Det korta svaret är - socker som socker, och det spelar mindre roll vilket men visst det finns skillnader, dock gör du det mer komplicerat än det är.
Sockerarter - sackarider , består av molekyler som är sammansatta av väte, syre och kolatomer. Det finns 3 undergrupper, mono/di och polysackarider. De två första av dessa är de som i dagligt tal kan benämnas socker men oftast med något förled såsom fruktsocker (fruktos). De som upplevs som sötast är monosackariderna, de har kortast/minst molekyl exempel är glukos och fruktos och kan tas upp direkt i kroppen utan bearbetning. Disackariderna består som namnet antyder av två sammansatta sockermolekyler, exempel laktos (mjölksocker, vanligt socker( sackaros) och maltsocker. Polysackarder består som namnet antyder av flera sammansatta sockermolekyler, exempelvis cellulosa och stärkelse. Polysackariderna är svårsmälta och när de ingår i vår mat är det i form av det som i dagligt tal kallas kostfibrer. De smakar inte sött och kallas aldrig socker.
Det vi i dagligt tal kallar socker är sackaros,
C12
H22
O11 , hur det framställs och vad som är råvaran är ganska ointressant eftersom resultatet är det samma och beskrivs med samma kemisk formel, men råvaran är vanligen sockerrör eller sockerbeta. Sackaros tillhör som sagt disackariderna,i sackarosens fall så består av fruktos och glukos som är sammansatta i en molekyl.
Det finns fler sackarider än socker som används inom livsmedelsindustrin och i hemmet eller naturligt i livsmedel, alla är mono eller disackarider eller en blandning av dem. Ju renare (mer processad) produkt dess onyttigare, eller onyttigare är kanske inte rätt ord men när man renar sockret tar man bort alla näringsämnen och kvar blir sockermolekylerna.
I kroppen så hanteras sockerarterna lite olika. Monosackariderna tas upp direkt genom tarmslemhinnan medan de större behöver delas upp i de mindre molekylerna de består av för att kunna tas upp och är därför lite olika snabba och ger lite olika energi men på det hela taget är socker socker oavsett vilken mono eller disackarid du äter ibland med undantag av mjölksocker - laktos, alla människor kan inte tillverka enzymet som behövs för att bryta ner laktas och får man magproblem istället för att ta upp energi.