Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Det finns som sagt 100-tals, men det låter i mitt önsketänk som rödgylling De är väldigt lika Åkerö. Det absolut mest perfekta mosäpplet för oss med söttand.
Jag har sett två träd med Rödgylling i mitt liv - ett i Spånga och ett strax norr om Norrtälje. Båda planterade på 1930-talet
Men nej - jag ser nu att den är nedlagd!!!Jag har försökt med äppelappen men den är ju på danska?!...
Den som jag testat heter Pomotets aeble app.Men nej - jag ser nu att den är nedlagd!!!
Aha, jag tänkte på Nordiska Muséets äppelapp.Den som jag testat heter Pomotets aeble app.
Den verkar numer vara den danska!Aha, jag tänkte på Nordiska Muséets äppelapp.
Jättekonstigt, min är på svenska och heter äppelappen? Nähepp, verkar inte som den fungerar längre. Tycker den var jättebra.Den verkar numer vara den danska!
Äppelträd 2 fortfarande okänt, hittar inget i böckerna som passar riktigt. Funderade lite på Galloway men de är nog lite för platta, mina äpplen är mer klassisk äppelform. Äpplet är lite gult i skalet, ibland rodnande kind men absolut inte på alla. Mycket gott och mycket aromatiskt. Ja ni hör ju vilka äppelords-uttryck jag kan nu Hittade en bild från i våras på blommorna också.Äppelträd 2: mycket kortväxt men stammen ser skadad ut långt ned så det kan bero på det. Svårt att åldersbestämma alls. Mycket aromatiska äpplen, luktar ren äppelmust!
Jag tycker inte bild nr 3 påminner om Signe Tillisch. Signe har tydliga åsar. Ditt har inga åsar alls?Uppdatering!
Med hjälp av sortförslag från en kompis och de två böckerna Äpplen i Sverige och 100 älskade äpplen har jag lockats arta två av mina tre äppelträd.
Äppelträd 1: Discovery
Äppelträd 3: Signe tillisch som jag misstänkte.
Jag tycker inte heller att träd no 3 alls liknar Signe Tillisch. Det är ett av de äpplen som är lättast att identifiera p g a åsar och "kanter". Smaken är mycket syrlig (god!). Själva trädkronan växer mycket på bredden enligt min erfarenhet (stor skillnad om man jämför med Åkerö).Uppdatering!
Med hjälp av sortförslag från en kompis och de två böckerna Äpplen i Sverige och 100 älskade äpplen har jag lockats arta två av mina tre äppelträd.
Äppelträd 1: Discovery
Äppelträd 3: Signe tillisch som jag misstänkte.
Jag tycker inte riktigt att det ser ut som Åkerö, fruktformen brukar vara ännu mer mer långsmal och fruktköttet brukar var ganska gult. Det typiska är också att det är en "snabel" vid skaftet, som på @tantens bild, men det finns som andra påpekat varianter utan det.
Lobo funderade jag också på! I år var det mycket monilia, men det var en mycket blöt, varm och fuktig sensommar också. I fjol var det inte alls mycket, men visst, enstaka var det absolut. Gallrade dock ingenting i fjol.Jag tycker inte heller att träd no 3 alls liknar Signe Tillisch. Det är ett av de äpplen som är lättast att identifiera p g a åsar och "kanter". Smaken är mycket syrlig (god!). Själva trädkronan växer mycket på bredden enligt min erfarenhet (stor skillnad om man jämför med Åkerö).
Äppelträd no 1 tycker jag ser ut som Lobo. De brukar ha riktigt vitt kött med lätt rosa innanför skalet, men inte lika mycket rosa som Summer red. Lobo är saftiga och söta med god smak. Har inte så stor erfarenhet av Discovery, men har inte de mer gult fruktkött? Om frukten lätt får monilia så stöder det min teori. Hotar mitt träd med nedsågning vissa åt p g a all monilia.
Obs! Hur hög stammen och trädet är säger inte så mycket om vad det är för sort. Alla äppelträd (utom vildäpplen) är ympade på en grundstam. Grundstammen har en viss höjd och avgör också bl a hur stor kronan blir. De senaste 50(?) åren har man mest använt grundstammar som ger svagväxande träd som ger tidig skörd eftersom det är vad man i regel vill ha i en villaträdgård.