Sv: Analys hjälp!
Får nog förklara mig själv lite....
Tex Clostridiesporer förekommer på marken och i jorden. Om sporbemängd jord följer med grödan till höskullen eller i ensilaget kommer de även med fodret till djurens magar och via gödseln ut på åkrar igen (om dyngan sprids).Det finns ingen teknik att rena fodret från inblandning av sporer om det väl har exponerats.
En frisk gröda innehåller däremot låga sporhalter vid skörden. Genom att välja en god ensileringsteknik och utnyttja de kunskaper om clostridiesporernas tillväxtförhållanden och de alternativ till hämning av tillväxten, som idag föreligger, kan fodrets sporinnehåll starkt begränsas och foderkvaliteten upprätthållas.
Clostridier förekommer normalt som sporer på marken och i jorden. Därifrån kan de komma med grödan under skörden och hamna i foder.Det är inte ovanligt att hö, som skördas under regniga förhållanden, blandas med jord och därmed klostridier men vanligtvis är det under ensilering som klostridierna tillväxer och utgör ett hygienskt problem.
Vegetativ tillväxt i marken förekommer endast under anaeroba förhållanden t. ex. när marken vattenmättats efter regn eller i anaeroba "fickor" som bildas genom att aeroba organismer förbrukar syre. Höga sporhalter i ensilage kommer huvudsakligen från jordinblandning eller om sporbemängd stallgödsel följt med grödan vid skörden. Sporhalten på växande gröda är däremot normalt ganska låg och bör inte utgöra något stort problem. ( Se Brock T.D. (1979) Biology of Microorganisms. 3rd ed. Prentice/Hall International editions. )
I dammigt hö finns mängder av sporer från mögel och bakterietypen aktinomyceter(kallades förr "strålsvampar"), vilka bidrar till att hästar kan utveckla luftvägssjukdomarna COPD "kvickdrag" och CPH "svalginflammation".
Det är inte alltid man kan se på ett hö om det är sporbemängt.Därför tycker jag att hygienanalysen är viktig.
Z (som jobbat med mikrobiologisk aktivitet)