Lånar tråden lite, det är ju lite på temat!
Har precis fått tillbaks analys från usa. Tror att jag lyckats räkna ut smältbart råprotein genom Gammelns formel. Dock funderar jag lite över det här med dry matter och "as sampled".... Eftersom vi har hösilage så ville labbet att jag skulle torka proven innan de skickades, för att undvika att de möglar på vägen.
Som jag förstått det så ska ju alla näringämnen osv fortfarande vara korrekta- fodret är ju bara torkat, inget annat. Men jag har ju fått en TS-halt på 91%, på hösilage. Visserligen väldigt torrt hösilage, men ändå :P
Så jag undrar lite: Jag kan ju köra med att bara räkna på "per kg foder", men kan min uträkning på smältbart råprotein ha blivit fel nu, om jag har fått en TS-halt som inte stämmer på fodret jag faktiskt ger hästarna?
Mcal/kg = 1.91 as sampled, 2.10 dry matter
(Räknat ut att det ska bli 7.991 mj/kg foder, as sampled)
Crude protein =7.1 % 71.2 g/kg as sampled, 7.8% 78.3 g/kg dry matter
Jag känner mig smått förvirrad faktiskt...
Har precis fått tillbaks analys från usa. Tror att jag lyckats räkna ut smältbart råprotein genom Gammelns formel. Dock funderar jag lite över det här med dry matter och "as sampled".... Eftersom vi har hösilage så ville labbet att jag skulle torka proven innan de skickades, för att undvika att de möglar på vägen.
Som jag förstått det så ska ju alla näringämnen osv fortfarande vara korrekta- fodret är ju bara torkat, inget annat. Men jag har ju fått en TS-halt på 91%, på hösilage. Visserligen väldigt torrt hösilage, men ändå :P
Så jag undrar lite: Jag kan ju köra med att bara räkna på "per kg foder", men kan min uträkning på smältbart råprotein ha blivit fel nu, om jag har fått en TS-halt som inte stämmer på fodret jag faktiskt ger hästarna?
Mcal/kg = 1.91 as sampled, 2.10 dry matter
(Räknat ut att det ska bli 7.991 mj/kg foder, as sampled)
Crude protein =7.1 % 71.2 g/kg as sampled, 7.8% 78.3 g/kg dry matter
Jag känner mig smått förvirrad faktiskt...