Sv: Ang.Skimmlar!
http://web.telia.com/~u97008745/nickis/melanom2.htm
Hittade detta på Hippsons hemsida
"Melanom är en form av tumör som främst förekommer hos skimlar. Studier har visat att denna form av tumör kan hittas på nästan 80 procent av skimlar över 15 års ålder. Tumörerna är ofta svarta eller gråa och kan vara med eller utan päls på. Ibland kan de vara såriga och blöda.
Vanligast är att de förekommer flera melanom samtidigt, men det kan också förekomma enstaka tumörer. Nästan 70 procent av tumörerna hittas i huden och de vanligaste ställena man hittar dessa på är i svansrot och runt anus följt av penis, öga, öra, nacke och ben. Melanomen kan sprida sig till de inre organen via lymfkärl och blodkärl, så kallad metastasering.
Tre olika tilllväxtmönster kan ses på tumörerna man hittar i huden:
1. Långsam tillväxt under flera år, utan spridning (metastaser) till andra organ.
2. Långsam tillväxt under flera år, följt av en snabb tillväxt och spridning.
3. Direkt en snabb tillväxt och aggressivitet.
Vid obduktion av hästar som har melanom i huden, men som avlivats av annan orsak, hittar men ofta metastaser i de inre organen, utan att dessa gett upphov till kliniska bekymmer. Ibland är det dock så tråkigt att dessa tumörer tillväxer i organ där funktionen störs och hästen blir sjuk. Tumörerna som sitter i huden kan också ställa till med problem, om de sitter på ställen där de är i vägen för till exempel sadel och träns eller att de blir så stora att de gör det svårt för hästen att kissa och bajsa.
Att kirurgiskt (eller med kryokirurgi) ta bort en enstaka tumör kan ibland fungera, men återfallsrisken är mycket stor. Finns det flera tumörer är operation inget bra alternativ. Strålning, immunoterapi och traditionell cytostatika har inte visat sig fungera bra på denna tumörform. I vissa fall har hästar kunnat svara relativt bra på medicinering med ett preparat som heter Cimetedine, men det finns ännu inte så mycket dokumenterat avseende behandlingsresultat. Forskning pågår när det gäller denna vanliga tumörform på hästar.
Ulrika Lagerquist
Leg vet, ATG Hästkliniken Södertörn"