jätteöron. Definitivt inte heller smala, trånga bäcken som gör att katterna många gånger måste förlösas med kejsarsnitt idag.

Det är människan som avlar djuren till det extrema, naturen skulle själv sortera bort det som inte fungerar. Läser man i rasstandard så står det givetvis inte att siameserna ska vara så smala att de inte kan föda sina ungar normalt, men det blir ju till slut resultatet när man ska ha en smal, långlinjerad katt.

(Paralleller att dras med arabhästaveln...och all avel som styrs av en rasstandard. Alla blir inte besatta av att göra individerna mer och mer extrema, men tillräckligt många).
 
Sv: Avla för distans? - funderingar

Jag säger inte det ena eller andra om inavel. Men min bild är att nästan INGA sanningar är absoluta. Oavsett vilket område man talar om.
Det finns synpunkter. Och de kan variera. Och så finns det information som man kan tolka.

Men faktum kvarstår att linjeavel ofta förekommer. Och uppenbarligen fungerar - annars hade det upphört. Men som jag också sa, så krävs det kraftig utspädning ibland. Franske avelsfenomenet DORMANE har tex DENOUSTÉ på 6 ställen inom 5 led. (Inavelskoefficient 7.8125%) Och hans bästa avkommor är med hästar av likartat blod. Men nu börjar till och med fransmännen inse att deras genpoool är begränsad. Men då går man inte till Polen eller Ryssland (stolthet ???). Utan till Tunisien och Uruguay vad jag förstår.


Vad avser vad som är lämplig inavelsprocent varierar uppenbarligen.

På "blodbanken.nu" står detta att läsa:

(härifrån är det citat:)

13. Vad mäter inavelskoefficienten?

Inavelskoefficienten mäter inavel, helt enkelt. Ju högr inavelskoefficient, desto mer inavlad är hästen. Inavelkoefficienten anger andelen genpar hos en individ där båda generna i paret kommer från samma anförälder.

14. Vad är ett optimalt värde på inavelskoefficienten?

Det beror lite på hur man ser på saken. Inavel leder i grund och botten till mindre livsdugliga hästar och genom att para obesläktade individer kan man få mycket positiva resultat, så kallad hybrid vigor. Ur den synvinkeln är noll det optimala värdet på inavelskoefficienten. Å andra sidan är de bästa avelsdjuren så nära släkt att det är närmast omöjligt att få fram en bra travare med inavelskoefficient på noll. Bland Sveriges 25 vinstrikaste hästar har ändå fyra en inavelskoefficient lägre än en procent (Hilda Zonett, Lovely Godiva, Revenue och Callit). Ytterligare fyra har en koefficient lägre än tre procent (Queen L., Copiad, Huxtable Hornline, Fridhems Ambra).

15. Vad är ett normalt värde på inavelskoefficienten?

Jag har ingen uppgift på detta från Blodbanken, men Arnason (2001) använder i stort sett samma databas och rapporterar följande genomsnittliga siffror:

Svenskfödda varmblodiga (f 1994-1998)
7-8 %
Amerikanska varmblodiga (f 1994-1998)
10-12 %
Svenskfödda kallblodiga (f 1994-1998)
4-5 %
Norska kallblodiga (f 1994-1998)
5-6 %

• Arnason, Thorvaldur, 2001, Inbreeding - Threat to trotting horses? 2001 World Trotting Conference, Helsingfors, Finland [doc]

16. Hur hög inavelskoefficient kan man acceptera?

Jag har ingen rekommendation angående detta och tycker inte heller att det är min roll att utfärda sådana rekommendationer. En vanlig rekommendation från andra djurslag är fem procent. Varenne ligger på tolv procent."
(/slut citat)

:
Vill man kolla sina egna djur så finns det en kalkylator här om länkfunktionen funkar:
 
Sv: Avla för distans? - funderingar

Testade funktionen med min hästs stam och det fungerade utmärkt. Resultat: 0% inavel
 
Sv: Avla för distans? - funderingar

*lånar knapp*
När inte ens en av sveriges bästa hästar tävlar under rätt härstamning så undrar man ju om det kommer att gå att ha en ordenligt distansavel?
Jag som är hysteriskt intresserad av härstamningar och vad olika hingstar ger, blir alltid lika uppgiven när ägarna själva inte ens vet vad hästen har för fader.
 
Sv: Avla för distans? - funderingar

Nu blir jag nyfiken?

Vad gäller detta?
 
Sv: Avla för distans? - funderingar

Maria Hagman skriver alltid (tror faktiskt det är undantagslöst) att Pikaboo är efter Probat. Man han är ju efter Proceder... Står Probat i alla startlistor, och tydligen också i senaste SAM, där det var nån artikel om henne. Himla märkligt...
 
Sv: Avla för distans? - funderingar

Men denna uträkning, då gäller det ju att inte hästarna i fjärde led är inavlade, för den verkar inte kunna räkna ut längre bak än så?

Har jag fel?

Räknade på alla mina hästar, samtliga fick 0% När jag då vet att längre bak har två av dem samma häst på båda far o mors sida. Nazeer tex.
 
Sv: Avla för distans? - funderingar

men fyra generationer kanske iofs är så långt bak att det inte räknas ???? :confused:
 
Sv: Avla för distans? - funderingar

Ja du Geshira.
Finns ju inom all avel i princip.I arab aveln har du ju tex det raka korset som avlats på pga att det ger en synvilla av högre svansföring.
Om man pratar med människor utbildade inom hästens anatomi (vet,equiterapefter osv)så säger de att det är ett fysiskt hinder.
Hästar med rakt kors(oavsett ras) får svårare att trampa under sej och kan på sikt tendera att kännas framtunga.
Min equiterapeft säger att de flesta hästar med rakt kors får artroser och mycket knäproblem.
Arabhästen har ju till skillnad från siameserna (hoppas jag)dessutom människor på ryggen.
:crazy:
 
Sv: Avla för distans? - funderingar

Gizoba skrev:
.
Arabhästen har ju till skillnad från siameserna (hoppas jag)dessutom människor på ryggen.
:crazy:

Säg inte det.
På morgonen när siamesskrällena var riktigt hungriga så hade de en och annan människa på ryggen (iallafall en och annan människofot. :p De var så enträgna i sina försök att få iväg mig till deras matskål att de var slingrade sig hermetiskt tätt vid mina fötter). Fast sådant hörs rätt tydligt... :crazy:
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Avla för distans? - funderingar

Galadriel skrev:
Maria Hagman skriver alltid (tror faktiskt det är undantagslöst) att Pikaboo är efter Probat. Man han är ju efter Proceder... Står Probat i alla startlistor, och tydligen också i senaste SAM, där det var nån artikel om henne. Himla märkligt...

Det kan ju inte stå PROBAT i startlistorna!!!!
I hans pass står det PROCEEDER, och det måste väl vara registrerat hos de som gör listorna....
Måste vara missförstånd.

I SAM står också att Chopin är e Eldorado....????
 

Liknande trådar

M
Distans Jag hade enf undering härondagen, varför är det inte mer engelska fullblod som går distans? Nu har jag ju inte varit ute (än) men har...
2
Svar
36
· Visningar
4 575
Senast: -moa-
·
P
Distans Hej, Under min tid som aktiv inom distansen har jag funderat på hur man kan motivera fler unga ryttare att faktiskt pröva på...
2
Svar
33
· Visningar
5 468
Senast: cowgirl81
·
Hästvård När jag var 14, alltså 6 år sedan köpa ny häst då jag och min första häst växt ifrån varann då jag ville mera än de han hade kompetens...
2
Svar
26
· Visningar
4 355
Distans Det finns säkert de av er som har åsikter om varför en del av dessa saker hände och hur man hade kunnat undvika dem. Men å andra sidan...
2
Svar
24
· Visningar
3 373
Senast: Madde71
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp