• Avel
  • Trådstartare Trådstartare amkm
  • Startdatum Startdatum
  • Svar Svar 25
  • Visningar Visningar 4 028

amkm

Trådstartare
Var det ngn som nyss såg på kanal 5 och programmet om albinism (som ej existerar på människa :rolleyes: )på människor?
Mkt intressant fakta kom fram som också gjorde att jag mindes en man från min barndom som i mina ögon var läbbigt albino,men jag har under alla år fått veta att albinismen inte existerar hos människa,så han var bara pigmentlös..
Med programet i bakhuvudet så kan jag med största säkerhet nu säga att han var albino.

Det som kännetäcknade en människa med albinism var kritvitt/vitgult hår,ögonbryn,ögonfransar och att många utav de led av synproblem.De hade INTE röda ögon,utan de var ljusblå,blågrå eller stålgrå.
Mina tankar gick genast till våra hästar med dessa ögonfärger,och då även till andra hästar som är perlino och cremellofärgade med ögonfärgen..
Kan det vara detsamma på hästarna som med människor? Man ser inte att de är "albino" (alltså med röda ögon) men med en synundersökning där ögat belystes så reflekterade de tillbaka en rosa/röd färg i ögonen.
Vad tror ni?
För mig låg det väldigt nära tillhands i allafall.
 
Sv: Albinism?

Att gulgenen har en sorts koppling till albinism är ju definitivt vad jag förstått. Gulgenen fungerar på liknande sätt som "albinism" genom att den bleker melanin och "tar bort pigment". Men gulgenen bleker inte allt pigment (sk ofullständig blekning?) därför är det inte heller albino det handlar om.

Så jag vet inte vad det är du funderar på?
 
Sv: Albinism?

Min fundering är ju att man stenhårt går ut med att det inte finns albinism bland våra hästar,men de har ändock samma "symptom" (om man nu kan kalla det så) som en albinomänniska.
Här var det ju precis detsamma som med hästar som är perlino och cremello.Albinomänniskorna hade inte heller allihopa kritvitt hår,en del var mer gulaktig i tonen.
Ljusa ögon,ögonbryn,ögonfransar,avsaknad av pigment m.m.
Röda ögon är ju inte detsamma som albino.

Är det inte så,att vi som kan styra aveln m.m kan också styra att vi vill ha hästar som är "albino",likväl som t ex boaormar som är albino är hiskeligt dyra,älgar som är albino är i princip fredade för de är så ovanliga m.m?
Och bara för det så har man döpt de till perlino och cremello för det låter ju bättre än albino och skiljer de på "färgen" på hårremmen.
 
Sv: Albinism?

Den stora skillnaden är att albinism är en recenssiv defekt. Båda föräldrarna är anlagsbärare utan att det syns.

Dubbelgula hästar har visserligen fått anlag från båda föräldrarna, men anlaget påverkar redan i enkel upplaga.

Var har du fått ifrån att albinism inte finns hos människor? Det har jag faktiskt aldrig hört. Det enda däggdjuret jag hört om som INTE har påvisat någon albinism är just häst.
 
Sv: Albinism?

Tja,vad jag fått det ifrån att det intefinns på människa?
Hörde det som liten om den "läbbiga gubben" och sen har det liksom legat kvar.
Inte dirket ngt jag har läst/diskuterat med ngn om i vuxen ålder då frågeställningen/arna aldrig funnits senare..

Nån som har en bra länk där man kan påvisa vetenskapligt att det inte finns och där det inte bara står att det inte existerar på häst?
Tycker detta är intressant då det faktiskt föds fler och fler cremello/perlino.
 
Sv: Albinism?

Kva som ER albino er vel EIN ting, kva folk KALLAR for albino er noko anna…
Er framleis veldig mange (i alle fall her i Norge) som kallar blåøygd kvite hestar (cremello/perlino/smoky cream) for albino. Ja, nesten alle som ikkje har greie på hestefargar gjer det. (Og til og med mange som HAR ein del greie på hestefargar…). :mad:

Det kan vel vere sånn med mennesker og? Altså at mange kallar dei for albino. Men kanskje dei ikkje er det? Eller kanskje dei er det? Eg har ikkje greie på genetikken når det gjelder mennesker.
Men eg har forstått det slik at albinisme hos mennesket skuldast recessive gener. Og det er jo ein forskjell frå hest.

Folk og dyr har ein genplass (locus) som kalles C-locus. Det finnes mange alternative alleler på C-locus. C, den dominante allelen, gir ”normal” farge.
Så er det den recessive allelen, c, som gir albino. Det er den typen albino som finnes hos mus og kanin. Altså heilt kvit pels, og røde auge. Det er tydeleg at denne allelen er recessiv, då to svarte eller brune eller viltfarga el.. kaniner kan få albinofarga ungar.
Men det finnes og diverse alternative alleler på C-locus, som varierar litt frå dyreart til dyreart.
Hos kanin finnes chinchilla c(ch), sobel/siameserteikning c(s) og russer/himalayateikning c(h). Alle desse er dominante overfor albino. Men dei er recessive overfor fullfarga, trur eg. (Er ikkje sikker, veit igrunn lite om kaninfarge-genetikk). Eg veit heller ikkje om dei ulike fargeteikningane eg nemnde er fullstendig eller ufullstendig dominante overfor albino.
Eg hadde sjølv ei hokanin av rasen ”hvit land” ein gong for mange år sidan. Den rasen er alltid albino. Ho fekk ein kull med kaninungar med ein hannkanin av rasen ”california”. Den rasen er alltid himalaya/russerteikna. Alle kaninungane fekk russarteikning, men ikkje så kraftige som faren. Fargen på teikningane var ikkje svart på ungane, men heller grå. Dette KAN tyde på ufullstendig dominans, men det kan og tyde på at hokaninen har hatt andre fargegener enn svart, som har dominert over svart (viltfarga el). Kva slags fargegen ”hvit land” kaninane har, er uråd å seie (utan å krysse ut med andre rasar), fordi albino skjuler alt annet.

Hos hest finnes gulanlegget, c(cr) på C-locus. Allelen for full farge (C) er ufullstendig dominant overfor c(cr). Slik at hestar med kombinasjonen C + c(cr) framstår som borka (gulbrune), gulsvarte, gule (isabell) osv. Og homozygoten c(cr) c(cr) vert blåøygd kvit.
Mange kallar C-locus for ”albino-locus”. Og då kan ein jo kanskje seie at gulanlegget hos hest er ein ”albinistisk farge”. Men ekte albino (c c) er det IKKJE.

Om albinisme hos menneske er ”ekte albino”, eller ein alternativ allele på C-locus, det veit eg ikkje. Det kan jo nesten høyres ut som at dei ikkje er ekte albinoer sidan dei har gulfarge i håret og blå auge. (Eg har sett ”albino”-mennesker, og dei var temmeleg kvite i håret. Augene såg eg ikkje, for dei hadde solbriller på).

Finnes verkeleg ekte albinoer hos alle dyr utanom hest? Det høyres litt for utruleg ut for meg. Dei ”albino” elgene som finst, er dei heilt kvite med røde auge? Og finnes det kvite, rødaugde storfe, sauer, geiter, elefantar, løver, osv osv?
 
Sv: Albinism?

Det som jag hittat om albinism (har läst rätt mycket) är att det finns hos I STORT SETT alla däggdjur. Hos häst har det inte kunnat påvisas. Det säger alltså inte att det inte finns, utan att det inte påvisats.
 
Sv: Albinism?

amkm skrev:
Tycker detta är intressant då det faktiskt föds fler och fler cremello/perlino.

DET är ju inte så konstigt eftersom de gula färgerna i enkel upplaga blir populära, och i vissa raser göms det under skimmelfärg dessutom.

Det går ju faktiskt att undvika till 100%, det är inget man behöver råka ut för om man nu inte VILL ha en sån.
 
Sv: Albinism?

Men enligt programmet på tv:n igår så var ju inte albinism = röda ögon,de hade ljusblå,grå,blågrå och stålgrå ögon men när de ögonlystes så blev återspeglingen i ögat rosa-röd.
 
Sv: Albinism?

Det har bott en albino-gubbe i mitt område med. Han hade alltid solbriller på sig så ögonfärgen har jag ingen aning om, men han hade kritvitt hår och ögonbryn och var väldigt rosa i huden...
 
Sv: Albinism?

Hej!
OBS! Det går aldrig att bevisa att något inte finns!

Så det är ytterst viktigt att notera att det skrivs albinism har inte påvisats.

Genforskare har relativt nyligen bevisat att gulgenen inte är den samma som ev. albinism. Så att man kallar hästar med gulanlag i dubbeluppsättning för albinos är helt felaktigt.
 
Sv: Albinism?

opstinaten skrev:
Hej!
Genforskare har relativt nyligen bevisat att gulgenen inte är den samma som ev. albinism. Så att man kallar hästar med gulanlag i dubbeluppsättning för albinos är helt felaktigt.

Var kan jag hitta att läsa om det?
 
Sv: Albinism?

Hej!
Vet tyvärr inte var man kan läsa om detta.

Det var en väninna till mig som själv är genforskare på häst som berättade att en forskargrupp hade upptäckt detta. Jag tror att det var i USA. Det finns troligen någon artikel publicerad i forskartidskrifter om detta ämne.
 
Sv: Albinism?

En perlino är en urblekt buckskin som är en urblekt brun.
En cremello är en urblekt isabell som är en urblekt fux.
Finns det nån som vet det mesta om sånt här så är det Gun-Britt Blomdahl på Lazy Bee paintranch, hon skulle säkert kunna reda ut begreppen!
 
Sv: Albinism?

IngerG - du är min nya idol :bow:
Ovärderligt med denna info!

För övrigt, jag har en bekant som själv påstår att hon är just albino. Hon har en bror som är det också. Kritvitt hår, ögonbryn, ögonfransar. Hon har ljust blåa ögon. Pappan är också "albino", men jag tror faktiskt inte att mamman har något sådant. (domintant?) Håret har en rätt speciell struktur (i brist på bättre ord), och hon själv säger att det beror på albinismen.
 
Sv: Albinism?

Sorry,jag förstod inte din norska fullt ut så jag har fått texten översatt av en vän..:o :)


Vad som ÄR albino är väl EN sak, vad folk KALLAR albino är något annat…
Det är fortfarande väldigt många (i alla fall här i Norge) som kallar blåögda vita hästar (cremello/perlino/smoky cream) för albino. Ja, nästan alla som inte har koll på hästfärger gör det. (Och till och med många som HAR lite koll på hästfärger…).

Det kan väl vara så med människor också? Alltså att många kallar dem för albino. Men kanske de inte är det? Eller kanske är de det? Jag har inte koll på genetiken när det gäller människor.
Men jag har förstått det så, att albinism hos människan beror på recessive gener. Och det är ju skillnad från häst.

Folk och djur har en genplats (locus) som kallas C-locus. Det finns många alternativa alleler på C-locus. C, den dominanta allelen, ger ”normal” färg.
Sen finns det den recessiva allelen, c, som ger albino. Det är den typen albino som finns hos mus och kanin. Alltså helt vit päls och röde ögon. Det är tydligt att denna allelen är recessiv, då två svarte eller bruna eller viltfärgade el.. kaniner kan få albinofärgade ungar.
Men det finns också diverse alternativa alleler på C-locus, som varierar lite från djurart till djurart.
Hos kanin finnes chinchilla c(ch), sobel/siamesteckning c(s) och rysk/himalayateckning c(h). Alla dessa är dominanta gentemot albino. Men de är recessiva gentemotmot fullfärgade, tror jag. (Är inte säker, vet egentligen väldigt lite om kaninfärgsgenetik). Jag vet inte heller om de olika färgteckningarna jag nämnde är fullständigt eller ofullständigt dominanta gentemot albino.
Jag hade själv en honkanin av rasen ”vit land” en gång för många år sedan. Den rasen är alltid albino. Hon fick en kull med kaninungar tillsammans med en hankanin av rasen ”california”. Den rasen är alltid himalaya/rysstecknad. Alla kaninungarna fick ryssteckning, men inte så kraftigt som fadern. Färgen på teckningarna var inte svart på ungarna, utan snarare grå. Detta KAN tyda på ofullständig dominans, men det kan också tyda på att honkaninen har haft andra färggener än svart, som har dominerat över svart (viltfärgade el). Vilken färggen ”vit land”kaninerna har, är svårt att säga (utan att korsa ut med andra raser), eftersom albino döljer allt annat.

Hos häst finnes gulanlaget, c(cr) på C-locus. Allelen för full färg, C, är ofullständigt dominant gentemot c(cr). Så hästar med kombinationen C + c(cr) framstår som borkfärgade (gulbruna), gulsvarta, gula (isabell) osv. Och homozygoten c(cr) c(cr) blir blåögd vit.
Månge kallar C-locus för ”albino-locus”. Och då kan man ju kanske säga att gulanlaget hos häst är en ”albinistisk färg”. Men äkta albino (c c) är det INTE.

Om albinism hos människa är ”äkta albino”, eller en alternativ allel på C-locus, det vet jag inte. Det kan ju nästan låta som att de inte är äkta albino eftersom de har gulfärg i håret och blå ögon. (Jag har sett ”albino”-människor, och de var tämligen vit i håret. Ögonen såg jag inte, för de hade solglasögon på sig).

Finns verkligen äkta albino hos alla djur utom häst? Det låter lite för otroligt för mig. De ”albino” älgarna som finns, är de helt vita med röda ögon? Och finns det vita, rödögda nötdjur, får, getter, elefanter, lejon, osv osv?
 
Sv: Albinism?

amkm skrev:
Finns verkligen äkta albino hos alla djur utom häst? Det låter lite för otroligt för mig. De ”albino” älgarna som finns, är de helt vita med röda ögon? Och finns det vita, rödögda nötdjur, får, getter, elefanter, lejon, osv osv?

Men måste en albino verkligen ha röda ögon?
 
Sv: Albinism?

Äkta albinism är ett recenssivt anlag. Är ena föräldern albino blir ju avkomman allra minst bärare. Den som bär anlaget märks inget på, så mamman kan absolut också ha ett anlag och så har barnen också blivit albiner. 50% chans/risk då att avkomman blir albino.
 
Sv: Albinism?

Jo, jag vet att det är recessivt men för att dessa två ska ha blivit albino måste de ju ha fått det från båda föräldrarna vilket jag inte tror var möjligt just här, som jag förstod det på tjejen.

Slutsats - antingen var de inte albino utan "något annat" eftersom att om det enbart var pappan som bar på anlaget så måste anlaget vara dominant, eller så har jag missat hur det var med deras mor.

Men som sagt, de har inte röda ögon utan blåa.
 
Sv: Albinism?

Hei!
Håpar ikkje alle har like store problem med å lese norsk.
Sjølv er eg oppvokst på 70- og 80-talet, med masser av svensk barne-tv (Emil og Pippi og Saltkråkan og "Redda Joppe" osv), så å lese svensk er ikkje noko problem...

Her er noko eg fann på sida til Norsk Forening for Albinisme:

"ØYNENE.
Hos mennesker med albinisme har øynene flere forandringer som skyldes mangel av pigment.


Den fargede ringen rundt pupillen, regnbuehinnen eller iris, som normalt er brun eller blågrå, mangler pigment. Dette medfører at øyet blir svært lysømfintlig. I et normalt øye kommer lyset inn gjennom pupillen og bildet fanges opp bakerst i øyet, på netthinnen. Pupillen blir større i dunkel belysning for å slippe inn mer lys. Når øyet utsettes for lys, blir pupillen liten. Når regnbuehinnen mangler pigment blir denne blenderfunksjonen i øyet svært redusert. Øyet slipper inn for mye lys selv om pupillen blir liten i dagslys. Graden av lysømfintlighet kan nok variere noe fra person til person, men for de fleste med albinisme vil selv vanlig dagslys være for sterkt for øynene, selv innendørs. Det fører til at en myser med øynene og evnen til å se blir dårligere, rett og slett fordi en er blendet. Det kan sammenlignes med ubehaget ved å gå på fjellet i påskesola uten solbriller.

Øynene er ikke røde. Det er en myte at ”albinoer” har røde øyne. Når det brune pigmentet melanin mangler i regnbuehinnen, får den en blek blå-grå farge og blir mer gjennomsiktig enn ellers. På fargebilder tatt med blits kan øyet derfor se rødt ut, fordi en ser fargen fra blodkarene i øyebunnen gjennom både pupiller og regnbuehinner.

Netthinnens staver og tapper mangler også pigment hos de med albinisme. Det vil en øyelege kunne se med et oftalmoskop. Den ”røde flekken” på netthinnen, der synscellene sitter ekstra tett og som sørger for skarpsynet, er ikke synlig. I tillegg til mangel av pigment i netthinne og regnbuehinne, gjør pigmentmangelen på forunderlig vis at synsnerven ikke utvikler seg normalt. Til sammen medfører dette svaksynthet. Grad av svaksynthet kan variere noe, men ligger ofte rundt visus 0,1-0,2 dvs det man kaller 10-20% syn. Enkelte har godt nok syn til å ta bilsertefikat (Visus minst 0,5 på ett øye).

Albinisme medfører i tillegg ufrivillige øyebevegelser såkalt nystagmus, der øynene flakker fra side til side. Man vet ikke helt årsaken til dette, men det er mest sannsynlig en følge av svaksyntheten. Nystagmus kan forekomme også hos mennesker uten albinisme. "

Meir: sjå http://www.albinisme.no/files/detail.asp?cat=2&id=48

Det finnes fleire ulike typer av "albinisme" hos mennesker.
Ein type skuldast i alle fall recessiv nedarving, og ein type skuldast recessiv og kjønnsbundet nedarving.
Sjå http://www.legeforeningen.no/index.gan?id=51478&subid=0

Sidan nedarvinga er recessiv, må nok folk få anlegget frå begge foreldre. Men det kan jo ligge skjult i mange, mange generasjonar.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp