Enligt SKK får du inte ta emot handpenning om du inte samtidigt upprättar ett köpeavtal. Avtalet måste gälla en specifik valp.
Även om valpen ska vara id-märkt och besiktigad vid leverans så har jag inte sett nåt om att den måste vara det när man tar emot handpenning och gör ett köpeavtal.
Vad jag däremot sett här och där är att du i och med att du tar emot handpenning och har upprättat ett köpeavtal som båda parter har skrivit på, då är valpen att betrakta som såld.
Som uppfödare kan du inte backa ur då men köparen har rätt att backa ur.
Vad som är en värre, du kan inte hindra valpköparen från att hämta valpen när den är leveransklar trots att dom bara erlagt handpenning och ännu inte hela beloppet! Köpet är påbörjat och uppfödaren kan inte neka leverans på grund av det.
Det finns uppfödare som blivit blåsta på valp och endast fått handpenning men inget mer.
Skulle aldrig våga ta emot handpenning.
Skulle det vara en valp någon vill ha men inte kan hämta när den är leveransklar då får dom i så fall köpa valpen helt och hållet, se till att den är försäkrad och så upprättar jag ett inackorderingsavtal.
Har råkat ut för att folk ska ha valpen om en månad, jag sitter snällt och håller valpen, sen ska dom inte ha den!
Rekordet var en som skulle ha valp och försvann från jordens yta och dök upp när valpen var 7 månader och var fly förbannad för att valpen var såld redan! OBS! Den här personen hade inte betalt ett öre och inte hört av sig under de sista 5 månaderna.
Inga papper av något slag fanns upprättade heller för den delen.
Sen köpte hon en Whippetvalp som hon lyckades få ihjälkörd i andra änden av kopplet efter nån vecka.
Det måste tydligt framgå vid betalning av handpenningen (max 15 % av köpeskillingen) om den är förverkad i det fall att köparen avbeställer köpet. Information om överenskommelsen ska skriftligen framgå av avtalet. Vid emottagande av handpenning måste SKKs avtal upprättas.
Enligt konsumentköplagen har en köpare alltid rätt att avbeställa en vara innan den har levererats. Uppfödaren kan alltså inte kräva att en person fullföljer ett valpköp, utan man har rätt att ångra sig och få tillbaka sin handpenning. Om parterna inte har kommit överens om att handpenningen är förverkad vid avbeställning har uppfödaren ändock möjlighet att kräva ersättning av köparen för vissa kostnader som har uppkommit med anledning av avbeställningen, om sådana anspråk görs måste uppfödaren styrka dessa kostnader.
Se
https://www.skk.se/sv/om-skk/det-ha...fragor-och-svar/om-att-kopa-eller-salja-hund/